LOGGBOK 2015

29 juni
Mia och Jesper kommer till bryggan med vår nya besättning, Hanna och Acke. Vi vinkar farväl till mamma och pappa och går till Lådna för glass och diesel och sen till Lilla Kastet på Ingmarsö.

30 juni
Går runt "hörnet" till Finnhamn och förtöjer vid bryggorna. Vår närmaste båtgranne är en Scampi med Fredrik som skeppare. Fredrik är riggare på Benns och han ser genast att en spärrskruv i nedre rullfocksbeslaget har släppt och profilen har rasat ner några centimetrar, vilket kan innebära problem. Han hjälper mig att fixa det hela och vi kan sen ta en öl i sittbrunnen. Vilken tillfällighet och vilken tur att jag kunde få det reparerat. Vi möter Mia, Jesper, Leo och Tyko vid båten och äter lunch på restaurangen. På eftermiddan blir det badstranden och sen fiskar alla ungar från bryggorna. Leo får en liten aborre, som morfar filear och steker. Grillkväll för alla vuxna uppe på berget.

1 juli
Byte av besättning, Tyko och Leo mönstrar på. Övriga tar Vaxholmsbåten hem. Vi gör en kort förflyttning till Ingmarsö. Fint väder och årets första bad för Eva och mig.

2 juli
Seglar Möja Västerfjärd ner och sen upp igen för att testa seglen. Vi tar hamn strax söder om Örsö. Det är varmt och soligt och mycket badande. Eva och jag sitter på land i skuggan på våra stolar och dricker kallt vitt vin. På kvällen är Leo jättepigg och vill hjälpa till med allting. Tyko går och lägger sig, men Leo sitter upp länge i sittbrunnen med mormor och morfar.

3 juli
Morgondopp och frukost. När vi går hemåt är det 30 grader varmt. Mia möter vid bryggan och Tyko och Leo mönstrar av.

4 juli
Ny besättning, Styrbjörn och Torulf! Vi går mot Högmarsö i fint väder. Vid Nykvarn får vi vinden rakt emot och vi går för motor inre vägen förbi Ängsö och Fårgångsö upp till Högmarsö.

5 juli
Tidig start, halv sex. Toto ligger kvar i kojen och kommer upp vid Söderarm efter tre timmar. Fint väder men nästan stiltje på Ålands Hav gör att det blir mycket motorgång. På väg in till Sommarö kommer 4 (!) älgar simmande framför båten. Grillning på berget och mycket diskussioner i sittbrunnen.

6 juli
Till Rödhamn i mulet väder, senare regn och mycket blåst i hamnen.

7 juli
Vi stångar oss ut från Rödhamn i grov sjö och 15 m/s. Lite senare i lä av öarna kan vi hissa focken och gör uppemot 7 knop när vi går upp till Österhamnen i Mariehamn. Middag på hamnkrogen, Biff Rydberg.

8 juli
Avmönstring för Styrbjörn och Torulf. På kvällen kommer Eva med Rosella. Pizza på stan.

9 juli
Genom Lemströms kanal, fint väder men ingen värme. Seglar över Lumparn upp till Bomarsund. Eva snubblar på bryggan och skrapar ansiktet, ena handen och benet. Hon blöder lite varstans. Bensåret visar sig senare bli svårläkt. På kvällen löjromsmacka och ostbricka till tröst.

10 juli
Regn på morgonen, men när vi lättar vid 9-tiden är det fint väder, lite kyligt. Vi seglar norrut, efter en timme mojnar vinden, motorgång i två timmar innan vi får ny vind och fin segling mot Geta och Saggö. Vi rundar nordspetsen och går in i viken på Dånö, men hittar inget lä och går vidare i farleden till Löka där vi kan ankra på svaj.

11 juli
Tidig start, NV 10 m/s, mulet och bara 13-14 grader. !3 m/s i byarna och ganska grov sjö när vi går ner till Käringsund. Tre man på bryggan tar emot och hjälper oss förtöja i hård akterlig vind. Vi promenerar till Berghamn, kollar busstider till Eckerö Golf och båttider till Grisslehamn. Solig em, Eva lagar flaggan som blåst sönder under dagen.

12 juli
Turar till Grisslehamn, handlar i tax-free på utvägen och äter smörgåsbord på återvägen.

13 juli
Promenad till Berghamn och buss till golfbanan. På kvällen fish and chips i hamnbaren.

14 juli
Fin morgon, vindstilla. Vi tankar diesel innan vi sätter kurs mot Arholma och Villösan där vi får ett bra läge vid klipporna och en fin kväll.

15 juli
Mulet och ganska kallt (16 grader), när vi går mot Rödlöga. Uppklarnande och soligt, men åska inåt land. Mycket båtar men vi hittar en bra plats vid Västerö. Det kommer båtar hela tiden och till kvällen är hamnen helt full.

16 juli
Vi går norr om Svartlöga i fint väder, men när vi kommer in mot Husaröleden får vi flera regnbyar på oss och åska lite runt om. Vi går in till Furusundsleden och när vi kommer ner till Björnhuvud ser vi en vit vägg ända från vattenytan och upp i himlen komma rakt emot oss med åska och skyfall. Vi styr mot Ljusterö och går innanför Ålö för att få lite skydd men det hjälper inte mycket, men vi kan så småningom förtöja vid bryggan och städa båten och packa ur. Axel kommer med bil och hämtar oss.

10 - 12 aug
Ny besättning mönstrar på.