LOGGBOK 2006

6 - 7 maj
Målar överbyggnad (rufftak) och sittbrunn.

16 maj
Tar av båttäckningen.

17 maj Kallskär med Olga Vilhelmina

22 maj
Målar vattenlinjen.

24 maj
Bottenmålning

28 maj
Gunilla hjälper mig polera båten.

2 juni
Målar däck.

11 juni
Förbereder masten.

16 - 17 juni
Sjösättning, senaste någonsin?
Mastar på och trimmar riggen, fixar segel. Tvättar båten och seglar hem till Nykvarn i fin vind.

27 juni
Läckage i båten, durkarna flyter. Öser ut vatten, torkar upp, gör rent och installerar nytt batteri.

30 juni
Årets premiärtur! Vi seglar till Bergholmen.

1 juli
Flaggstångsresning på Fårgångsö hos Carina och Leif. Carina får en smäll på axeln av flaggstången.

2 juli
Hemsegling

12 juli
Segling med Marianne, Elsa, Joel och Anton.

Djurö - Nynäs - Fårösund - Ljugarn - Byxelkrok - Trosa - Fifång - Utö - Biskopsö -Villing - Jolpan

14 juli
Provianterar och packar det sista. Eva och jag seglar sen i fint väder och fin vind till Djurö. Elsa är också med ombord och på kvällen kommer Gugge och Joel med pizza.

15 juli
Seglar över Nämdöfjärden, längs Ornö och över Mysingen till Nynäshamn. Middag på Skeppet i hamnen.

16 juli, söndag.
Christer och Lukas mönstrar på och Eva mönstrar av. Vi lämnar skärgården vid Gunnarstenarna och seglar med kurs mot Kopparstenarna. Mot natten vrider vinden och vi kan styra mot Gotska Sandön, men får sen jobbig motorgång till Fårösund dit vi kommer vid 6-tiden på morgonen. Styrbjörn och Kerstin väntar på oss sen kvällen innan.

17 juli
Generatorn har slutat ladda. Vi skruvar loss den och hyr en bil och kan sen få hjälp i Visby. När allt är klart går för motor till Vallervik med trång inseglingsränna.

18 juli
Segling i grov sjö längs Gotlands ostsida ner till Ljugarn, ca 35M, med Christer till rors hela vägen. Vi förtöjer i lanthamnen då småbåtshamnen är för grund.
Middag på "Bruna dörren" med Gunilla, Johan, Elsa och Joel som bor på pensionat alldeles utanför Ljugarn.

19 juli
Eva, Mia och Leo kommer med bil till Ljugarn. Håkan och Christer spelar golf med Byte på Gumbalde. På kvällen stor fest med alla på piren. Natten blir gungig ombord då sjön kommer in runt piren.

 

20 juli
Vi förtöjer om båtarna längs piren och det blir bättre. Mia hyr rum på vandrarhemmet och sen gör Mia, Eva, Kerstin och Gugge en bilutflykt till Furillen. Johan, Elsa och Joel är på beachen, så jag går över dit och vi äter lunch på strandcafeet.
På kvällen grillparty på piren igen. Gugge och Johans bekanta från Lidingö, Ea, Sixten, Ludvig och Olga kommer på besök så vi är 16 personer totalt.

21 juli
Mia tappar bilnycklarna i sjön. Efter kontakt med hyrfirman anländer nya nycklar med flyget till Visby. Efter samtal med färjebolaget och ombokning till kvällsbåten, löser det hela sig
Vi lämnar Ljugarn och går vidare söderut, grov sjö och läns. Vi får en slänggipp och kickstången går sönder. Vi tar hamn i Vändburg, middag på Minoe med Styrbjörn och Kerstin. Fin kväll, första kvällen som vinden lägger sig.

22 juli
Rundar Gotlands sydspets och sätter kurs mot Öland, Nordvästlig vind och vi styr mot Kårehamn. Efter 25M mojnar vinden och vi går de sista 20 M för motor. Eva går över båten med cleaner, polish och vax. Båten blir som ny.
Middag ombord på Ariadne, fin kväll igen.

23 juli
Lämnar Kårehamn i fint väder, vi provar gennakern för första gången och rundar Ölands norra udde i ökande vind och går för enbart storen till Byxelkrok. Middag poå hamnkrogen med Styrbjörn och Kerstin

24 juli
Hastig avfärd efter att ha bunkrat skattefri (?) diesel. Semesterns första regnskur är över oss när vi sätter segel. Styrbjörn och Kerstin ska hälsa på bekanta och går åt sitt håll. Vi styr mot Kråkelund i fin vind och upphörande regn. Slör och läns förbi Vippholmen och Eknö upp mot Händelöp. Natthamn vid Stora Kuggen, varmt och soligt.

25 juli, varmt
Går för motor runt Händelöp och upp i sundet mellan Spårö och Idö, vi rullar ut focken och seglar mellan fyrarna vid Finnkarten. Slör och läns i ganska svaga vindar förbi Städsholpmen, vi tar "genvägen" vid Trädskär. Förbi Väderskär och Jungfruskär till vår natthamn vid Bokö.
Bad, drink och promenad över ön till byn. Pittoreska hagar, gärdsgårdar och gamla hus.

26 juli, 28-30 grader
Förbi fyrudden och längs Väggö, tre och en halv knop i svag vind, vi lyssnar på sommarprogrammet och njuter av kallt vin när vi går i den smala leden upp mot Aspöja. Natthamn vid Risö, vi ligger fint i den nordligaste viken medans alla andra trängs i sydviken. Kollar mail och Mias nya blogg, pratar med Gunilla och Joel som vill komma till båten i morgon i Arkösund.

27 juli, 28 -30 grader
Kastar loss kl 9, Kejsarens skål när vi seglar förbi. Förbi Arkösund och ut vid Lundaöarna, Sträcker förbi Vinterklasen vid Oxelösund, tar småbåtsleden upp mot Runskär och Lökholmen. Vi går genom Västra Stendörren och Sävösund och sedan upp till Trosa.
Handlar, tar en ölresp ett glas vin. Eva hopparr in på ett gympapass vid ängen nere vid båthamnen.

28 juli
Regn på mnorgonen, så vi ställer in våra golfplaner och somnar om. Duschar, tvättar och väntar på Elsa och Joel som kommer vid 2-tiden. Vi åker till badstranden, Elsa och Joel hoppar från högsta höjden på hopptornet, ca 4 m. Promenerar i Trosa, grillar på kvällen.

29 juli
Fin morgon, handlar falukorv, whisky och vin. Byter gasoltub på macken innan vi går till Fifång, en timme för motor. Regnet hinner ikapp oss just som vi förtöjer. Vi tar ett skönt bad i regnvädret och pumpar sen upp "fjollen" och sjösätter den. Plättar till lunch.

30 juli
För motor ner till Röko och in genom Galthålet. Elsa och Joel åker på släp i jollen när vi går Herrhamraleden. För segel upp till Lindskär utanför Bedarön. Bad, rodd och grillning på berget.

31 juli
Seglar över Mysingen i frisk vind. Elsa och Joel aningen sjösjuka, men piggnar till snabbt när vi förtöjer vid Utö. Handlar, badar och spelar minigolf innan vi äter middag på Utö Värdshus. På natten spelar Joel in morfars snarkningar på mobilen och har sen bevis när morfar nekar till att ha snarkat på natten.

1 aug, 28 grader.
Vi går för motor genom Järnholmssund och lunchankrar vid Skogskär i närheten av Fjärdlång. Väldigt varmt och mycket bad innan vi går vidare upp förbi Fjärdlång, Villinge, Gillinge och ut till Biskopsö där vi hälsar på Emmy och bjuds på kaffe, hembakade bullar och godis till Elsa och Joel. Hjortarna kommer ner till verandan och äter ur handen på Emmy. Vi passar på att ta ett bad vid bryggan innan vi går vidare till Villinge där vi förtöjer i fladen vid Själskär. Johan och Marianne kommer i sin båt från Fjärdlång och hälsar på.

2 aug
Seglar till Smådalarö, 6,5-7 knop. Gunilla kommer och Elsa och Joel lämnar Minoe för den här gången. Vi hinner med en golfrunda innan regnet kommer. Badar bastu och äter fin "bröllopsmiddag" på hotellet.

3 aug
Vi ligger i regn och blåst och väntar på bättre väder. På eftermiddagen ger vi oss iväg och går ut vid Östra Stendörren och över Nämdöfjärden i regn och dis med 10-13 m/s rakt emot oss. När vi kommer till Runmarö avtar vinden snabbt till 5-6 m/S och vi lägger oss på svaj vid SXK boj.

4 aug
Fint väder igen! Vi tankar diesel vid Stavsnäs och får sen en fin kryss över Kanholmsfjärden och Möja Västerfjärd. Hasse och Synne har gått ut för att möta oss och har hittat en fin klippa i Jolpan och tar emot oss när vi kommer. Gemensam middag och på kvällen dyker också Axel och Gittan upp i sin motorbåt.

5 aug, 28 grader
Hemsegling över Träsköfjärden, Grinda och Saxarfjärden.

 

1 - 2 sep
Vi går till Yxlan för fest med Åsö-gänget, Ragnar och Mona, Kjell och Peggy.

 

Segling med Ariadne

20 sep
Bilar till Långedrag för att mönstra på Ariadne. Kerstin mönstrar av och tar bilen hem till Nyvång. Styrbjörn och jag tillbringar eftermiddagen i Göteborg.

21 sep
Fint väder S-SO 9 m/s och 23 grader varmt när vi lämnar Långedrag för att segla till Lerkil. Problem med motorkylningen, reparerar i Kallvik.

22 sep
Lunch i Bua och natthamn i Varberg.

23 sep
Sol och värme håller i sig, vi seglar till Torekov.

24 sep
Vi går till hemmahamnen i Skälderviken, Kerstin möter och bjuder på lunch i Nyvång. Bilar hem på eftermiddagen.

3 - 4 oktober.
Avmastning och båtupptagning.