Loggbok 1972

7 maj
Sjöasättning vid Sätrafjärden med kran och vagn. Akterlanternan fick en smäll, men går nog att laga. Motorn går inte att starta, vad f-n nu då? Visst ja, glödstiften var ju urplockade.

Midsommar

22 juni
Hämtade Gunilla och Jannika i Uppsala. Direkt till båten och ut mot Ingmarsö, där Kerstin och Bosse väntar. Inga lanternor är kopplade utan vi smyger i skymningen. Janne och Anni dök upp och fick plats långsides med Elvira.

23 juni
Väderförbättring och sol till midsommardansen. Det blir fiskdamm och skattjakt för barnen. Sliter med värmepannan när Maud (Thorstensson) kommer och hämtar upp mig till dansen.

24 juni
Kerstin och Bosse seglar före till Möja. Provar genuan för första gången, skotblock och vinschar är ännu inte monterade. Kryssar fint, kanske tack vare den nya kölen, fast något långsamt. Janni fungerar som följebåt och hinner också åka och proviantera i Kyrkviken innan vi anländer. Ankrar vid Käringholmen och tillbringar kvällen ombord på Elvira efter att ha sett Anni på vattenskidor.

25 juni
Bosse har tur och får nordlig vind när de seglar hemåt, Kerstin hade ont i bröstet och vilade i kojen. Vi ligger kvar ett tag och flickorna badar medans Janne och Håkan dricker varsin öl. Lunch på klipporna med immiga glas. Vi byter barn och har Peter ombord på hemvägen.

Semestersegling

Vi planerar semestersegling till Danmark och Bornholm, via Göta Kanal. Toto och Kerstin ska vara med ombord under de första etapperna. Vi skaffar erforderliga sjökort, bunkrar och provianterar för långseglats.

2 juli
Fin start med soligt och varmt väder. På väg ut möter vi Ulf (Runström) som vänder och följer med oss till Västerholmen utanför Grinda där vi äter gemensam middag.

3 juli
En kallfront med åska och regn passerar under natten, men vädertjänsten lovar uppklarnande under dagen. Hissar mesanen för första gången, lite svårt att styra med mesanseglet hårdskotat, så vi lossar backstaget för att få ut bommen bättre. Vi går på ett 1-meters grund på Gråskärsfjärden! Förtöjer med visst besvär vid Bullerö och hälsar på hos Sven-Johan. Vi kollar Rävsängsviken nedanför ateljen. Smalt, men det går att komma in där också.

4 juli
Från Bullerö till Villinge. Från början hård vind, men sedan mojnande och motor in till bryggan. Gunilla fick rida islandsponny tillsammans med Maria och Ragnhild. Ragnhild d.ä räddar situationen ombord med cigaretter till Kerstin och Toto. Eva navigerar till Sadelöga som blir vår natthamn. Lånade tändstickor hos en båt i närheten då våra hade tagit slut.

5 juli
Utanför Utö var vinden svag och vi gick för motor till Nåttarö. Gunilla, Toto och Håkan badar medan Eva och Kerstin lagar mat. Vi satte iland Kerstin i Nynäshamn med 4 minuter till godo till tågets avgång till Stockholm och två nätters vak. Vi handlade ordentligt, mat, film, linor mm. Familjen Trägårdh låg också i hamn och vi bestämmer oss för att gå Dragets kanal och fira kvällen tillsammans.

6 juli
Herrhamraleden ut, Toto navigerar och Håkan och Eva slappar på fördäck. Gunilla vilar i akterruffen, trött efter gårdagskvällen med Susanne Trägårdh. Vi tar natthamn vid Lundarna, NO Arkösund. En P28 förtöjer kloss och vi går ut och lägger oss för ankar. Danforthankaret draggar och vi får lägga ut stockankaret.

7 juli
Tidigt iväg för att träffa Kerstin i Söderköping där hon ska mönstra på igen. Slussvakten i Mem hade lunch och vi kommer två timmar för sent. Slussningarna gick bra, men vi fick sköta allt jobb åt de andra båtarna. Toto protesterar lite.Middag på "fly-bridge" för skepparen. Falsk wienerschnitzel, öl och en tå på ratten. Vi förtöjer i Asplången och alla badar i det varma vattnet. Gunilla simmar friskt med flytvästen på.

På natten blåser det upp och Nirvana dunkar i berget just när vi gått till kojs. Ut i jollen med stockankaret, tog inte. Ut med Danforthankaret och ut med stockankaret igen, kättingen snor sig om skepparens arm och han är nära att följa med ner i vattnet. Alla är våta men nöjda när vi tar en kopp te i i kajutan. Skepparen är orolig och vakar till kl 03.

8 juli
Vi vaknar sent och när vi ska lägga ut fungerar inte rodret. En sprint på hjärtstocken hade lossnat, men kunde fixas. Till råga på allt fick vi tampen till plätten i loggpropellern. Som tur var kunde felet åtgärdas inifrån. Så småningom kommer vi iväg. Vi handlar i Norsholm och när vi kommer ut på Roxen får vi nybakad tårta med jordgubbar. Det är frisk vind och sjöarna stänker över båten. Efter slusstrappan i Berg förtöjer vi i hamnbassängen och njuter av drink med is, T-bone stek och vin. Toto går upp i mesantoppen och skär i dirkar till bommarna.

9 juli
Först iväg från hamnbassängen och vi hinner med 8 slussar före frukost i Ljungsbro. Bad och sen lugn färd på kanalen till Motala.

10 juli
Ösregn! Kerstin tog tåget till Stockholm och vi storhandlar på Epa. Billigt! Över Vättern i regn och dimma. Vi kommer exakt trots att kompassdevieringen inte var att riktigt lita på. I Karlsborg avnjuter vi nyinköpta grillade revbensspjäll. Sjön Viken är sen en riktig skönhetsupplevelse. Lugn natthamn i en vik.

11 juli
Uppklarnande. Första nedförsslussen från resans högsta punkt, 92 möh. Nirvana sjunker lugnt och majestätiskt i slussen. Att slussa ned är rena semestern jämfört med slitet i uppförsslussarna. Vi hinner med alla slussarna till Sjötorp, där vi stannar för natten.

12 juli
Toto mönstrar av till stor sorg för Gunilla. Vi går sedan inre leden ned mot Mariestad, där en skog av prickar visar vägen mellan grundflaken. På Evas förslag sätter vi kurs mot Läckö slott och får så småningom strålande fint väder. Gunilla och Håkan doppar sig i det kalla vattnet innan vi går upp till slottet.

Eva navigerar genom Ekens skärgård. När vi kommer ut på öppet vatten möter grov sjö rakt förifrån. Vi blir tvungna att sakta ned till halv fart. Gunilla är verkligen sjövan nu, när det gungade som värst stog hon nere i pentryt och lagade nyponsoppa! Så småningom lugnar sjön sig, när det mörknar har vi Gille udde att styra på. Först söker vi hamn vid Grönviks fyr, men det går inte att förtöja vid yttre piren och längre in vågar vi oss inte så vi fortsätter mot Vänersborg och letar oss in bland fyrar, bojar, kummel och pirar. Förtöjer mellan två fartyg kl 00.15. Gunilla vaknar och dricker varm nyponsoppa tillsammans med oss innan vi alla kojar i förruffen.

13 juli
Trollhätte kanal. Betydligt större slussar nu och större nivåskillnader ca 8 m. Vi passerar sista slussen vid Lilla Edet och styr raka vägen mot Göteborg genom Göta Älv. Vi förtöjer vid Långedrag och ringer hem till Gösta som bestämmer sig för att komma ner nästa dag med morgontåget.

14 juli
Vi sover länge och tar sen spårvagn in till Götebnorg, där Gösta redan väntar! Vi köper sjökort och kollar på båttillbehör. Sen lockar Valhallabadet med dusch, bastu och bassäng. Gunilla simmar bättre och bättre för var dag och klarar nu 20 m, nytt rekord! Middag ute på restaurang smakar fint innan vi provianterar och tar en taxi till Långedrag. På kvällen lyxar vi med jordgubbar och sen ost och vin.

15 juli
Gösta lämnar oss för att besöka Knut och Turild i Göteborg. Vi sätter kurs mot Skärhamn och Hans Boströms sommarställe. Vi lägger till i Marstrand för att köpa sjökort, men man hade redan stängt för dagen. Vi passar på att äta lunch med färska blåbär till efterrätt. När vi kom till Skärhamn var familjen Boström ute på badtur, med dök upp så småningom och vi bjöds på vickning i stugan. På kvällen kaffe och whisky ombord på Nirvana. Gunilla och Håkan såg mareld för första gången.

16 juli
Lika härligt väder idag också och en härlig dag på Grönskär med Boströms. Passade på att dyka och undersöka skrovet i det klara vattnet och såg att kölen måste få en ny behandling. Avfärd till Skagen skjöts upp till nästa dag och vi hade en skön kväll i viken på Skärhamn.

17 juli
Bunkrar dieselolja på en tankbåt Skärhamn, Skepparen på tankbåten ställer in mätaren på dieselpumpen på 0,2 m3 och fyller Nirvanas tank på nolltid. 20 öre per liter! Till Marstrand igen för att köpa sjökort, nu hade man öppet men inga sjökort kvar. Vi seglar ut via Pater Noster i härligt väder. Flak av alger ser ut som grundflak. Mot kvällen får vi ta motorn till hjälp för att angöra Skagen i dagsljus. Fick en bra plats i den livliga hamnen, till stor del fylld av fiskebåtar. Kvällspromenad med grillkorv och öl.

18 juli
Tittade på affärerna vid hamnen och tog en promenad till badstranden, där vi tillbringade större delen av dagen. Enligt danska tidningarna hade vi den varmaste dagen på 30 år. På kvällen stortvätt på stans automattvätt och sen taxi till Grenen för att äta middag.

19 juli
På morgonen har Håkan och Gunilla fått nog av lukten från fiskerifabrikerna och värmen i hamnen så vi kastar loss direkt när vi vaknat och äter sen frukost ute på havet. Vi följer kusten söderut till Hals, där en utstakad ränna leder in till hamnen. Vi fick en plats på en oljig och smutsig kaj, men kan avnjuta en drink med is och Hans kvarglömda cigarcigaretter.

20 juli
Lämnar hamnen kl 04.00 tillsammans med några fiskebåtar. Eva försöker sova, men ute på havet gungar det för mycket och vi tar en morgonfika i stället. Den enda som kunde sova var Gunilla i akterruffen, dit också Eva kröp in för att försöka somna om. Kollar loggen igen, den tycks visa 20% för mycket. Så småningom vaknar den kvinnliga delen av besättningen och börjar ordna med frukost och städning. Vi får en härlig dag med solbad och vändåtta. Kvällshamn i Ebeltoft, en småstadsidyll med smala gator och korsvirkeshus. Vi förtöjer längs M/S Boringa, ett litet lastfartyg med gemytlig skeppare och en besättningsman. Vi går upp på stan för att beskåda stadens väktare som varje kväll sjungande förkunnar nattens ankomst och tänder gaslyktorna. Efter middag på en sämre restaurang tillbringar vi kvällen tillsammans med skepparen på Boringa.

21 juli
Vaknar av ett förskräckligt oväsen när man börjar suga upp spannmål ur lastutrymmet på Boringa. Försöker segla längs Samsö när vi lämnar Ebeltoft, men vinden vrider och avtar. Eva navigerar till Juelsminde där vi förtöjer med badstranden alldeles intill hamnen. Det finns också en campingplats med toaletter och dusch som vi kan nyttja. Till och med ett tivoli, där vi kan prova radiobilarna.

22 juli
Vi köper en fotogenlampa, men får inte tag på de sjökort som fattas så vi sätter kurs mot Fredrika som är närmaste stad. Värmen i stan var nästan olidlig, så vi tillbringar eftermiddagen på en badstrand. Gunilla trivdes i det varma vattnet och simmar för första gången under vatten och hämtar upp en kaffesked. Kvällsetappen för oss till Assens.

23 juli
Promenerar på stan och försöker ringa till Kristina och K-A, men telefonautomaten vill inte. Badar innan vi lämnar hamnen. För första gången på länge är det lite vind och vi kan hissa segel. Bordet i sittbrunnen var dåligt stuvat och skrapar skepparens häl illa när det ramlar. Dansk biff och rött vin till middag. Promenad på land i Kalvöre där vi klappar ponnyhästar och tjurkalvar på bete.

24 juli
Fortsatt solsken och fint väder trots att vädertjänsten lovat regn och kyla. Köpte fisk av hamnfogden och hjälpte loss en tysk segelbåt som stod på botten. Vattenståndet hade sjunkit ett par decimeter under natten. Vi lämnar så småningom Kalvöre och följer farleden syd Fyn till Svendborg. Håkan går upp på stan för att växla pengar och försöka ringa Kristina och K-A igen. Den här gången gick det bättre och vi bestämmer preliminärt att K-A ska mönstra på i Karlskrona. Eva och Gunilla var på stranden, men Gunilla tyckte det var för mycket krabbor i vattnet för att bada. Vi fortsätter sen längs Langeland och packar in oss i Lohals hamn. Hamnavgift för tre dagar som vanligt, det blir dyrt i längden.

25 juli
Tankar diesel från en lastbil innan vi ger oss iväg. Frisk vind och när vi passerat Omö sund är sjön grov. Vi hade fyra timmars gångtid i den grova sjön framför oss och hade inte lyssnat på väderleksrapporten så vi vänder och tar hamn på Agersö. Vi promenerar på ön, matar änderna i dammen, handlar "is" i kiosken och har det ganska skönt.

26 juli
Fortfarande blåsigt när vi kämpar oss över Karrebacksminde Bugt, men har sjön för det mesta akterifrån och klarar oss bra. Det såg betydligt värre ut för de båtar som vi mötte. Vi äter middag i Kalvehave och i skymningen letar vi oss ut genom Bögeström och sätter kurs mot Bornholm. Vi gör i ordning för natten, bäddar, tänder lanternor och kompassbelysning. Eva tar första vakten och Håkan och Gunilla kryper till kojs.

27 juli
Vaktavlösning efter dålig sömn. Stirrar på kompassen och försöker parera vågorna som rullar in akterifrån. En autopilot vore inte dumt! Vaktavlösning 02.30, Gunilla är med och äter smörgåsar! Det blir en lång morgon och det känns som evigheter innan vi kan förtöja i Rönnes lilla trevliga hamn. 120 M avverkade och vi var alla trötta. Vila och sen dusch gjorde susen och efter lite skinka och potaismos såg vi oss om på stan. Gunilla träffar en gemytlig dansk farbror i en liten träbåt och snart sitter vi också i hans sittbrunn. På kvällen kaffe med våra båtgrannar.

28 juli
Vi sover till kl 11! Duggregn och gråväder, så vi passar på att städa båten och handlar sen för våra sista danska pengar. Kvällen ombord på "Kajsa" hos Allan och Maja Wallander som varje år flyttar båten från Trelleborgs hamn till Rönne.

29 juli
Vi lämnar Bornholm kl 7 för att gå till Karlskrona där K-A väntar, men vid Bornholms norra udde tätnar dimman och sikten försvinner helt. Vi vill inte korsa Bornholmsgattet med den starka fartygtrafik som passerar där och vänder tillbaks mot Bornholm som nu försvunnit helt i dimman. När vi är säkra på att ha Bornholm tvärs girar vi in mot kusten och kollar på ekolodet för att se när vi närmar oss. Plötsligt dyker land upp och vi kan leta oss in till Vang. Försöker ringa Kristina för att meddela hur läget är. Gunilla leker med ett par danska flickor, trots språksvårigheter. På kvällen vin med hamnfogden i stället för hamnavgift.

30 juli
Start kl 04.00. Utanför Bornholm blir sjön allt grövre, Nirvana stampar och gungar, men klarar det hela fint. Gunilla och Håkan var lite illamående, men Eva klarade sig fint.


Det värsta var emellertid dimman, ibland var sikten nere i knappa 50 m. Så småningom kom vi ur den starkast trafikerade farleden och kunde andas ut lite. När vi stannar motorn för att skifta bränsletank blir det förunderligt tyst i dimman. När vi närmar oss land lättar dimman ett ögonblick och vi hinner skymta Utklippans fyr och få en säker position och kan sen angöra Karlskrona utan bekymmer. Under tiden har K-A pratat med Karlskrona Kustradio och de hade vakat över oss och anropat oss med hjälp av Karlskrona Privatradioklubb, men vi som var ovetande om detta hade inte lyssnat på radion. Välkomstmiddag för K-A och avskedsmiddag för Eva som ska ta K-A:s bil hem senare på natten. Vi tar en kvällspromenad och hälsar på gubben Rosenbaum innan vi törnar in.

31 juli
Vi lämnar Karlskrona och följer skärgårdsleden. Ute till havs lite grövre sjö när vi går för stor med sjön på sb låring. Vi siktar Långe Jan och tar sen hamn i Grönhögen. Vi var alla tre ganska trötta efter lite illamående ute till sjöss. Lånar ut sjökort till familjen Bååth på Madame III, SXK. K-A ringer upprepade gånger till Kristina men får inget svar förrän fram emot midnatt. Eva och Kristina har firat sin ensamhet hemma hos Anni.

1 aug
Gunilla handlade mjölk till frukost och fick en glass gratis. Vi seglar längs Ölandskusten upp mot Kalmar där vi får starta motorn. Bestämmer oss för pannkaka till middag och sätter kurs mot Stora Rör för att köpa mjölk. Beräknad ankomsttid 17.55 stämde, men det fanns bara en kiosk i Stora Rör men vi lyckas få köpa 2l mjölk av kiosktanten.Ut på sjön igen, nu med kurs mot Sandvik, vi går Borgholm förbiför att få ett bättre utgångsläge inför morgondagens besök poå Blå Jungfrun. Pannkaka ombord till Gunillas förtjusning. Vi fördriver tiden med "skjuta skepp", slå knopar och gissa gåtor. Vi kommer i hamn vid 21-tiden, lite mörkt men vi har en fin enslinje med två röda ljus att styra efter. Vi ringer hem, men det var upptaget, Eva har just ringt Kristina för att höra om vi ringt. K-A ringer Kristina och sen försöker vi ringa till Eva igen men får inget svar, då Eva just gått över till Kristina..

2 aug
Gunilla ringer hem och får äntligen prata med mamma. Vi handlar och tittar på kvarnen i Sandvik, Sveriges största! Efter morgondopp vid piren fortsätter vi norrut längs kusten. Dålig sikt men vi sätter kurs mot Blå Jungfrun och får fint väder vid ankomsten. Vi går upp till "kyrkan" där Gunilla o Håkan vänder tillbaks och tar ett dopp medan K-A fortsätter upp till toppen.

Lunch ombord innan vi fortsätter mot Kråkelund. Natthamn vid Stora Vippholmen, samma plats som förra året.

3 aug
Fint väder när vi vaknar, vi badar och tvättar vattenlinjen före morgonfikat. Det är svag vind så vi går för motor. Efter ett tag får vi regn och dis med dålig sikt över oss. Vi kastar ankar för att äta köttfärssås och spagetti till lunch, dubbla portioner för hela besättningen. Efter lunch åter iväg med kurs på Arkösund. En kiosk dök plötsligt upp mitt i skärgården, glass, piggvar, flundra och limpa inhandlas. Fantastisk mörkernavigering i den trånga farleden upp mot Arkösund. Ens-fyrar både föröver och akteröver, röda och gröna prickar dyker upp på bara några meters avstånd. Uppe vid Arkösund pressar vi in oss mellan två båtar vid ångbåtsbryggan. Håkan ringer hem, Eva som vanligt hos Kristina. Vi bestämmer att träffas på lördag kväll på räkfest på Ingmarsö. När K-A går iland för att ringa Kristina vaknar Gunilla och är ledsen för att pappa gått iland utan henne. Vi tar en kvällspromenad tillsammans istället. Popcorn, läsk och vändåtta räddar kvällen.

4 aug
K-A och Gunilla provianterar, bl a färska flundror. Vi hissar segel och följer farleden upp mot Oxelösund. Länsar sedan mot Hävringe i fint väder och fin vind. Vid Hävringe mojnar vinden när vi får en regnskur över oss. Vi startar motorn och går mot Landsort. Vinden ökar igen och vi gör god fart 8-10 knop. När skummet börjar ordna sig i ränder på sjön blir vi tvungna ta in genua och storsegel och går vidare med mesanen som stödsegel. Herrhamraleden och Dragets kanal för oss till Nynäshamn. Sjömacken hade stängt, men en vänlig SXK-broder hjälpte oss med 20 l dieselolja så att vi kan gå vidare mot Dalarö. Gunilla är vaken och lär sig olika fyrkaraktärer. Vi förtöjer vid bensinbryggan i Dalarö och tar en kvällspromenad innan vi kojar.

5 aug
Uppe tidigt och tankar så vi ska klara resten av vägen hem. Gunilla är väldigt förhoppningsfull inför möte med mamma, Kristina och Johan och hjälper till med att göra hela båten fin. Vi går genom Djupfladen och förtöjer på vår vanliga plats på Ingmarsö. Janni hade ännu inte anlänt och när vi sitter på berget ramlar ett barn i från en av båtarna. En orolig mamma ropar och undrar hur det gick. En sån röst finns det bara en av så vi går fram och kollar. Mycket riktigt, Marianne Dellow! Marianne och Dick är "hemma" på semester med sina tidigare grannar.

Fortfarande ingen "Janni" och vi kontaktar "Täbybåt Ljusterö" och ber dom ringa och kolla. Just då dyker naturligtvis Janni upp och det är bara att tacka Täbybåt för hjälpen. Nirvana fylls snabbt av människor, väskor och kassar och hela eftermiddagen är det besök av vänner och bekanta.

På kvällen kommer räktrålaren och vi bänkar oss på berget och njuter av räkor, vin och bröd. Grillkorv för alla barn. Håkan blir tillfångatagen av barnen och förd till ladan. Peter som inte kan skilja riktigt på lek och allvar försvarar Håkan av all kraft och det ser nästan kritiskt ut. Bäst att fly innan nån kommer till skada. Dick Dellow gör ett bejublat framförande av Havsörnsvalsen och även Ulf Dybeck bidrar till underhållningen.

På något sätt har det blivit känt att Håkan och Eva firar 10-årig bröllopsdag. Janne och Anni bjuder på champagne, Lasse Håkansson utbringar ett leve och spelar en bröllopsvals för jubilarerna att dansa till på berget. På kvällen samlas gänget på Nirvana för en trevlig avslutning på dagen. Ulf Dybeck i båten bredvid utbringar en skål för bruden, alla tycks vara glada och uppåt.

6 aug
K-A är tidigt uppe och fotograferar men plötsligt blir han kraftigt illamående och måste ligga till kojs, medan vi andra badar och äter frukost. Gunilla trivs bättre och bättre i vattnet och simmar mellan båtarna utan bälte. Till och med K-A tycker det är roligt och kommer upp och fotograferar Gunilla. Janne och Anni övertalar Håkan att prova vattenskidor för första gången. Inte så svårt, men till sist stupar jag på några svallvågor. Efteråt när vi sitter i Janni och dricker öl väcks förslag om smörgåsbord på Waxholms Hotell. Sagt och gjort. Medan Nirvana tuffar iväg sticker Anni och Janne iväg med Janni till en telefonkiosk och bokar bord. Väl framme är smörgåsbordet slut och det blir entrecote i stället. Drink före maten och kaffe och cognac efteråt. Vi turas om att springa ut i hallen och titta till Helena som inte vill sova. K-A träffar en bekant som spelar i orkestern som nu utökas till en trio med K-A på basen. Vi vet att K-A inte gillar Pretty Belinda så vi skickar fram en lapp med just det önskemålet. Janne och Anni träffar också bekanta som bjuds hem till dem efteråt.

Väl hemma blir det kaffe och tillbehör hos Anders och Eva. Vår Danmarkssemester är slut efter 35 dagar ombord.


Höstseglingar

10 aug
Till sjöss igen, men nu som passagerare på Janni. Lunch vid Trälhavsgrunden och sedan besök på Ljusterö.

11 aug
Till Sätrafjärden med Gunilla och Jannika för att hämta jollen. Efter 7 veckor såg den för jäklig ut, det tog oss en timme att få bort den värsta smutsen så att vi kunde ta den på släp. Vi tankade på Örsö och gick sedan till Sollenkroka för att hämta upp Eva. Då hon inte kom med bussen styr vi mot Kalvsvik som var vår alternativa mötesplats. Det visade sig att Eva klivit av bussen i Sollenkroka i stället för Sollenkroka brygga och kom gående ner till hamnen lagom för att se Nirvana försvinna bort. Vänliga människor i en snabb motorbåt räddade situationen och Eva kom snart ikapp oss. Efter middag ombord går vi till Stavsnäs för att hämta upp Ruth men bussen var försenad pga fredagsköerna. När vi kommer till Norrviken på Runmarö är det redan skymning.

12 aug
Strålande sol och vi kan ta ett morgondopp före frukost. Vi lättar ankare vid halv nio-tiden och följer västsidan av Nämndö ner till Jungfrufjärden och sen till Ornö huvud för att möta Kerstin och Bosse. Vi går först till Söderviken för att se om Elvira ligger där och sen upp till Stora Karskär, där Kerstin just dukat upp kaffe. Vi diskuterar färdplaner och fastnar för Rudbottnarna. Bosse var först iväg, men vi seglade snart ikapp (med hjälp av motorn). Vi förtöjer mot en klippa, men flyttar oss sen en bit efter att ha rekognoserat från land. Ungarna badar och ror omkring med jollen. Eva bjuder på köttbullar och färsk potatis och Håkan diskar. På kvällen korvgrillning tills barnen inte orkar längre. Ruth bjuder på sängfösare och alla somnar utan besvär.

13 aug
Strålande väder igen. Barnen badar runt båtarna och har kul. Flickorna rodde ut till en kobbe för att sola. Bosse och Håkan diskuterar konstruktionen av en dävert till Nirvana och tog först en öl och sedan en fika på Elvira. När flickorna kom tillbaka saknade Ruth ett örhänge så Håkan och Mattis rodde ut med hemnne till kobben igen. Vi hittar ingenting och återvänder till båtarna lagom till lunch. Efter kaffet kastar vi loss, vinkar adjö till Elvira och går ut mot Norsten. Sedan kurs upp mot Biskopsö.

Emy och Erik bjuder på stora famnen och verkar uppskatta vårt besök, Erik får ju träffa sin syster, det händer ju inte så ofta. Man har fått el ut till Biskopsö och Erik har stora 300 Ah batterier som han inte behöver längre. Han skulle sälja till en arbetsbåt, men man ville pruta så det blev ingen affär. Så nu får jag 2 st sådana batterier gratis, helt perfekt till Nirvana. Till middag får vi också jättefina flundror direkt ur sumpen. Emy har inkokt ål med sig när de kommer ombord och bättre middag kan inte tänkas. Stämningen är hög, kanske tack vare den halva whisky som gått åt under eftermiddagen. Erik spelar upp en imitation av skärgårdsoriginalet "Knarpen" på bandspelaren och det hann bli mörkt innan vi kom iväg mot Dalarö. Ute på Byttafjärden kom Erik och Dan ikapp för att hämta bandspelaren som blivit kvar ombord på Nirvana. Vi stängde av motorn och fick lyssna på Knarpen en gång till. Fortsatte sedan mot Dalarö, men kom för sent så Eva och Ruth missar bussen och kom tillbaks för att övernatta på Nirvana.

14 aug
Uppe 05.30 för att5 väcka Eva och Ruth som ska åka med 06.30-bussen till stan. Efter kaffet hinner jag svabba däck, hämta vatten, tömma sopor, bädda och städa innan macken öppnade. Gunilla och Jannika vaknar och får börja dagen med glass innan vi går upp till Munken och ankrar för frukost. Sen upp mot Saltsjöbaden och Baggenstäket där Gunilla och Jannika fick ta jollen och ro över till badstranden. Vi går sen genom Skurusundet och upp till Vaxholm, där det är dags grillkorv och pommes frittes på hamnbaren. Väl hemma i kanalen ringde vi efter Eva som kommer och hämtar oss med bil.

15 aug
Gunilla och jag kastar loss vid 11-tiden för att hämta Evas arbetskamrater på Kraftverksföreningen för en utflykt med Nirvana. Letade efter en lämplig brygga att angöra med 15 personer ombord. På Tenö hittar vi den idealiska platsen med brygga och en fin äng. Går sen till Hundudden där alla ska mönstra på. Eva och Gunnar Friström kom efter en timmes väntan. Gunnar blandar drinkar och vi hinner lagom provsmaka innan det övriga gänget kom. Hjördis räddade dagen med is i stället för den is skepparen glömt hemma. Alla trivdes trots mulet väder när vi ger oss iväg mot Tenö. Förfriskningar serverades och när det började duggregna var det ingen som klagade på vädret.
När vi kommer fram till bryggan på Tenö ösregnar det och vi dukar ombord i stället för uppe på ängen. Navigationsbordet fylls med rostbiff, potatissallad, tomater, ost, vin mm. Jan och Astrid m fl passade på att ta ett dopp trots regnet. Efter kaffe ger vi oss iväg mot stan. Skepparen står med huvudet ute i regnet och lyssnar på allsången nere i kajutan och håller till godo med en öl då och då. Dålig sikt men vi hittar inloppet till hamnen och förtöjer. I väntan på taxibilar serveras smörgåsar och öl. Gunnar och Sten övernattar i akterruffen efter ett par extra sängfösare.

16 aug
Skjutsade Eva till jobbet och åkte upp till Åsö gymnasium ett par timmar. Efter lunch hos farmor Emma återvänder Håkan och Gunilla till Hundudden där vi röjer av det värsta innan vi går till Tenö där vi sätter igång med storstädning. Totalt höll vi på i fem timmar innan båten var i fint skick igen. Trots det hann jag lära Gunilla klockan innan vi gav oss hemåt.

19 aug
Ut igen, denna gång för att träffa Janne och Anni vid Kålö för att ev gå ut till Kallskär. Hård till styv bris men väderlekstjänsten lovade avtagande vind och uppklarnande väder, så vi gav oss iväg i alla fall. Krångel med rodret när vi går in till bryggan på Kålö. En bult som höll rodret vid hjärtstockem hade lossat. Jag lyckas få in en ny bult, men definitiv reparation får vänta. Anni bjöd på paprikastuvad köttfärs med ris, färskt bröd, ost, leverpastej, tomater och vin. Kaffe och whisky efteråt. Försökte hitta svamp på ön, men hittade just ingenting. Vi bäddar åt barnen i akterruffen och går sen iland för att grilla korv. Grillningen drar ut på tiden och det hinner bli mörkt. Peter somnar på berghällen och vi får bära honom ombord.

20 aug
Badade med två skiftnycklar och lyckas dra åt bultarna som håller rodret. Hela gänget åker till Kallskär med Janni. Ganska gropigt, men Janni går fint. Det blir kaffe och nybakad sockerkaka på stranden och sen en promenad runt ön. där vi studerar spindlar och träffar på "Saga II", välkänd långseglare. Tillbaka på Kålö blir det härlig middag på Nirvana för alla.
På hemvägen provar vi bogsering av Janni. Jannes tamp sprang av och vi fick ta till Nirvanas ankarlina. Det hela gick bra, men det kändes att vi hade ett extra ton på släp. Provade en "ny" väg hem, söder om Hummelsmora. När vi kommer till Örsö handel är det dags för godis. Janne, Anni, Gunilla och Peter sticker i förväg och Eva, Håkan och Christer kommer efter med Nirvana. När vi kom hem mötte Janne med bilen vid bryggan, hemma på Riddarvägen bjuder Anni på kvällsmat. Kan man tänka sig bättre grannar?

26 aug
Ingen båthelg, men surströmmingsskiva på Thimgrenska i stället. Hemfärden ägde i alla fall rum ombord på Janni med Eva Blomkvist vid ratten.

1 sep
Fredag, men både Håkan och Janne var lediga och stack till Vaxholm med Peter. Eva jobbade och Anni var hemma och skötte om resten av barnen. Vi handlade starköl och mat och åt ombord. Peter åt mat och glass och drack läsk och choklad tills han storknade. På väg hem stannar vi vid Västra Rönnholmen och njöt av eftermiddagssolen till kaffet. På väg över Trälhavet bogserade vi Peter i jollen och hade ankarlinan släpande efter så att den skulle tvinna upp sig.

17 sep
Nirvana och Janni gör sällskap till Själbottna. På väg norr ut i Furusundsleden tog vi över barnen på Nirvana. Anni blandade drinkar och vi lyckas klara ombord även dessa. Regnskurar hela vägen, men ovanligt varmt. Vi kommer fram i skymningen och hoppar iland på hala klippor. Kvällen tillbringade vi alla ombord på Nirvana, där Peter, Gunilla och Christer sen sov i akterruffen.

18 sep
Skattjakt och svampplockning. När vi ska ge oss hemåt upptäcker Janne vatten i oljan. Det var bara att plocka fram bogserlinan sätta igång den bogsering som vi hade övat på ett par veckor tidigare!

?? sep/okt
Styrelsemöte med TBK ombord. Farmor Emmas sandvikare serveras tillsammans med kall öl när vi lägger ut från Österskärs brygga kl 18.00. Redan kl 19 var det mörkt. Väderlekstjänsten hade kulingvarning och det blåste rätt friskt. Mörka moln och byar av regn och hagel gjorde att sikten var rätt dålig. Limpan vid Kårnäsborgen dök upp i sista ögonblicket där jag väntade den. Reflexmärkena på båda sidor hjälpte oss igenom den smala passagen. Sedan blev sikten faktiskt bättre och Björn Lindblom visade en genväg till Träskö. Krabba, nubbe, öl, samt kaffe och cognac med cigarr gjorde att vi lämnade Träskö först kl 00.10. En flaska whisky dök upp på hemvägen och stämningen var hög. Hemma vid Österskärs brygga 02.15 och innan jag förtöjt vid bryggan i kanalen och kommit hem var klockan 03.30

15 okt
Strålande väder och jag passar på att göra en liten tur till Skåfsjöholm för att ladda batterier och köra motorn lite.

3 nov
Vi hade planerat att gå till Biskopsö och Villinge,men väderlekstjänsten förutspår regn, senare snö, kallt och kuling, så vi stannar hemma i stugvärmen.

4 nov
Strålande väder när vi vaknar, klarblå himmel och praktiskt taget vindstilla. Vi åker ner och börjar göra i ordning båten. Is på däck och fullt med vatten i jollen. När vi kommer iväg är Gunilla genast båthungrig, men somnade efter smörgås och mjölkchoklad. Eva ligger på däck och njuter av solvärmen, skepparen hänger ut genom rufftaket och styr med en fot. Efter kaffe och smörgåsar tar Eva hand om rodret och navigeringen mens skepparen kopplar in den nya strålkastaren, kan komma att behövas i höstmörkret. Neråt Stavsnäs vaknar Gunilla när det blir dags för middag, köttfärslimpa och ris. Vi styr över Nämdöfjärden och Jungfrufjärden mot en röd solnedgång. Vi kommer till Villinge just i skymningen, mörkret faller hastigt medan vi förtöjer vid bryggan och letar oss upp till huset där Annalisa bjuder på kaffe och whiskylikör. Barnen tittar på TV. Vi går sen ner till Nirvana och kan koppla in en elkabel och njuta av en kvällswhisky. På kvällen tilltar vinden, men vi ligger ganska skyddat. Det är en stjärnklar, fin kväll. 6 grader i luften och 7 grader i vattnet, och vi har det varmt och skönt ombord, 20 grader utan elvärme. På kvällen måste skepparen gå upp och sträcka på ett fall som slamrar mot stormasten, halkar på rufftaket och skrapar benet.
På morgonen kommer Ragnhild ridande på en islandsponny och Gunilla hinner knappt äta frukost innan hon sitter på hästryggen. Vi flyttar båten till ostsidan av Villing för att ge plats åt en bunkerbåt som är på ingående. Vi försöker få ombord Gunilla, men hon ska bara rida "en gång till". Så småningom kan vi gå ut på Byttafjärden mellan Villinge och Gillinge och upp mot Nämdö och Orrö. Vinden hade tagit i så letade oss fram de vägar som gav bäst skydd. I lä av Nämdö passar Eva på att laga middag, samtidigt som de första regnstänken kommer. Vi äter i omgångar och Håkan får äta ute på Nämdöfjärden medan Eva styr upp mot Stavsnäs. Vi går innanför Vindö och när vi kommer upp till stora farleden börjar mörkret falla. I Lindalssundet var det för en gångs skull lugnt, det är ju i alla fall november och vi möter bara ett par motorbåtar. Hemma vid bryggan i kanalen möter Anni och tar emot förtampen. Hon hade sett vår strålkastare uppifrån läktaren vid hockeybanan. Janne och barnen dök upp efter en stund och vi bjöd på varm glögg åt de vuxna och saft och kex åt barnen.

17 nov
Jag går ner för att kolla värmen i motorrummet då det var - 7 grader och isen lagt på kanalen för första gången. När jag kommer fram till båten upptäcker jag att någon tagit min elkabel. Jag blir minst sagt förbannad, men lyckas hitta kabeln som ägaren till segelbåten Monika tagit och kopplat in på sin båt. Otroligt!

25 nov
Fin höstdag, så vi sopar snön av däck och styr mot Lilla Skratten. Eva, Anders, Ola samt Ulf och Annika är med ombord. Gunilla däremot ville vara hemma och följde inte med, kanske inte så konstigt, hon har ju praktiskt taget bott ombord sen början på juni. På Skratten gör vi strandfynd, en seglarväst och en gummijolle. Vi drack kaffe och åt smörgåsar på fördäck. Riktigt skönt i solen. På väg hem värmer vi oss med lite glögg. Passar på att plocka hem sängkläder och böcker.

16 dec
En fantastisk vinter, idag har vi haft varmare än på länge, kl 19 när jag ger mig iväg är det fortfarande +7 grader ute. Jag är ivrig att utnyttja säsongens sista dagar trots att Eva och Gunilla inte kan följa med. När jag går ut i Tunaviken lyser julgranar i varje hus. Jag testar komradion med K-A där hemma, men kontakten försvinner när jag kommer till Lindalssundet. Jag följer fyrarna i farleden. Sandö Sugga, Kalvö, Sollenkroka, Kanholmen ... , bekanta farvatten, sjökortet behövs knappt. Det är lite disigt, men inte värre än att jag kan sikta Långholmen när jag kommer ut på Kanholmsfjärden. När jag kommer till Stavsnäs och har radiomasterna tvärs girar jag babord och söker mig med hjälp av strålkastaren in i Norrviken och förtöjer längs SXK:s brygga som enda båt.

17 dec
Lite småkallt på natten, då jag inte hade brytt mig om att sätta på värmen. Hade i alla fall 8 grader i ruffen. Vaknar kl 8 men det är lite väl disigt för att ge sig iväg mot Biskopsö. Kl 9 börjar diset lätta och jag kommer iväg. Går norr om Munkö och ut mellan Trälskär och Björkskär. Molnen börjar spricka upp och jag får både blå himmel och sol. På Biskopsö är bara Dan hemma, jag lämnar över en Johnie Walker till Erik och Emy och går sen upp till Bullerö, men där var öde. Ringer från nyuppsatt telefonautomat i Mariero, men fick inget svar. Varmt te och smörgås vid bryggan innan jag fortsätter förbi Brandskärgården och in i Sandhamns-hålet. Sen till Norrviken vid Runmarö, där jag glömt en termometer i vattnet, den visar 4,5 grader. Hemåt över Kanholmsfjärden i den klara månens sken. Det har blivit lite kallare nu i samband med nordliga vindar. Vid bryggan dyker Erikssons upp och tar tamparna. Anders Blomkvist kom med bil och det var bara att lasta i bagaget, säsongen är slut.