LOGGBOK 2016

1 maj
Fint väder, dags att täcka av båten. Eva hjälper till.

 

22 - 23 maj
Sjösättning och påmastning.


Styrbjörn, Göran, Maggan och Johan hjälper till, allt går perfekt. Kaffe och öl när allt är klart.


4 -5 juni
Testsegling med Göran till Norrviken.
Lite kyligt, temperaturen sjönk från 28 grader dagen innan till 18 grader när vi seglar iväg. Frisk vind, NV6-9 m/s, vi gör god fart för stor och fock. Allt fungerar som det ska.

Vi lägger oss på svaj i Norrviken och får en fin kväll och en lugn natt.
Bara 12 grader när vi seglar hemåt enbart för fock i 5-6 knop.

24 juni Midsommarafton
Väderrapporterna har växlat från dag till dag och nu från timme till timme. Senaste rapport är regn på förmiddagen, sen uppklarnande och vi kommer till sist iväg vid 13-tiden tillsammans med Maggan och Göran. Det är varmt, nästan vindstilla, havet är grått, himlen är grå men stämningen är på topp när vi går över Trälhavet och avnjuter midsommaraftonens första öl. Etappen blir ganska kort och vi tar landförtöjning i fladen SO om Örsö Handel, nedlagt sen många år. Mot kvällen spricker otroligt nog det grå molntäckat upp och vi får en fin kväll med sol.


25 juni Midsommardagen
Vi vaknar till ett fantastiskt väderomslag, sol, molnfri himmel, spegelblankt vatten. När går genom Örsö ström till Lådna för att tanka är temperaturen i skuggan 28 - 30 grader. Vi förtöjer i Lånna fladen, sätter upp ett soltält mot värmen och har en fin eftermiddag och kväll. Det är Maggans tur att stå för middagen och vi blir bjudna på grillad fläskfile med bearnaissås och majskolvar. Vi får en något störande grannbåt en bit bort, hög musik, gapande och skrikande och dom lyckas störa samtliga båtar i viken. Det lugnar sig lite på sena kvällen och vi har en fin avslutning på midsommaraftonen,

26 juni
Väderomslag igen! Nu regnar det hela förmiddagen och vi avvaktar till regnet upphör vid 13-tiden. Göran står till rors och vi går genom Karklöfaret, ost Grinda och genom Skratten till Trälhavet där vi möter tät dimma, men nu för tiden är det ju inga problem och vi styr efter vår Raymarine navigator hem till Tunaviken och vår bryggplats.

28 juni
Dags för årets semestersegling. Vi gör klart hemma med räkningar, arbetsgivar- deklarationer, SLG-utskick, e-fakturor, städar och packar. Vi köper hamburgare på McDonalds och äter lunch ombord innan vi kommer iväg.Fint väder, bra segelvind S-SO 5 m/s, fint driv i båten och vi gör god fart när vi går norrut i Furusundsleden förbi Mjölkö, Skeppsdal, Alsvik, Nykvarn, Björnhuvud, Siaröfortet, Lunsen, Växlet. Perfekt natthamn vid Skarp-Asken syd om Högmarsö.

29 juni
Vi seglar upp mot Kapellskär och sen ut mot Söderarm till Inra Hamnskär. Det är trångt och lite blåsigt i viken på ostsidan, men vi letar oss in till en fin förtöjning på norra sidan i stället. Passar på att byta olja och oljefilter.

 

30 juni
Ännu en perfelt morgon, vilken start på våra semesterveckor! Soligt och blankt vatten när vi äter frukost. Vi lämnar Söderarm och går norr om Fejan och Tjockö till Österviken på Lidö där vi förtöjer mot berget, i lä för väntat blåsväder.

1 juli
Kort förflyttning till Gräddö, där vi lägger oss i väntan på att Gugge och Elsa ska komma med Hanna, Leo och Acke som ska segla med oss. Vi handlar köttfärs och spagetti och annat lämpligt för ett par dar med barnbarn. Fint väder och vi tar en fika vid strandcafeet innan vi passar på att utnyttja duscharna. Vi kopplar oss med el, laddar batterier och kör värmefläkt på kvällen.

2 juli
Lätt regn under natten och morgonen. Vi har kontakt med Gugge och det blir bestämt att dom ska komma upp i morgon söndag. Elsa ska sen flyga tillbaks till London på måndag. Nanne och nyopererad Birgitta kommer upp och vi besöker marknaden på Rådmansödagen och tar sen en fika på strandcafeet. Vi passar på och får skjuts fram och tillbaks till affären inan dom åker hem igen.

3 juli
Gugge kommer med barnen, Hanna skulle bara åka fram och tillbaks, men har nu ångrat sig och vill stanna kvar på båten med grabbarna, något som glädjer mormor och morfar! Spagetti och köttfärssås och jordgubbar med grädde till Vi fikar på strandcafeet (igen), innan Gugge och Elsa åker hemåt.

Vi går sen till Lidö och hittar en fin förtöjning där barnen kan fiska, bada och ha kul med kompisar från grannbåten. Det är full fart på alla ungarna.


 

4 juli
Vi går till Ahlmansviken på Arholma i fint väder. Leo står till rors och lär sig styra efter navigatorn. Han är verkligen intresserad av allt som har med båten att göra och vill hjälpa till med allting.

Vi tar sen en promenad till Arholma Batteri och gör en rundvandring med guide på fortet.

5 juli
Solig morgon med NV-vind 5 m/s. Vi hissar segel och gör god fart. Båten kränger ner till relingen i 7 knop i byarna och alla tjuter och tycker att det är jätte-spännande. Leo trivs. Vi får sen lä av Björkö och lugnare segling. När vi kommer ut på Lidöfjärden och styr upp mot Väddö kanal får vi vinden rakt emot och startar motorn. Vi får vänta 20 min på broöppning vid Bagghusbron, men kan sen gå upp till Elmsta gästhamn.

Mia kommer med bil för att hämta barnen och Eva som ska hem till distriktssköterskan för omläggning. Leo vill stanna kvar med morfar och lyckas utverka tillstånd av mamma. Vi kan sen ta en bastu när alla gett sig av.

6 juli
Frisk nordlig vind och vita gäss på sjön när vi lämnar Elmsta efter frukost. Besvärlig förtöjning i hård sidvind i Grisslehamn, tur att Leo är med och hjälper till! Vi tar en promenad till färjeläget och kollar busshållplatsen inför Leos hemresa nästa dag. Köper SL-kort så att allt ska vara klart. Lunch ute på restaurang. På kvällen kör vi minigolf och lyssnar på EM-fotboll.

7 juli
Leo mönstrar av och vi går till busshållplatsen så att han kan ta bussen till Norrtälje där mamma och Jesper möter. Städar båten, sorterar alla lådor och köper ett nytt belysningsbatteri till båten.

8 juli
Eva kommer med Eckerölinjens buss och vi turar till Åland med båten i fint sommarväder. Vi handlar ordentligt i tax-free på utvägen och äter smörgåsbord på hemvägen.

9 juli
Vi bestämmer oss för att gå till Östhammar och hälsa på Synne och Hasse.Det blir fika och drink ombord när vi ligger perfekt förtöjda vid "deras" brygga. Synne bjuder på middag och det blir en sen kväll med mycket mat och vin och mycket prat.

10 juli
Frukost uppe hos Synne och Hasse. Avfärd vid tio-tiden, vid Galtfjärden utanför Herräng ser vi sälar, kanske 7-8 stycken. Vi går för motor i svaga vindar, varmt när solen skiner, kallt när den går i moln. Vi går genom Väddö kanal och förtöjer i nordliga vikarna på Vätö. Vi ringer Kerstin och Leif, men dom har åkt in till stan!

11 juli Vätö-Furusund
Vi går för motor i svaga vindar men när vi kommer till Furusund har vinden friskat i. Vi lyckas förtöja med hjälp av två damer i vår ålder i grannbåten. Värdshuset är stängt, likaså affären, Furusund har inte mycket att erbjuda utöver gästhamnen för 310 kr ex el. Eva tar Norrtäljebussen, byter till Åkersberga-bussen i Penningby för att komma hem till distriktssköterskan.

12 juli
Eva får skjuts av Nanne och Birgitta tillbaks till Furusund. Vi äter en pizza vid hamnkontoret innan vi ger oss iväg mot Skarp-Asken. Blåsigt, 9-10 m/s, men vi kan förtöja i perfekt lä med blankt vatten. Ett åskväder drar över med häftigt regn, men sen kommer solen fram igen.

13 juli
Vi går till Fårgångsö och får lite förmiddagsfika hos Carina och Leif innan vi styr vidare mot Åkerholmen, NV Högmarsö. Vi ligger ensamma i en inomskärsvik, ett rådjur kommer fram ur skogen och går längs stranden utan att märka oss. Grillar lax på en engångsgrill på berget. Pratar lite med Gugge som ser fram emot att komma ut på sjön till helgen. Mia smsar och undrar när vi vill träffa Olle!

14 juli
Vi går till viken på östra sidan av Ängsö, tar en promenad över ön till Hemviken. Passar på att vaxa sittbrunnen och städa upp i båten. Några motorbåtar med små barn förtöjer en bit från oss och har en fin dag på klipporna.

15 juli
Mulet, men varmt och inget regn när vi går till Östanå sa att Eva ska kunna ta bussen till Åkersberga och distriktssköterskan. Förtöjer med lite besvär i suget av färjornas propellrar. När Eva åkt går jag till Dyvik för att tanka och får sen vänta vid bryggan tills Eva kommer tillbaks. Kvällsetapp till Lånnalåren där vi förtöjer .

16 juli
Vi förtöjer vid "krogbryggan" på Finnhamn för att möta Gunilla som kommer mede Vaxholmsbåten. Lunch ombord innan vi seglar över Möja Västerfjärd och går ut norr om Lökaö och ner till Österviken. Massor av båtar har sökt skydd för den hårda SV-vinden. Grillar fint kött på berget och äter middag ombord.

17 juli
Genom Bockösund och Möjaströmmen till Norrholmen för lunch. Vi går sen till Örsö, där Gunilla kan ta vaxholmsbåten till Gåshaga. Vi går till Norrviken på Ljusterö och svajankrar innanför udden. Vinden håller i sig och vrider lite mot syd så vi ligger lite oroligt, så vi bestämmer oss för en kvällsetapp till Skratten där vi kan svajankra i fint lä.

18 juli
Fint väder, men varning för regn på eftermiddagen så vi ger oss iväg hemåt vid 10-tiden. Vi förtöjer vid bryggan, gör i ordning båten och packar ur. Väl hemma kommer ett häftigt regn som känns ganska efterlängtat.

22 juli
Värmebölja igen så vi sticker till sjöss. Natthamn vid Örsö.

23 juli
Kort etapp, sol och vindstilla när vi går genom Örsö Ström och förbi Svartsö och Lådna och letar oss längst in i Skomakarviken i Lådna fladen. Eva plockar blåbär och jag letar svamp utan att hitta något och det blir en lång varm promenad i skogen. När vi är tillbaks i båten sätter vi upp soltältet till skydd mot värmen, dryga 30 grader.

24 juli
Vi lämnar Skomakarviken och går ut den södra, trånga vägen och letar oss tillbaks till Örsö där vi förtöjer allra längst in i viken på grunt vatten.

 

25 juli
Dags att återvända hem, vi går Lindalssundet till omväxling, som vanligt mycket motorbåtar och ganska skvalpigt.

15 -16 sep
Upptagning.