Loggbok 2019

8 juni
Lådna Premiärturen till Skomakarviken i Lådnafladen.

9 juni
Vi går till Örsö där vi lägger oss på svaj för natten.

10 juni
Hemsegling

3 juli Västerholmen

Vi får skjuts av Nanne och Birgitta till båten. Fint väder när vi stuvar och packar i båten. Sen brakar det loss med åska och regn. Vi får ett meddelande från skatteverket som saknar bilaga K10 i Evas deklaration. Vi promenerar hem mellan regnskurarna och ordnar det. Vi kommer iväg i fint men ganska kyligt väder och firar med 3 cl whisky trots den nya lagstiftningen och går till Västerholmen vid Gällnö port.

4 juli Västerholmen

Allmän båtvård, sjösätter jollen, tvättar däck, fyller på olja och glykol i motorn. Regnskurar till och från. Väderprognosen säger 10-13 m/s och regn hela natten, 10 grader. Vi ställer in vårt besök hos Monica och Janne och går hem till bryggan, kopplar elen och sätter på värmen!

5 juli Tunaviken

Fortsatt regn och hård blåst på morgonen, ligger kvar i kojen och läser och äter sen frukost. Läser att Cinderella kan inte angöra Visby på grund av blåsten. Det tjuter i masterna när vi lämnar båten och går hem i regnet. ....

8 juli

Mia kommer med vår besättning för några dagar, Leo och Hanna.

9 juli ÖrsholmenVi promenerar ner till båten, gör i ordning allt och äter varm korv och potatismos till lunch innan vi kastar loss.

Det är ganska kallt och vi är väl påpälsade. På Trälhavet blåser 5-6 m/s när det är dags att hissa segel, 6-6,5 knop över Trälhavet och Saxarfjärden. Hanna och Leo jublar när den byiga vinden når 11 m/s och båten kränger och gör över 7 knop.

Det är ganska kallt och vi förtöjer i lä vid Örsholmen i stället för Ingmarsö. Vi går på upptäcksfärd och upptäcker blåbär, en brygga på nordsidan av ön och en dansbana.

10 juli Ljusterö

Fin morgon, Hanna och Leo ror i jollen.

Efter frukost hissar vi segel, hård byig vind från norr vid Grinda, båten kränger och gör god fart. Vid Kungsholmen tar vi ner segel och går över Saxarfjärden och upp mot Betsö - Fåglarö - Seglarö upp till Koholmen och förtöjer vid lastbryggan. Jesper, Olle och Acke kommer ombord med nybakad äppelkaka.

Acke mönstrar på och vi går till Ljusterö golfklubb och förtöjer vid gästbrygga. På kvällen freakar Acke och Hanna ur totalt, mycket skratt och stoj innan vi kan gå och lägga oss.

11 juli Ljusterö

Fint väder när Leo och morfar går en golfrunda. Acke går med som caddy. Pannkaka med sylt och grädde tillsammans med mormor och Hanna efter 9 hål. På kvällen yatzy, Leo vinner och får revansch på mormor efter två års förluster ombord på Minoe.

12 juli Bergsholmen

Vi packar och bär iland allt bagage som barnen haft med ombord. Vid 12-tiden kommer Mia med god mat till lunch och sen är det dags för Leo, Hanna och Acke att åka hem, just som ett lätt regn börjar. Vi avvaktar tills regnet börjar upphöra innan vi kastar loss och går upp till Bergsholmen vid Växlet där vi kan förtöja i fint väder med kvällssol.

13 juli Bergsholmen

Skurar sittbrunnen, vädrar sängkläder och städar båten. Vid 11-tiden kommer Ulla och Thomas med Olga Vilhelmina och förtöjer långsides. Det var länge sen vi sågs till sjöss så det blir ett trevligt återseende. Soligt och varmt på dagen, alldeles blankt vatten, men bara 14 grader i vattnet. Middag och sen kväll ombord på Olga Vilhelmina.

14 juli Högmarsö

Vi går till Högmarsö och förtöjer långsides på insidan av yttre bryggan.

Vi går iland och handlar på Ica och promenerar tillbaks till båten när vi ser brevlådan. Vad är nu detta? Johan från Fjärdlång, Evas kusin?

Vi går tillbaks till båten och Eva ringer till Johan. När jag står i sittbrunnen kan jag höra Johan svara från en båt tvärsöver hamnen, kanske 50m bort! Det visar sig att de senaste gångerna när vi varit på Högmarsö har vi passerat Johans båt på 5m avstånd massor av gånger utan att vi stött ihop! Men nu blir det en trevlig kväll hos Johan och Marianne på deras båt.

15 juli Högmarsö

Det väntas nordlig vind och regn till eftermiddagen. På morgonen är det varmt och helt stilla, men vi vänder båten för att ligga rätt i den väntade vinden. Vi hinner handla och äta lunch i sittbrunnen, men sen kommer regnet och vi kryper ner i båten och stänger till om oss. Vi slöar, löser korsord och kan höra regnet trumma på rufftaket. Vi kan också höra åska på avstånd. Bild På kvällen kommer Johan och vi pratar Sundberg-släkt till midnatt.

16 juli Ingmarsö

Observera Drakhuvudet!

Vi lämnar Högmarsö och går förbi Ängsö till Klintsundet där vi ringer och får broöppning.

Sen över Gälnan ner till Ingmarsö där vi förtöjer vid norra bryggan i lä och med strålande sol. Härligt efter allt regn. Eva plockar blåbär till efterrätt. bb
Det är början på en värmeperiod med över 30 grader som kommer att vara i 14 dagar.


17 juli Kålö

Solig morgon och 17 grader i vattnet så det bir första morgondoppet för den här semestern innan vi går vidare till Kålö.

 

18 juli Bockösundet

Vi hade planerat för Stora Nassa, men prognosen säger 14 grader och risk för dimma, så vi går över blanka fjärdar ner till Bockösundet i stället och kan lägga oss ensamma på svaj i en vik. Badar och sitter på fördäck i 24 grader värme. Thomas och Ulla passerar precis utanför vår vik på väg mot Vånskär.

 

 

19 juli Stenören Möjaskärgården

Vacker morgon, värmen har kommit och med den algblomningen. Thomas meddelar att han hittat en bra plats vid Stenören och vi bestämmer oss för att gå dit. Betydligt mindre alger och vi kan till och med ta ett svalkande dopp efter fika och bubbel på Olga Vilhelmina. Gemensam middag och sen njuter vi av en underbar kväll och gott vin.

 

20 juli Kålö

Vi går mot Ladviken för att se om Nils och Anne-Marie ligger där med Texxx, men där finns ingen flodpråm. Vi hissar segel och styr upp mot Möja Västerfjärd och mot Långvik för att handla på Konsum. Där har man lagt ut en flytponton utan landfäste och som hindrar all normal angöring av bryggan innanför. Vi struntar i förbudsskyltarna på pontonen och förtöjer långsides. Vi lyckas komma i jollen och in till den steniga stranden. Med vänlig hjälp kan vi komma iland. Samma besvär på tillbakavägen, men till sist är alla varor ombord. Vi går upp till Kålö, läger oss på svaj och tar ett svalkande dopp.

21 juli Stora Nassa

Vi går till Stora Nassa, fullt med båtar som letar bra lägen i den sydliga vinden, 6-8 m/s. Vi lägger oss på svaj vid Kummelskär.

 

 

Regn hela natten och väntad vindvridning till väst som gör att vi ligger obehagligt nära klipporna. Vid 5-tiden går vi till Bäckskäret och ligger i fint lä. En kopp kaffe och sen försöker vi somna om.

22 juli Rödlöga Storskär

Fin seglats mot Rödlöga Storskär. Njuter av en kall öl i värmen, 6 grader, idealtemperatur för en Carlsberg, Kallskär om babord och Ängskär om styrbord, 6 m/s halvvind, kan inte vara bättre. Vi lägger oss på svaj i viken på Storskärs nordostsida.

 

 

23 juli Norrpada

Kort förflyttning till Norrpada, fin förtöjning på norra udden på Storskär. Varmt, vi sätter upp soltältet i sittbrunnen.

 

 

Först ligger vi helt ensamma vid klippan, fram på eftermiddagen kommer fullt med båtar. Egentligen är både Stora Nassa och Norrpada överbefolkade under semestertiden.

24 juli. Söderarm

Algblomning, så vi lämnar Norrpada och går mot Söderarm i stället!

Stiltje, himmel och hav flyter samman. Vattnet ligger oljeblankt och vi svettas i värmen.

Vi hittar en något sånär algfri vik vid Bäckskäret i sydligaste Söderhamn där vi lägger oss på svaj och kan ta ett svalkande dopp. Fin kväll.

25 juli Gräddö

Vi går småbåtsleden från Bäckskäret genom sydligaste Söderarm och upp mot farleden. Sen norr om Fejan och Tjockö till Gräddö. Anita Freijs kommer och skjutsar Eva till Ica för proviantering. Det är varmt, enligt SMHI är det 30 grader, i solen säkert 35.

Vi svettas och svalkar oss med kall dusch och glass och öl vid bryggcafeet. På kvällen besöker vi pizzerian och konstaterar att köket ombord är bättre.
Diesel: 18 dgrx2 tim=36 tim och 47l = 1,3 l/h (?)

26 juli Marholmen

Vi har fyllt vatten och diesel, tvättat, duschat, slängt sopor och provianterat så nu är det dags att lämna Gräddö och styra sydvart.
Efter Marö lämnar vi stora farleden och tar vi småbåtsleden inåt skärgården.

Vi passerar Calle Schevens Håtö Svansar kända genom Evert Taube, Albert Engström, Einar Malm m fl i Pelarorden. Vid Marholmen lägger vi oss på svaj i fladen söder om Högholmen och tar ett välbehövligt bad. Nu är det plötsligt 23 grader i vattnet, i Söderarm två dar tidigare var det 17 grader. Soltältet kommer också väl till pass.

27 juli Själbottna

Kollar bryggorna på Marholmen men ingen erbjuder segelbåtsdjup. Går sen ut mot Furusund och genom Blidösund till Själbottna.

Vi går förbi Ragges och Monas ställe på Yxlan, med många roliga festminnen. Nu är det sålt till Monas son Magnus och ganska igenvuxet och vanskött.

I Djupfladen på Själbottna hittar vi en helt fantastisk liten vik längst in där vi svajankrar. 32 grader ombord och vi sätter upp soltältet, badar och kan njuta av kall öl, helt perfekt i värmen.

 

Soltält och bad är det som gäller!

 

28 juli Örsholmen

Värmen verkar kulminera, 30 grader. Vid Träskö Storö måste vi stanna på fjärden och ta ett dopp innan vi fortsätter till Örsholmen. Perfekt lunch i värmen, ägghalvor med majonnäs, avocado, småtomater och öl.

29 juli Hemsegling