Loggbok 2017

 

Årets projekt är ny badbrygga och ny båtvagga för att kunna ta upp båten med masten på till hösten.Acke och Leo hjälper till med vaxning av sittbrunnen.

 


Midsommar


23 juni
Midsommarafton och lite svalt och blåsigt, men soligt, när  vi lämnar vår hemmahamn tillsammans med Göran och Maggan. Lunchhamn i Norrviken. Stävankaret krånglar, går framåt och bakåt hur som helst när jag trycker på knappen för att ta upp ankaret. Klämmer handen när kättingen inte går åt det håll den ska. Kortslutning mellan kabelns olika ledare, dålig kvalitet!

Vi letar hamn vid Stora Hästnacken men den väntade vindkantring till syd dröjer så det drar i hela sundet mellan Lilla och Stora Hästnacken och vi går till Skomakarviken i Lånnalåren i stället.

Vi njuter av kräftor till förrätt, sommrig mat och dryck där vi ligger i perfekt lä och spegelblankt vatten.

24 juni
Midsommardagen bjuder mest på regn hela dagen. Vi passar på att tanka diesel vid Lådnamacken och lunchankrar sen vid Stora Hästnacken. Regnskurar med fint regn avlöser varandra. Vilken kontrast till förra årets midsommar med värmebölja och 35 grader i skuggan.
Vi går till Örsö och kan njuta av kvällssol och grillning på berget.

 

25 juni
Vi går hemåt, på Trälhavet får vi ett par kraftiga, men kortvariga skurar, över oss. Vi förtöjer i regn. Efter att skepparen bytt till torra kläder, kommer solen fram igen när vi packar ur båten och åker hem.

 

Grabbsegling

26 juni
Styrbjörn och jag handlar det viktigaste på Coop, chips, jordnötter, choklad, wienerbröd och russchian. Vi hissar segel på Trälhavet, fin slör i 7 m/s och vi loggar 7 knop som bäst. Vid Saxarfjärden möter vi en front med hård vind och regn, så vi går in till Skratten och väntar ut vädret. Sen får vi återigen fin segling i sol förbi Grinda och upp genom Karklöfaret och ner till Lådnaön. Styrbjörns pannbiffar till middag. 

27 juni
Solig morgon, lite svalt när vi seglar över Träsköfjärden, 13 grader både i luften och vattnet. Fin gång, upp till 7 knop i V 7-9 m/s. Upp genom Paradiset och in till Lilla Kastet där vi förtöjer vid bryggan på norra sidan. Totos Sjömansbiff till middag.

Ingmarsö


28 juni
Tidig start och förflyttning till Kålö. Fortfarande väldigt få båtar, vi ser ingen på hela Träsköfjärden! Passerar Totos stenar och förtöjer vid bryggan på Kålö.


Fint väder och bastu på eftermiddagen. Sen dags för skepparens middag.29 juni
Hemfärd i 7-9 m/s NO, avtagande. Fin segling 6-7 knop, Håkan står till rors, Styrbjörn jobbar med segeltrimningen, kokar kaffe, gör smörgåsar, fixar fendrar och förtöjningslinor.

 

Semestersegling

2 juli
Dags för årets semestersegling, 20 grader, sol och fint väder. Gugge och Mia kommer ut med vår besättning, Hanna och Leo.

Vi går till Skomakarviken på Lådnaön och förtöjer längst in, bästa platsen. Sen blir det rodd i jollen och fiske med metspö och håv, medan mormor och morfar njuter av en drink i sittbrunnen.


Hanna ropar "Mormor, mormor det är helt OTROLIGT, du måste komma och se. Jag visar hur du ska gå på stegen, sätt bara foten där, bra du klarar det, du heter ju Eva och är min mormor! Så där håll mig bara i handen. Bravo du klararade det!"  Vad skulle mormor se? En liten fisk som dom fångat och hade i hinken!

3 juli


Fin segling över Kanholmsfjärden i sol, men sen vrider vinden till rakt sydlig och vi får någon regnskur över oss när vi går för motor ner till Skärvassaviken på Nämdö.

 

Hanna och Leo hinner ro i jollen och Leo hinner ta ett dopp innan nästa regnskur.15 grader i vattnet.

Vi kurar inne i båten och spelar "Finns i sjön" före middan.

4 juli
Till fd Guns Livs på Nämdö för att köpa vatten utan kolsyra åt unga herr Nordlund.

 

Vi rullar it focken när vi kommer ut påJungfrufjärden, bra gång i NV 9 m/s. Men var är sommaren? Kylig vind, 13 grader varmt, mössa, tröja, flytjacka, handskar ... 
Vi går längs Ornö ner till Kolnäsviken och förtöjer bland björkar som hänger ut över vattnet. Hanna ror med morfar i jollen och räddar en skeppsbruten man som sitter i en jolle utan åror. Vi grillar till middag. Kvällspromenad genom skogen till fina klippor på norra sidan.

 


5 juli
Soligt, varmt och skönt där vi ligger i lä. Hanna vill gå promenad i skogen och tar sen ett dopp från badplattformen. Efter sedvanlig frukost med tomtegröt lämnar vi hamnen och styr mot Vitsgarn. Vinden vrider emot, Leo vill kryssa så vi gör ett par krysslag och går syd Långgarn. Lunch under gång, Leo äter 8 pannkakor, Hanna äter 6, mormor och morfar får 2 var.

 

När vi förtöjer ramlar Hanna och slår sig, mormor sätter plåster på knä och ben. Leo behöver också plåstras om lite. Undrar vad mamma Mia säger när hon får tillbaks sina omplåstrade barn? Vi förtöjer om och lägger oss på svaj.

6 juli
Solig och fin morgon, men värmen låter vänta på sig. Vi har haft 13-15 grader ända sen midsommar. Vi går innanför Muskö genom Lilla Skramsösund, 1,7m på kortet men ekolodet visar som lägst 3m.
Förtöjer i Nynäshamn, äter glass och går upp på stan, sen är det dags att vänta på Mia, Jesper och Olle. Kort visit på båten före middag på grillbar. Olle springer före och vi alla jagar efter, full fart till en lekplats innan det är dags för Hanna och Leo att åka hem.

 

7 juli
Kör tvättmaskin, handlar på Coop och drar ner en fullastad kundvagn till båten. Fyller vattentankarna, duschar och fyller på diesel innan vi går till Bruksviken strax före Dragets kanal där vi lägger oss på svaj.

 

Rökta räkor, rökt lax med romsås, färsk potatis och vitt vin till middag.8 juli
Grå himmel, grått hav och ingen vind alls när vi gått genom Dragets kanal och går ut mot Röko och Asenskallen. Oljetryckslampan varnar och vi gungar i gammal havssjö när vi stannar och fyller på motorolja. Vidare genom Sävsundet ner till Ringsö där vi förtöjer för natten.

 


9 juli
Soligt, varmt, nästan stiltje (0-2 m/s) när vi går genom Västra Stendörren ner till Lilla Trässö utanför Oxelösund. Varmast hittills, 25 grader, och dopp från nya badplattformen i 15-gradigt vatten, skönt!

 10 juli
Ännu en varm solig dag! Vi kan sträcka ner förbi Oxelösund och styra ner mot Arkösund. Vinden vrider emot lite och vi startar till sist motorn och förtöjer nedanför Norrköpings Segelsällskaps klubbhus.


Handlar i affären och tar sen en promenad för att mjuka upp våra stela ben. Vi avslutar promenaden med ett glas vin på Hotellets terass.


Vi ligger bra för rådande sydlig vind och väntar lite regn till natten. Till morgonen hoppas vi att det utlovade omslaget till nordlig vind ska för oss söderut genom St Annas skärgård.

11 juli
Regn under natten. Vi inser att det blir ont om tid att gå till Västervik och beslutar att vända norrut i stället. Vi kommer iväg vid 11-tiden och går sakta längs Gränsö till Svartskogsskär längst ut i Bråviken. Vi letar oss försiktigt in mellan en bränning och ett 0,9 m grund. Som tur är grundet markerat med ett korkflöte. Vi kan åtminstone till en början njuta av att ligga helt ensamma i viken. Vinden mojnar och viken ligger spegelblank, soligt och fint, 22 grader i skuggan och 16 grader i vattnet och vi kan ta ett skönt eftermiddagsdopp.

Allt fler båtar letar sig in, till sist ligger drygt 10 båtar i viken. En engelsk båt hittar 0,9m grundet vid angöringen.
Sen bryter ett veritabelt folkliv ut. Barn som tjoar och badar, ror i jolle, kastar med kastspö. Vilstolar och dynor bärs iland och täcker snart berget tillsammans med handdukar, badkläder mm, sen är det dags för grillar, tallrikar, bestick, mat och dryck. Jollarna far fram och tillbaks med glömda saker. Snart lägrar sig vit rök över berget när alla grillar går igång. Folk sitter, står på knä eller ligger och äter.


Själva äter vi en civiliserad måltid i lugn och ro ombord, bekvämt sittande i sittbrunnen. Måltiden avrundas med kaffe och skeppare, mens vi betraktar livet på apberget som är en exakt avbild av hur vi själva brukade ha det en gång i tiden.
Några vattendjur leker ute vid bränningen, små huvuden som sticker upp. Utter eller iller?

12 juli
Slöseglar för enbart fock till Oxelösund. Lång promenad till centrum, handlar motorolja, kapelltvätt, plåster och lite mat. Ingenstans att äta, ingenstans att ta en öl. Vi tar turisttåget tillbaks till hamnen.
Den utlovade "Captains dinner" får anstå tills vi hittar en trevlig restaurang, kanske i Trosa.

13 juli
Frisk NV vind, ganska byigt 6-10 m/s. Vi gör god fart med enbart rullfocken, 5 knop i snitt, när vi går till Västra Stendörren och Ringsö.

22 grader i skuggan, 18 grader i vattnet, sommaren är på väg!
Ingen internettäckning, löser korsord, sudoku, läser, lyssnar på radion. Sopstrejk i Stockholm, trafikproblem, strömavbrott, bränder. I skärgården ganska lite båtar, ingen trängsel, inga problem.
Vi lyckas få igenom ett samtal från Gugge som kan berätta att Joel kommit in i Lund på ekonomiprogrammet.

14 juli
Vi planerar kort förflyttning på Ringsö och avvaktar att båtar ska lätta och lämna bästa platserna. Vid 10-tiden lämnar de första och vid 11.30 har vi räknat till ett 15-tal båtar som lämnat. Vi går in till Västerfjärden men där ligger fortfarande många båtar och trängs. Vi går vidare upp till fjärden norr om Ranäset där det ligger ett par svajliggare, vi går förbi dom och går längst in i Raviken där vi svajankrar i bästa läget och ligger helt för oss själva. Dessutom bra 4G uppkoppling! 

Vi har kontakt med Gugge, Alex och Nicko och bestämmer att vi ska komma till Hartsö under morgondagen. Nicko lodar sundet norr om Djupviken och finner att lägsta djupet är 1,6 m och föreslår att vi går in via Stora Brunskär i stället och styr ner mot norra udden på Stora Viskär och letar oss in till bryggan enligt sjökortet. Bra besked!
Vi har också kontakt med Mia och Jesper och bestämmer att vi ska träffas i Trosa på söndag.
Vi sitter i sittbrunnen och njuter av kvällssolen och ett glas vin till klockan 21.30

15 juli
Strålande fin morgon, morgondopp och frukost i sittbrunnen. Först vid 12-tiden lättar vi ankar och går mot Hartsö. Väl inne bland alla grund möter Alex, Nicko och Gugge med motorbåt och lotsar oss in till bryggan där vi kan förtöja långsides. Vin och öl i sittbrunnen innan vi går upp och kollar på huset.


Vi tar en promenad över ön, vackra strandängar och ekskogar. Får, betande kor, grävlingar. Dessutom dovhjortar och vildsvin, men dessa lyckades vi inte få syn på.


Alex har pratat med en av hyresgästerna på ön, Anita, som är läkare om mitt sår på armen som inte vill läka. Hon tittar på det och konstaterar att det inte är tillräckligt rengjort, bakterierna sprider sig och såret varar och växer. Hon tvättar hårdhänt med Alsol, lägger på en provisorisk kompress av hushållspapper indränkt med Alsol, tejpar och lägger på gasbimda.


På kvällen pilgrimsmusslor, spjäll av lamm och goda viner. Vi drar oss tillbaka vid 23-tiden, men "ungdomarna" sitter uppe till klockan ett.16 juli
Vi smyger iväg vid 9-tiden. Gugge står på altanen och vinkar åt oss innan hon och Alex ger sig ut på en kajaktur runt öarna.

Vi styr upp mot Trosa.
På eftermiddagen kommer först Gugge och sen Jesper, Mia och Olle. Middag på "stan" innan dom alla beger sig hemåt.
Regn och blåst på kvällen

17 juli
Solig men blåsig dag, vi handlar förbandsutrustning på Apoteket, kompletterar lite på Coop och tar en fika på tillbakavägen.
Vi monterar ner sprayhooden och tvättar på bryggan med kapellrengöring.
Kör en tvättmaskin och duschar före middag iland.18 juli
Skönt att lämna Trosa, trångt och mycket folk. Hamnservicen inte den bästa, tvättstugan rena katastrofen.
Vi seglar runt Fifång, rundar Västra Röko och går in vid Galthålet. Vi tar "vår" genväg över Konabbsfjärden och går upp till Maren där vi försiktigt letar oss in genom det trånga sundet in i lagunen som är skyddad för alla vindar. Precis som vi hoppats kan vi lägga oss på svaj, ensamma längst in i den norra viken på 6m djup.19 juli


En riktig sommardag, 24 grader i skuggan, för varmt i sittbrunnen. Monterar jollemotorn med visst besvär och kan ta en tur runt viken. Skönt att motorn fungerar efter att ha legat tre åt i garaget.
Vi ligger kvar hela dagen och gör just ingenting.

20 juli
Går försiktigt ut från Maren och sedan 1,5m-leden söder om Tattmar, inga problem, minsta djup verkar vara minst 2,5 m.

Sedan genom Dragets kanal och upp till Bruksviken där vi lägger oss på svaj. Fint väder, solar och badar och njuter av kallt vitt vin från kylen.21 juli
Fin morgon och fin dag igen! En timmes gång in till Nynäshamn. Tankar, handlar, tvättar, duschar. Fika på stan och ett glas vin gör att vi känner oss riktigt lyxiga när vi sitter i solen på hamnbaren.

Rökta räkor från fiskbutiken gör inte det hela sämre. Countrymusiken hörs i hela hamnen på kvällen, men det känns ändå bra. Halv tio lägrar sig lugnet över hela hamnen. Allt fungerar väldigt bra här i Nynäshamn, hamnen, hamnkontoret, duschar och toaletter fräscha och städade hela tiden, tvättstugan likaså.

22 juli


Ny besättning, Gugge o Johan, anländer med tåget.

Vi har haft en solig morgon, men sen har mörka moln dykt upp. Vi tar en fika i sittbrunnen och när vi kastar loss har solen återvänt och vi får en väldigt fin segling över Mysingen upp till Vitsgarnssund.


Honungsmelon med italiensk skinka till förrätt, rökt chilimarinerad lax, romsås och färsk potatis och sallad till varmrätt med vitt vin. Kaffe, skeppare och After Eight (kl 20.01!) på det.


Sittbrunnen kl 02.30!


23 juli


Vi går till Utö, där vi förtöjer i besvärlig sidvind.

Eva Gugge och Johan går en promenad, kollar byn och gruvmuseet. Vi vinkar av Gugge och Johan som åker med Viberö till Strömkajen. Vår båtgranne hjälper oss att komma ut från bryggan, men sen visar det sig att han lagt sin ankarlina över vår och vårt ankare sitter ohjälpligt fast. Han blir tvungen ro ut ett extra ankare och slacka på sin första ankarlina innan vi kan komma loss.

 

Vi går upp till Dyviken på Ornö hittar en fin ogenerad förtöjning. Rökta räkor, kallt vitt vin och ostbricka till middag.

24 juli
Vi rundar Ornö, går ut vid Marbäling och upp till Fjärdlång, passerar Trollhättan och går in till Bergskär vid Villingefladen, där vi förtöjer på fenderavstånd med andra seglare i skydd för nordostlig vind.25 juli


Kusin Kerstin (Sundberg) och hennes Hans har legat vid Ormskär-Brunskär och kommer upp till oss, ankrar upp  och kommer över med jollen för en förmiddagsfika.
Vi har en trevlig stund med prat om Sundberg-släktingar, barn, barnbarn, Nämdö och skärgården, båtlivet mm mm.


Vi kommer iväg på eftermiddagen och går genom hela södra skärgården, rundar Mörtö Bunsö, går båtsportleden väster om Nämdö och öster om Runmarö ut på Gråskärsfjärden där vi genar upp till Vindalsö och till Eknö där vi förtöjer i perfekt läge för NV-vinden och kvällssolen.26 juli


Vi bestämmer oss för att ligga kvar på Eknö och tar en "promenad" till tjärnen som visar sig vara full med vita näckrosor. Väl tillbaka är vi varma och svettiga och tar ett svalkande bad trots att algerna nu har börjat breda ut sig i vattnet.

På eftermiddagen blir det för varmt i sittbrunnen i den gassande solen och vi söker skugga och svalka nere i båten.27 juli


Vi går till Långvik på Möja för att möta Elsa och Joel. Det utlovade vädret med massor av regn och hårda vindar uteblir, i stället får vi en strålande sommardag med sol och svaga vindar.

Vi handlar på Långvik Coop medan vi väntar på att Cinderella ska anlända och går sen till Kålö där vi tränger in oss bland alla andra båtar varav bara fem har TBK-flagg.

Vi badar, Elsa och Joel ligger och solar, Elsa på båten och Joel på bryggan.

Vi grillar hamburgare, bacon mm till middag. Yatzy i kajutan avslutar dagen.

28 juli


Regn! Första regndagen på hela semestern. Morfar och Elsa i regnställ kastar loss och styr mot Finnhamn, mormor håller sig nere i båten och Joel sover framme i förruffen. Vi förtöjer vid restaurangbryggan och går upp till värdhuset, där Elsa och Joel bjuder på lunch. Vi tar en fika i båten och sen åker våra barnbarn med Cinderella till Gåshaga där pappa Johan ska möta.

 

Enligt Yr regnar det inte, men i verkligheten regnar det. Vi ligger kvar och avvaktar tills regnet upphört och går sedan till Lådnaön och Skomakarviken där vi förtöjer på svaj i ny regnskur.

29 juli


19 aug

Årets sista segling blir med Håkan, Jesper, Leo och Acke. Regnet vräker ner under förmiddagen och vi skjuter på starten till halv ett. Solen kommer fram och vi går för bara focken i 8 m/s sydlig vind över Trälhavet och Saxaren. Framme vid Valöarna mojnar vinden något och vi sätter storen och får fin segling runt Grinda och upp genom Karklöfaret.

Vid Lådna tar vi ner seglen och går för motor ner till Skomakarviken. Det är fullt med båtar vid berget, men vi kan förtöja längst in i viken.

Vi sjösätter jollen så att Acke och Leo kan ro runt och utforska viken och Jesper och Håkan får en lugn stund och en GT.

Knopslagning

Efter middag och kvällsdopp avslutar vi kvällen med Yatzy i salongen.

20 aug

Vi sover till 9-tiden på morgonen, men då börjar det bli lite oroligt framme i förpiken. Vi bäddar och städar upp i den allmäna röran och kan sen äta frukost med "tomtegröt", youghurt mm. Acke ror först lite ensam i jollen för första gången och sen ror Leo och Acke tillsammans och utforskar andra sidan av viken.

Det är väldigt smutsigt i sittbrunnen och på däck. Acke och Leo turas om med att ta upp vatten med hinken och att skrubba med borsten tills båten blir riktigt fin. Belöningen blir saft och bullar.

När vi lämnar Skomakarviken går vi först till Lådna för att tanka diesel och köpa glass.

Sen för motor ner till Grinda och upp till Limpan. Leo är stolt rorsman.

Sen rullar vi ut focken och styr mot Skratten där vi tänker äta lunch. När vi går in mot stranden händer ingenting när vi lägger reglaget i läge "Fram". Vi lyckas backa ut men vill inte göra om försöket trots att vi nu lyckas att köra framåt som vanligt. Vid närmare eftertanke hade vi nog bara fått något i propellern som släppte när vi backade. Vi styr i alla fall hemåt och lunchen blir i stället vid bryggan hemma.

Leo längtar redan till nästa säsong och vill både segla i skärgården och över havet till Åland.

Nu återstår bara upptagning och att bygga om däckställningen och skaffa nya presenningar så att det fungerar med masten på. På önskelistan står också ny toalett, rostfri stödbåge runt sprayhooden och ny gardinuppsättning.

4 sep