Loggbok 2002


4 juni
Gugge och pappa till Ängsö

8 juni
Badutflykt med Elsa och Joel

 

Träff med Bergström och Hyttnäs

Måndag 8 juli
Malin ska mönstra på och segla med Håkan till Åland. Vi handlar, packar proviant,kläder, sängkläder, kollar grill, grillkol, tändvätska, motorolja, sjökort över Åland och Åbo, laddapparater till kamera och telefon, tusen och en saker. Bär ombord livflotten, gummijollen, utbordaren, extra bensindunk, byter olja i motorn osv. Monterar GPS och navigationsdator, tar bort bomkapell och skyddet för förseglet. Malin är otålig och tycker att vi aldrig kommer iväg.
Vid sjutiden på kvällen är det dags att kasta loss efter drink på Benita med Göran och Maggan. Eva vinkar av oss när vi går för motor till Berghamn och sen grillning på berget i solen
.

Tisdag 9 juli.
Fin men kort segling till Fårgångsö och sill-lunch hos Carina och Leif. Benitas startknapp krånglar och vi bogserar in till bryggan. Soligt och varmt och vi blir kvar och grillar tillsammans på kvällen.

Onsdag 10 juli.
SO 9 m/s till Furusund för att tanka diesel och vatten, sen vidare till Inre Hamnskär i Söderarm. Upptäcker en reva i förseglet som vi försöker laga när vi förtöjt efter smärre grundstötning.

Torsdag 11 juli.
Väderrapport 05.55 lovar SO 10 m/s på Ålands hav. Vi kastar loss vid 7-tiden och får frisk gång över havet. 3 tim från Tjärven till Nyhamn och nästan 7 knop i snitt, inga båtar i sikte. Ganska grov sjö, suger lite i magen, Malin sover en stund.
Kort regnskur innan Nyhamn dyker upp och vi möter de första båtarna på väg mot Sverige. Går in till Rödhamn. Fin service, fina toaletter med blommor och tavlor, konstutställning av Anette Gustavsson som är hamnvärd tillsammans med sin man. På kvällen åska och regn

Fredag 12 juli
På morgonen färska frallor i påse med dagens väderrapport på! Fint väder igen!
Vi seglar i god vind, SV 6 m/s, till Mariehamn. Vi frågar efter segelmakare i hamnkontoret i Österhamnen. Hamnvärdinnan ordnar allt, ringer segelmakaren som kommer och hämtar och sen levererar det lagade seglet på kvällen! Malin och jag gör Mariehamn i den mån det finns något att göra. På kvällen äter vi lätt middag i solen på Seglarrestaurangens terrass i Västra hamnen.

Lördag 13 juli.
Sover länge, dusch och bastu före frukost kl 11. Följer Malin till terminalen för hemfärd och går sedan för motor genom Lemströms kanal och över Lumparen till Kastellholm, ganska grunt sista biten till bryggorna. Går till golfbanan och bokar tider.

Söndag 14 juli
Det fina vädret håller i sig. Träffar Fia W och hennes kompis Inger på golfbanan och lyckas byta boll och spela tillsammans med dem. Vi spelar Slottsbanan som ligger väldigt vackert vid vattnet. Hyfsat resultat, 30p. Promenerar 2 km tillbaks till båten, badar (23 grader) och äter sen på KarlJansgården. Skiftar försegel till toppfacken som är enklare när man seglar ensam.

Måndag 15 juli.
Förbereder smörgåsar och öl till lunch innan jag lämnar Kastellholm. Kan hissa segel efter Lumparn och seglar ned mot Långnäs, sen över till Embarsund och kan sträcka ända fram till Bänö-ö. En vänlig skeppare på grannbåten (tysk) tar emot förtampen när jag ska förtöja. Pratar med Elsa och Joel som är på väg hem från Öland och Eva som börjar bli klar(?) där hemma.

Tisdag 16 juli.
Kort seglats till Sottunga dit jag planerat komma vid 12-tiden när det är tomt i hamnen. Hittar också en ledig boj, i med bojhaken, snabbt språng iland med förtampen för att ta mot båten i den akterliga vinden, knyter snabbt fast tampen och så full fart till aktern för att ta hem på bojlinan innan båten stöter i bryggan. Promenerar 3 km till affären och tillbaks. Aborrfilé och vitt vin på "hamnrestaurangen". MS Skiftet och Eva med golfbag anländer 19.25

Onsdag 17 juli.
Högtrycket över Skandinavien är stabilt, dvs fortsatt varmt och vacker väder. Seglar i svag vind från Sottunga mot Jungfruskär, varmt, svettigt, drinkar. öl, läsk. Efter Jungfruskär, karakteristiskt nog, samtal från Christer som anhåller om att få förlova sig med Mia. Det behövs inte så lång betänketid för att bevilja detta, trots att skepparen nu inte är bäst i familjen i golf längre. Vi är nog lika lyckliga som de över detta. Gunilla ringer strax efter och vi beslutar beställa champagne till deras rum på Ronneby hotell. Tänk, lilla Mia! Fortsatt SMS-kommunikation hela dagen!! Det är så varmt att vi beslutar segla förbi Houtskär och vidare upp i Åbo skärgård.. Vid 8 -tiden tar vi hamn och blir invinkade till Åbo Motorbåtsklubbs hamn och förtöjer vid deras brygga efter ca 40 M. Bastu och uppfriskande bad på kvällen.

Torsdag 18 juli.
Flyttar till grannön Kuuskari, naturhamn med öglor i berget, ligger ensamma där över dagen och förbereder båten för små gäster. Väderleksrapporten hotar med ostadigare väder och upp till O 10 m/s på natten. Vi får också några regnbyar men vinden uteblir.

Fredag 19 juli.
Vi går mot Åbo, seglar över Erstan i fin vind och förtöjer så småningom om i gästhamnen vid Aura ån. Går upp på stan och handlar och tar bussen tillbaks till hamnen. På kvällen äter vi ute.

Lördag 20 juli.
Tidigt uppe och tar bussen till färjeterminalen, när Festival kommer in skymtar vi Elsa i lunchmatsalen längst fram. Många kramar och pussar när Elsa, Joel och Gugge kommer iland. Vi installerar oss ombord och går sen för motor till Nådendal. Promenerar till centrum och äter på restaurang vid vattnet.

Söndag 21 juli.
Vi promenerar till badhotellet, badar, simmar ute och inne och i varma bubbelpooler. Ungarna har roligt i vattnet, Elsa gör kullerbyttor framlänges och baklänges, Joel simmar med puffar och är lika mycket under vatten som över. Vi äter lunch på hotellet och spelar minigolf innan det är dags för Gugge att ta taxi till flyget och dags för oss att ta "tåget" till centrum och promenera till båten.

Måndag 22 juli.
Mumindalen och tur till Äventyrsön Väski där vi inte går iland därför att det står en otäck häxa på sjörövarskeppet vid bryggan. Vi åker tillbaks och badar och har härligt på badhotellet i stället.


Tisdag 23 juli

Onsdag 24 juli.
47 M till Houtskär, Elsa och Joel är jätteduktiga fast det tar hela dan.

Torsdag 25 juli.
Vi väntar på våra frukostfrallor innan vi kommer iväg vid 9-tiden. Fin segling upp till Kumlinge-Enklinge och sen vidare till Bomarsund. Vi promenerar till affären och grillar sen på berget. På natten kommer Joel krypande och sover hos morfar.

Fredag 26 juli.
Startar tidigt, kl 6, medans alla sover, och går i stiltje upp mot Hundkobben. Vid 9-tiden ramlar Joel ur morfars koj och sover vidare på durken. Frukost under gång och vi kommer till Käringsund vid 15-tiden. Vi har lovat blåsa upp jollen och det blir det första vi gör och sen ror vi till badstranden. Långgrunt och roligt, vi badar och fikar på stranden.
Vi hälsar också på i Nirvana, vår gamla båt.


Nirvana

Lördag 27 juli.
Joel vill ro "fjollen" och bada så det gör vi, lunch på restaurangen i Käringsundsbyn och mera bad medans vi väntar på mamma och farmor som ska komma med färjan kl 6. Morfar, Elsa och Joel promenerar i solen och värmen till terminalen för lyckligt återseende. När pappa sen kommer med nästa färja är lyckan fullständig. Johan, Mariann och barnen bor på hotellet där man har Elvisgala på natten.

 

Söndag 28 juli.
Soligt och varmt, ideliga bad på stranden och från båten. Elsa och Joel är som fiskar i vattnet. På kvällen tar familjen Brisinger färjan hem till Sverige.

Måndag 29 juli.
Golf på Eckerö Golf. Evas knä håller ungefär 15 hål.

Tisdag 30 juli.
Över ett oljeblankt Ålands hav till Söderarm och fin hamn innanför Väster Högskär. Vi badar hela tiden för att svalka oss i värmen. Kontakt med Kristina-KA, som ligger i närheten av Väddö kanal och Göran-Maggan som är hemma och klipper gräsmattor och lagar startmotorn.


1 aug
Kålö


Hemma igen!

 

Höstkör