Loggbok 1973

2 jan
"Seglatsen som inte blev av" eller "Fast i isen"

Ett glatt gäng samlas kl 14 vid Nirvana som ligger förtöjd i kanalen. Det är Håkan, Bosse, K-A, Ulf och Jan som planerat ett par dygn till sjöss. Förvintern har varit den mildaste på 200 år. Hittills ingen snö och isen ligger endast i de inre vikarna. Idag är det vindstilla, ett par minusgrader och ett lätt dis. Stämningen är på topp när vi stuvar. Stewarden har laddat upp ett rejält förråd av både det ena och det andra. Vi kastar loss och stävar ut i den isfria kanalen. I mynnningen möter den första isen, en tunn isskorpa. Nirvana vibrera lätt men fortsätter med oförminskad fart. Utanför Runöskolans brygga går vi in i något tjockare istäcke. Nu skakar det ordentligt och farten sjunker oroväckande. Snart är isen decimetertjock och det tar helt stopp. Vi försöker bryta oss igenom, men efter ett par båtlängder är det stopp igen. Bland några åskådare på Österskärssidan finns Anni. Vi ropar åt henne att skaffa motorolja och isbrytningen fortsätter. Isen är nu 15 cm och vi kommer bara 10 m åt gången. Vi märker att något slirar i kraftöverföringen och lyfter på durkarna för inspektion och upptäcker att vattnet stiger i kölsvinet. Läckan lokaliseras till genomföringen till loggen. Isen har pressats ner och skavt bort loggivaren. Vi tvingas vända! Klockan 15.30 är vi tillbaks i kanalen och lägger till vid TBKs slipficka. Bosse upptäcker att även ekolodets givare läcker. Han tätar hålen provisoriskt med kork och plasttejp. K-A hämtar sin dykarutrustning och går ner under båten och konstaterar att båda givarna är avslagna. Snabbutryckning efter bult och mutter så att läckorna kan tätas. K-A dyker ned i isvattnet igen och jobbar med skiftnyckel och ficklampa utifrån medan vi drar åt muttrarna inifrån. Slutligen är Nirvana tät igen.
Vi firar med varm äggtoddy som Uffe serverar i styrhytten. Klockan är bortåt 21 när vi bestämmer oss för att äta middag och övernatta i båten som planerat. Stämningen är fin när vi äter kyckling och dricker vin. Nattvakten är lite konfunderat när han passerar båten vid ett par tillfällen. På morgonen kommer flickorna ner med skridskor och tycker att vi kan ägna oss åt nåt bättre än att fara på sjön vintertid.

April

Sjösättning för de flesta, men upptagning för Nirvana. Kranbilen lyfter utan problem och sätter ner Nirvana i vaggan på Kungsängsvarvet. En vecka på land med mycket jobb. Eva, Anni och Gösta hjälper till med målningsarbetet. Den 19 april avbryts allt arbete för att hälsa en ny besättningsmedlem välkommen till världen!

Arbetet fortsätter. Bosse kommer ut och hjälper till med att montera ny logg och nytt ekolod i stället för de som isen tog. Vädrets makter var vänliga trots att regnet ofta var hotande nära. Sent på kvällen på dagen före sjösättningen kom vi åt mastkranen. Vi mastar på i bilstrålkastarnas sken. I stort sett gick gick allt bra, men akterstaget till stormasten är alltid besvärligt då båten är ketchriggad.

Maj - Juni

Fullt upp med diverse jobb. Ny toalett med pump och avloppsledningar. Montering av tvättho (skänkt av Ulf Runström). En ny instrumentbräda och nya instrument, fjärrkompass, ekolod, oljetryck. Ny vattentank, K-A fixade 2 mm rostfri plåt billigt och vi klippte och böjde allt vad skolverkstans maskiner tålde. 2 mm plåt var kraftigt och t.o.m Bosse baxnade när han kom ut och skulle svetsa. Vattentanken kom på plats och slangar och pump kunde monteras. Dessutom en hel del snickeriarbeten, grytskåp och bänkar i styrhytten. Batterilådor som K-A hjälpte mig att plasta. Omformare 12V/220V kom också på plats och även en batteriladdare.

21 juni
Äntligen premiär. Hyttnäs och vi stuvade vid Kungsängsvarvet. K-A åkte före till Tuna Södra och rodde ut och mötte med jollen. På väg ut kom Janni ikapp och vi ropade åt Anni att köpa blöjor åt Mia som låg snällt i sin nya hängkoj i förpiken. Vid Örsö handel var vi ändå tvungna att gå upp och komplettera våra förråd. Så småningom kom vi fram till Lilla Kastet och där fanns redan Kerstin och Bosse på plats. Midsommar på Ingmarsö är en tradition för många. På kvällen samling på berget som vanligt, innan vi törnar in.

22 juni
Midsommarafton. Fortfarande mycket varmt och soligt väder. Vi ror ut till Flaggholmen för ett dopp. Barnen ror i jollarna, badar och stimmar och har väldigt kul tillsammans. På eftermiddagen dans runt midsommarstången uppe på ängen. Otrolig värme, men Marion Håkansson och Maud Thorstensson får fart på de flesta. På kvällen äter vi på berget och sitter där långt in på natten. Till sist bjuder Janne och Anni på en macka ombord. Vi somnar nästan där vi sitter.

23 juni
Dags att ge sig iväg. 77 båtar i Lilla Kastet är i mesta laget. Dick Dellow hade glömt att han hade glasögonen på sig när han dök i vattnet sent i natt. K-A dyker och räddar glasögonen åt honom. Vi går ut för motor och hissar sen segel. Bra vind för Nirvana, halvvind, och vi gör 5-7 knop. Kristina står till rors med kurs på Norra Långholmen vid Husarö, där K-A utlovat sandstrand. Ner med focken och vi går in med stor och mesan. I med ankaret och stopp i sista stund. Vi anropar Janni på PR-radion (TBK 31 anropar ...). Dom dyker upp och snart badar och simmar alla i det varma vattnet. Janne, K-A och Håkan drar en repa med Janni runt Husarö och passar på att handla i kiosken. Mot kvällen drar vi oss hemåt, förtöjer vid bojen och sover hemma.

24 juni
Sommarvärmen fortsätter med 30 grader i skuggan. Vi tar Johan med oss för att gå till Grinda och bada. Vid Vårholma får vi bränslestopp. Byter till den andra tanken och luftar motorn, men motorn vill inte gå riktigt rent. Vi går in mot en mack i Lindalssundet när motorn stannar igen. Tack vare en alert kille på macken blir det bara en lätt smäll mot berget innan vi får stopp på båten. Man har ingen diesel (!) så vi luftar igen. Felet kvarstår och vi vänder hemåt. Det läcker vid avloppskranen till bränslefilter och det hjälper inte att jag försöker dra åt hårdare. Det blir bara värre och dieseln strömmar ut, luftar ideligen och vi hankar oss hem.

25 juni
Ny packning vid avtappningskranen, men motorn tar fortfarande luft. Går över till Gösta Berg i Säterfjärden, där verkmästarn (Blomkvist) hör att backventilen inte fungerar. Ny backventil och allt är ok igen. Putsar och torkar upp all dieselolja i kölsvinet.

29 juni
Dags att gå ut igen. Nirvana och Janni lägger ut sent på kvällen. Mörkt och disigt när vi kommer till Trälhavsgrunden och kan dirigera in Janni med hjälp av radion. Anni fyller år och vi blir bjudna på champagne.

30 juni
Vi har stämt möte med Anders, Eva och Ola Blomkvist som ska mönstra på Nirvana vid Kalvsvik. Först tankar vi vid Vårholma. Nirvana och Janni förtöjer vid Kalvsvik, där vi först tar en öl och sen en drink medan vi väntar i solen. När Blomkvistarna är ombord styr vi efter Janni ut på Kanholmsfjärden. Janne ropar på radion och säger att han hittat en toppenfin ankarplats på Hasselkobben. När vi kommer dit har vinden kantrat och vi kan inte ens gå in till stranden. Janni hänger på en boj och ligger kvar där medan vi går till Lisslö. Så smånigom kommer Janni efter. Anders hade metmask med sig och ett våldsamt metande tog vid. Peter, Gunilla och Christer badar och hoppar i vattnet från Jannis däck. På kvällen grillfest på berget och sedan kaffe med sedvanliga tillbehör ombord på Nirvana. Anni ramlade i vattnet påstods det, men skepparen på Nirvana hade redan somnat och gick miste om den uppvisningen.

1 juli
Fortfarande varmt och soligt! Anders och Ola metar intensivt. Alla utom Eva Blomkvist (av "naturliga skäl") badade och Anders införde det nya badvrålet "ALI, ALI" när han hoppade från rufftaket på Nirvana. Liksom föregående dag gjorde Janni en vända till Sandhamn, mest för att Janne älskar att köra båt. På eftermiddagen avseglade vi mot Kalvsvik. På Rödkobbsfjärden kom Janni ikapp med Gunillas stövlar som hamnat i fel båt. Så småningom visade det sig att det låg en fisk i en av stövlarna. På Kanholmsfjärden dog vinden ut vår Penta MD21 fick ta över. Gunilla somnade innan Blomkvistarna mönstrat av vid Kalvsvik. Det var nu dags att leta efter en skyddad natthamn, vi kollar NO-viken på Gällnö men tyckte att det var för mycket bebyggelse där, men på Granholmen hittar vi sen en fin lävik.

2 juli
Gick ut söder om Lådna mot Möja Västerfjärd och genom Möja Ström. Gunilla ligger i akterruffen och läser, Eva solar på däck. Letar plats i Bockö Sund, men mycket båtar överallt, så vi går till Österviken på Lökaö där vi hittar en fin plats. Sol och bad!

3 juli
Ligger kvar i Österviken hela dagen. Gunilla blir kompis med Carina Taube i Coimbra, en Albin 25. Gunilla och Carina badar oavbrutet och Gunilla simmar sen 100 m tillsammans med Eva. Köper jordgubbar av en Möjabonde som hade jordgubbsodling på Lökaö. Träffar Taubarna och har trevligt tillsammans.

4juli
Rundade Lökaö norrut och försökte gå in till Möja för att handla. Fullt med båtar och ingen plats så vi gick vidare. Tankade vatten vid macken i Möja Ström och gick vidare inåt skärgården. Förtöjde vid Norrgårdsö, där Eva tog sin vanliga motionstur. Fullt med får på ön.

5 juli
Till Örsö handel där vi provianterade. Mia är duktig, fast besvärad av värmen, det är fortfarande 30 grader i skuggan. Pratade med K-A på telefon. Vi väntar på en form för att plasta optimistjollar, men ingen form ännu så vi styr utåt igen. Går in vid Södra Stavsudda, grunt och bara en kiosk, men telefon finns i alla fall. Eva ringer till Kerstin och Bosse för att meddela att vi inte följer med till Åland. Vi går över Möja Söderfjärd till Brändö. Fjärden ligger spegelblank när vi grillar vårt kött på berget och dricker vin och mår gott. Skepparen tar en tupplur på berget efter maten.

6 juli
För motor över Rödkobbsfjärden till Sandhamns Stångskär där vi kan hissa segel och sakta gå ner över Brandskärgården. Skepparen mår bra och sjunger tillsammans med Gunilla till radion. Mia sover och Eva solar på däck. Vi går in i viken vid Rävängen på Bullerö.Pappa och Gunilla undersöker viken och ritar en karta och döper om viken till Mysviken. På kvällen kommer Sven-Johan (Evas morbror och tillsynsman på Bullerö). Vi får en pratstund och en whisky.

7 juli.
Kom ur Mysviken trots att en segelbåt lagt sig utanför oss i det trånga sundet. Gunilla hade bråttom till Villinge och vi gick hela vägen för motor. Vi förtöjer vid bryggan vid sjöbodarna och går upp till huset. Gunilla badar med Ragnhild och Björn. Vi går den över till ett hak på Bergskär och förtöjer trots olämplig vind. Gunilla kör sjötaxi med jollen.

8 juli
Vi går över till andra sidan på Bergskär och förtöjer bland en massa stenar. Monika och Björn med 3 barn kom i sin Nimbus tillsammans med Maria. Ragnhild (Evas moster) och Dan kom i roddbåt. Gunilla kunde stolt berätta att hon just simmat 200 m med pappa. När alla ger sig iväg stannar Maria som ska segla med oss. På kvällen kommer också Janni och det blir grillfest på berget.

9 juli
Vi seglade med Nirvana över Villingefjärden och har också Jannis besättning ombord.. På Norstensfjärden gick grov dyning från havet och alla barn blev lite sjösjuka. Nere på Hanstensfjärden fick vi läns och lite lugnare gång. Kom till Dalarö just före stängningsdags. Lyxar till med att äta på grillbar. Christer gick vilse på väg ner till hamnen men fick skjuts på moped av vänliga grabbar. Janne och Anni hade varit ute och letat i det begynnande regnet, det första på hela sommaren. På väg tillbaks ut till Villinge fick vi ett riktigt åskväder över oss. Vi förtöjer vid Själskär och sen ror Håkan och Janne över för att hämta Janni. Det hade regnat in en hel del då kapellet varit öppet i aktern.

10 juli
Sol igen. Håkan och Janne tar Janni till Dalarö för att handla. Motorn går ojämnt och måste köras på lågvarv med jämna mellanrum. Janne är lite bekymrad, men vi anar inte att detta bara är början på en lång tid med motorproblem. Vi köper det nödvändigaste som öl och utskuren biff och en del andra tråkiga saker. Njuter av varsin öl på tillbakavägen. När vi kommer till Nirvana står Gunilla och Christer på rufftaket och hoppar i vattnet med ett tjut.

11 juli
Vi lämnar Gunilla på Villinge och går hemåt Österskär. Vi äter middag på boj i Norrviken (Runmarö). När vi kommer till Tunaviken blir vi inbjudna till Janni som också hunnit ta vägen förbi Vaxholm.

14 juli
Ut igen! Nu med Ruth och Maria ombord. Tankar vid Vårholma. Maria står till rors och alla trivs i det vackra vädret. Vi går till Nämdö där Håkan ligger kvar med Nirvana på redden, medan övriga ror in och hälsar på tjocka släkten. Sedan vidare till Villinge där Gunilla är kvar och blir måttligt förtjust när vi kommer. På kvällen har vi Ragnar och Annalisa ombord.

15 juli
Vi lånar Ragnhilds optimistjolle och seglar runt på fladen. Sen provar vi Ragnars 4 hk utombordsmotor på jollen, Gunilla är jätteförtjust. Ruth och Eva ordnar flundror till lunch. Så småningom går vi till Nämdö och förtöjer vid gamla handelsbodbryggan.

16 juli
Lämnar Nämdö vid 7-tiden. Eva vaknar och kommer upp, men Gunilla sover vidare. Stannar vid Kvarnön för frukost. Sen hissar vi segel och styr ner över Fjärdlångfjärden, förbi Långbäling och ner till Utö. Vi håller jämn fart med två maxi-båtar och är ganska nöjda med Nirvana. Eva och Gunilla handlar på Utö medan Håkan passar båten vid bryggan, där det är trångt som vanligt. Vi seglar sedan vidare och njuter av färska franska, ost och kall mjölk. Vi går till badviken på Nåttarö där vi lägger ankare och ligger på svaj. Efter ett tag "råkar" Janni också komma dit och Gunilla blir glad att få kompisar.

17 juli
Vi går över och förtöjer vid brygga efter att ha skickat ett hemligt meddelande från Gunilla till Christer på bandspelare. Alla tar sen Janni till Nynäshamn utom Håkan som är kvar försvarar Jannis lediga plats mot alla som vill ligga där. Alla, även Mia, är sen med och grillar på berget.

18 juli
Vi går söderut mot Måsknuv utanför Mälsten sedan mot Aspskär. När vi kommer till Dragets kanal står Christer på fördäck och blåser i luren för att varna mötande båtar. Förtöjer sen och väntar på Janni som gått via Nynäshamn. Janni kommer, men Janne är fortfarande bekymrad och kan inte förstå varför motorn lägger av med jämna mellanrum. Vi diskuterar alla möjliga fel, kan det vara fel på kondensatorn i tändspolen?

19 juli
Janne, Håkan, Gunilla och Christer åker till Nynäshamn för att köpa lite livsmedel och en ny kondensator. Men vi blir besvikna, Janni orkar bara några distansminuter i taget trots ny kondensator. Det måste vara någonting annat. Vi kommer tillbaks till Nirvana. Christer och Gunilla är lyckliga då dom lyckats smussla med några godispåsar bland livsmedlen. Det blåser rätt ordentligt hela kvällen och vi flyttar Janni längre in i viken till bättre lä.

20 juli
Väderlekstjänsten verkar helt förvirrad, olika rapporter varje gång. Vi går ändå vidare i Krokskärsleden och sen ut mot Askö. Grov dyning utanför Öja men vi kommer utan större bekymmer till Askö där vi lägger oss på svaj. Alla vuxna går iland, medan Christer och Gunilla tar hand om middagsdisken och också sköter om Mia. Dom är verkligen duktiga. Vi hittar Johan (Evas kusin), det är fullt partaj i hans lilla stuga. På kvällen går Janni längre in i viken och förtöjer mellan stenar och grynnor vid en strand full med förbudsskyltar. På natten mojnar det och Nirvana lägger sig tvärs dyningen. det gungar bra så vi går och letar en bättre ankarplats, men hittar ingen och återvänder till vår första. Vinden har nu vridit mot syd och Nirvana lägger sig snällt med stäven mot vinden.

21 juli
Gunilla, Christer och Håkan ror in till bryggorna och går upp till Johans hus. Där träffar vi Lotta (Bagger) som just ska ut och rida sin häst. Gunilla och Christer följer med och Gunilla får rida. Johan och Clas Horngren kommer ut till Nirvana och går sedan före med Johans båt upp till Askö laboratoriet. Vi ser oss omkring och går sedan mot Trosa. Janni går före och vi hissar segel och kommer sakta efter. Janne meddelar via radion att är trångt och besvärligt i Trosa, så vi vänder och börjar leta efter en bra natthamn. Vi får gå till fladen på Fifång innan vi hittar en bra lähamn. På kvällen avskedsmiddag då Janni ska gå hemåt via Södertälje kanal nästa dag.

22 juli
Mia sov hela natten till klockan 8 på morgonen. Vi äter frukost med Erikssons ombord på Nirvana. Sen storstädning och en öl innan Janni sticker iväg. Det känns lite vemodigt och Gunilla är nog lite ledsen. Efter en stund går vi också. Vi går mot Landsort och Lotshamnen på Västra sidan. Inloppet är smalt och inni hamnen är det trångt. Vi anar inte att några år senare blir det förbjudet för obehöriga båtar att gå in i denna lilla hamn. Vi tittar på byn och handlar den proviant som finns att få i kiosken. Vi har så mycket sopor att vi smyger iland några påsar i taget. Uppe på ön finns en pump där vi kan hämta lite vatten.

23 juli
Vaknade tidigt och går runt Öja upp mot Gunnarstenarna. Grått väder med en blank oljig sjö. Gunnarstenarna syns nätt och jämnt i diset. En helikopter gör en störtdykning mot oss. På väg mot Huvudskär bjuder sen Eva på Amerikanska Plättar. Gunilla döper dom till "sjöisar". Jättegoda! Vi rundar Borgsbredan och styr upp till Bastugluggen. Vi ror sen över till Ålandsskär och tittar på bodarna och den fantastiska utsikten. En båt går på grund utanför bryggan. På kvällen ror Gunilla och pappa över till Manskär och letar strandfynd. När vi kommer tillbaka har en segelbåt lagt sig fender mot fender med oss och dessutom förtöjt i våra bergskilar och lagt ankarna i kors.

24 juli
När vi kastar loss frågar jag båtgrannen vad jag ska göra med hans förtöjningslina när jag lossar vår bergskil och får svaret "jag trodde dom hörde till berget". Han hade tydligen aldrig sett en bergskil tidigare. Vi trasslar oss loss från dom korslagda ankarna och går ut genom Manshålet för motor. Vi tar landförtöjning vid en av kobbarna utanför Norsten. Badar, solar och fikar på flata fina hällar. Ankaret släpper i dyningen och Nirvana dunkar i berget. Vi hissar segel trots svaga vindar och länsar sakta upp mellan Norsten och Labbskär. Styr utanför de yttersta skären, lyssnar på radion och har det skönt. Vid Biskopsö förtöjer vi vid en brygga på Svärtskär i strålande sol och lagom varmt väder. Vi svalkar oss med ett dopp och tar sen jollen för att ro och hälsa på Erik och Emy. På väg möter vi Mona (Evas kusin) och Björn med barnen Annika och Lena också på väg till Svärtskär. Uppe på Biskopsö betar rådjuren utanför trappan till Erik och Emys hus. Emy bjuder på kaffe och vi sitter och pratar en stund. Sen är det dags för Erik att lägga näten och vi ror tillbaks med några flundror vi fått av honom. På kvällen kaffe och whisky med Mona och Björn.

25 juli
Eva åker med Monas och Björns Nimbus till Nämdö för att hälsa på släkten vid Bergvik och för att handla i Guns affär. Pappa och Mia blir kvar på Nirvana och när Mia somnat passar jag på att måla skador på skrovet orsakade av badstegen och dunket mot berget på Norsten. Jag bär vatten från en pump uppe på Svärtskär, 8 vändor innan tanken är full. Eva kommer tillbaks och fyller båten med kassar. På kvällen bjuder Björn på gingrogg ombord på Nirvana. Gunilla och Annika somnar i akterruffen och vi kan gå iland och grilla nyinköpt biff. Ute på havet är ett åskväder på gång och vi går upp på berget för att se på skådespelet. När vi sen kryper in i kajutan på Nirvana är åskvädret över oss.

26 juli
Mia sover till halv tio! Rekord. Eva har stortvätt och Håkan monterar ett lysrör i toaletten. På eftermiddagen flyttar vi båda båtarna till Svärtskärs västra sida. Till middag stekt gädda som Björn fångat på morgonen. På natten sover Gunilla, Annika och Lena i akterruffen. När vi till sist tar en elefantöl och en macka har vi åskvädret över oss igen.

27 juli
Väderlekstjänsten lovar högtryck men också hårda nordliga vindar i samband med övergången. Håkan och Gunilla ror ner till sydsidan på Svärtskär och finner en skyddad ankarplats. Då styr en segelbåt in till just den platsen! Vi följer Björn till sydsidan på Biskopsö i stället. Sol och måttlig vind, det känns som fint väder att ge sig ut i, men vi har väderprognosen i minne och ligger kvar. Badar och har det skönt, ungarna ror i jollarna. Håkan, Björn och Lena ror i jollen till Byttan och rekognoserar. På väg tillbaka får vi kämpa hårt i den ökande vinden. Vi dricker kaffe på berget, slöar och bläddrar i färska tidningar, badar och leker med barnen. Lite senare bjuder Mona och Björn på vin, ost och kex.

28 juli. Landsort NO9, Husarö NO 11, 1022 mb och kulingvarning.
Det blåser friskt och tjuter i riggen, men vi ligger fint i lä. Det är nog bäst att ligga kvar! Kaptenen ombord får ett ofrivilligt bad när båtgrannen ropar att något blåst i vattnet. Evas bikini-bh så klart, så vad gör man inte. Båtgrannar ja, när vi la oss här igår var vi ensamma, nu ligger här 8-10 båtar som sökt skydd för den hårda vinden. Vi promenerar över Biskopsö till Koxen längst norrut. Här ligger också några båtar och trycker. Passar sen på med lite mer målningsarbete och monterar lysrör vid britsarna i förruffen. Gunilla halkade i vattnet när hon skulle ta upp en dyna som blåst i vattnet och Annika halkade och ramlade i sjön när hon skulle gå ombord på Nirvana. Vin, ost och 8 glas (24.00) innan vi törnade in.

29 juli
Eva väcker skepparen när han sover som bäst, vaknar först efter morgondopp och kaffe. Vi plockar ihop våra pinaler och vinkar av familjen Engström som måste hem till jobb och vardag. Själva går vi för motor upp till Hallskär med många fina ankarplatser. Eva sköter om Mia och bakar en sockerkaka innan hon går upp på berget för att sola. Gunilla tar jollen för att ro och bekanta sig med en flicka i en av grannbåtarna. Skepparen tar en öl och sätter sig med loggboken. På kvällen grillar vi och tar ett kvällsdopp.

30 juli
På väg från Hallskär till Bullerö ser vi en segelbåt som gått på grund. Vi går dit för att hjälpa till, men dom kommer loss för egen maskin. Vid Bullerö rundar vi Alskär och hissar sen segel. NO-vind och vi kan inte gå högre än 55 grader mot vinden och kommer mycket långsamt fram. Så det blir dags för järngenuan igen och motorgång upp till Sandhamn för att handla. Posten har stängt och vi kan inte ta ut några pengar, så Eva får ta sina checkar utan att vara säker på täckning finns eller inte. Vi fikar på Strindbergsgården och träffar Inga-Lill och Bertil Eneroth från TBK och Åkersberga. På kvällen går vi till Björkskär och förtöjer bland grund och stenar. Svårt att komma iland men alla var trötta och vi somnar tidigt.

31 juli
Fortfarande fint väder, men ett nytt lågtryck lär vara på väg. Vi tar jollen iland för morgonbad. Kaffe och Pucko till frukost, sen går vi ut och hissar segel. Fin sydlig bris och vi gör stadigt 5-6 knop upp mot Lilla Nassa, där vi gör en sväng in i Sprickoppviken. Vidare upp till Gillöga där vi försöker ankra i den norra viken. Dålig ankarbotten gör att vi misslyckas och vi går för storsegel ut på Högfjärden. Här går havssjön in vid sydlig vind och det är ganska gropigt. Med enbart storen gör vi ändå 5 knop. Vi Svenska Högarna möter vi två Folkparcor som gräver hårt i sjön och blir tvungna att vända. I viken vid Skrubban ligger en segelbåt på boj. Vi rundar bojen och lyckas backa ut med ett ankare och sen få iland en tamp. Segelbåten flyttar sig så småningom och vi lägger oss vid bojen i stället. Pappa och Gunilla ror över till Storön och tar en långpromenad. Eva tar hand om Mia. Sen blir det ombytta roller och Eva och Gunilla letar sig fram till "kollergången", dvs en Trojeborg eller labyrint, där Gunilla springer runt. På kvällen har vi skeppsråd och diskuterar fortsatta färdvägar.

1 aug
Vinden vrider på NV, sämsta tänkbara, och ökar under natten. Halv tre börjar Nirvana gunga vid bojen, tågvirket gnäller och det går inte att sova längre. Jo, Mia kan, men Gunilla vaknar och har ont i sitt knä. Pappa grejar ett bandage och en barnalbyl och Gunilla kryper ner i akter ruffen där det är lite tystare. Eva är också vaken och vi tar en kopp choklad och undrar hur vädret ska utvecklas. Tre timmar till första väderleksrapport så vi bestämmer oss för att avvakta. Eva kryper till kojs och försöker i alla fall sova. Väderleksrapporten klockan halv sju säger att vinden ska avta och plötsligt ser vågorna mindre ut! Vi vilar ut länge på morgonen. Sen städar vi och gör sjöklart innan vi går iland på Storön och ringer hem till Eva Blomkvist och ber henne meddela Erikssons och Hyttnäs om våra fortsatta planer för helgen. När vi ger oss iväg siktar vi mot Lygna tvärs över Högfjärden. När vi närmar oss Lygna börjar vi urskilja de olika öarna och hittar rätta inseglingen. Sen kurs rakt norrut mot Röder och över Skrakfjärden till Rödlöga Storskär där vi ankrar i viken vid Anskär. Vi försöker göra en inspelning på bandspelaren med Mia, men det blir inget resultat. Lättar ankar efter lunch med ägg och bacon. Vi går upp till Norrpada och grytan vid norra Idskär. En motorbåt ligger redan där, men vi går in ändå. Tänk, det är lika fint som vi minns, spegelblankt i den lilla lagunen, klart vatten, släta hällar, kvällssol. Gunilla lagar chokladpudding och vaniljsås på egen hand. Pappa och Gunilla tar ett dopp och sen njuter vi alla av chokladpudding på berget.

2 aug

Seglar över fjärden från Norrpada mot Vidinge, framme vid farleden blir det motorgång söderut mot Rödlöga. Sjöarna stänker över Nirvana ända ner i sittbrunnen. Vi går till byn i Rödlöga och handlar i handelsboden och äter filfrukost innan vi drar vidare via "Suezkanalen". Vi söker oss ner till Ängskär där vi ankrar i den norra viken. Håkan och Gunilla ska överraska med sockerkaka men läser fel på receptet och tar 1 3/4 liter vatten i stället för 1 3/4 dl. Nytt paket och nu blir det den godaste sockerkaka som bakats. På kvällen bjuder vår närmaste båtgranne Krister, SAS-pilot och ensam ute med sina pojkar på whisky. På kvällen får hans grabbar ta på sig hockey-hjälmar för att inte slå huvudet i taket ovanför stickkojerna. Till gänget hörde också Tommy och Hasse som vi träffat på Svenska Högarna. Tommy plockade fram en ukelele och underhöll oss med gamla amerikanska schlagers. Skeppsuret visar 8 glas när vi är tillbaks på Nirvana. Eva matar Mia och Håkan tar hand om Gunilla som har ont i sitt knä igen.

3 aug
Vi håller oss envist kvar i ytterskärgården, seglar genom In-Fredel och Fredelskären, men sen ligger kursen mot Stora Nassa rakt i vindögat så vi tar ner focken och går med enbart stödsegel mot Stora Nassa Bonden där våra vänner Tommy och Hasse ligger förtöjda. Vår tilltänkta hamn vid Grytan var upptagen och vi försöker gå in norr om Lilla Sprängskär i stället. I sista stund ser Eva en stor sten i inloppet så vi backar ut och lägger oss vid udden i stället. Vi ror runt och undersöker inloppet, men det är för trångt för en stor båt. Efter maten vilar vi oss, Eva ligger på stranden och Håkan och Gunilla läser en bok om Granitas äventyr på Åland. Skepparen somnar när han ska lyssna på väderleksrapporten och precis när han slår på PR-radion i stället hörs "Trälen 31 från Trälen 61, kom!". Det var Christer som ropade från Janni i Österviken på Lökaö. Vi kom överens om att Nirvana skulle gå över och vi kastar genast loss. Vi fick så bråttom att ingen kom ihåg att kolla pentryt och när vi går ut på Björkskärsfjärden vid Skötkorpharan brakar en massa prylar i durken. Framme i Österviken blir det ett glatt återseende med kaffe och grejer i Janni. På kvällen reser vi ett tält åt barnen och sitter sen ombord på Nirvana med ost och vin tills skeppar Jan blir trött och vill gå "hem".

4 aug
Janni stack iväg tidigt då Janne och Anni sen skulle segla en Vega från Saltsjöbaden till Ljusterö, Peter och Christer blir kvar hos oss, Gunilla är nog glad att ha några kompisar ombord igen. Vi ordnar frukost åt alla, sen ordnar alla ungar med sin tältplats medan vi har storstädning ombord. Lunch grilla på berget under hotande regn. Vi läser Granita igen och försöker få kontakt med Belika på radion. Vi började misströsta men blev desto gladare när Belika dök upp. Ungarna blev alldeles stojiga och skulle ut i jollen och möta eller simma ut och möta. Plötsligt var vi en storfamilj igen. Först fick Helena och Mia välling och vi kunde andas ut lite. Sen var det kvällsdopp och varm choklad för de lite större barnen, Peter, Christer, Gunilla och Johan. Sen skulle grabbarna sova i tältet och K-A var tvungen att fixa med en koj åt Helena. Så småningom kunde vi vuxna sätta oss ner och njuta av ost och vin. Mitt i natten dyker några lanternor upp vid udden, Janni förstås och nu fortsätter festen med champagne som Janne och Anni hade med sig. Så småningom bröt gänget upp och vi ska just törna in när alla kommer tillbaka, vi hade glömt kaffe och whisky!

5 aug Kulingvarning, först sydlig sen västlig!
Efter morgondopp och kaffe klarnar huvudet. Vi städar och bär prylar, mest ungarnas, mellan de olika båtarna. Klocka 12 samlas alla för öl resp läsk på Belika och Janni drog sedan hemåt och Belika och Nirvana följer efter. Vi går norr om Lökaö och Möja, vinden är något tilltagande och sjön ganska gropig. Vi letar oss in i Träskö-Storö fladen där vi hoppas finna lä för både sydliga och västliga kulingvindar. Förtöjer för storm med förtampar och spring iland och lång ankarlina. K-A har jobb ombord, bl a kommer halkipar på plats. Vi bjuder över Kristina på kaffe som hon själv kokat, en flaska Lauder bärs också över från Belika till Nirvana. Kristina bakar sedan scones som Johan och Gunilla sätter i sig innan dom somnar. Vi avslutar på Belika med ost och vin.

6 aug
Håkan fick ta ett morgondopp för att plocka upp ett lock till Kristinas kaffepanna. Är det inte K-A som är dykaren i gänget? Eva följer med på en promenad bland Träskö-Storös branta raviner. Vi har det skönt i skogen och badar i en ogenerad vik. Tillbaka vid båtarna bygger Håkan och Gunilla en koja i skogen, sen blir det invigningsfest av kojan med öl åt Eva, Kristina och Håkan och karameller åt Johan, Gunilla och Helena. Dessutom underhållning på grammofon! Till middag korvgrillning på berget och på kvällen högläsning för barnen, avbrutet endast av chokladgröt ombord på Belika.

7 aug
Slut på Milkotal! Vi har nu en tidsinställd bomb ombord som måste desarmeras för kl 11. Kurs mot närmaste handelsbod som vi tror är Örsö handel. På Träsköfjärden upptäcker Gunilla Lådna handel och vi går in där i stället. Inga kontanter nu heller så Eva får övertrassera sitt checkkonto igen. Sen går vi hemåt i friskt väder, vågorna stänker över Nirvana och även över skepparen när han ska ordna en tamp på fördäck. Hemma vid bojen lämnar Gunilla och Håkan båten och hämtar bilen och åker sen och köper bratwurst och pommes frittes till en lunch ombord. Vi har storstädning ombord och lämnar Nirvana i toppskick.

10 aug- 16 aug
Eva på kurs i Lillsved, Håkan, Gunilla och Mia på Torpet i Sundsvall.

17 aug Sol 25 -30 grader
Vi har en het och solig bilfärd från Sundsvall och flyttar sen över våra prylar till Nirvana. Tankar diesel och vatten vid Vårholma och hämtar sen Eva vid Lillsved. Janni kommer ikapp efter en avstickare till Vaxholm och rapporterar att uppdraget är utfört enligt överenskommelse. Vi går upp mot Karklö och förtöjer vid en brant bergvägg. Vi grillar revbensspjäll på Jannis gasolkök. Revbensspjällen var inköpta på Domus av Håkan och Janne till ett kilopris på 7:90 resp 12:10. Skepparen och hans äldsta dotter somnade ovaggade, kvällen innan hade vi tagit kräftor i Alby och bara fått 3 1/2 timmes sömn.

18 aug
Skepparen blir påmind av sin pålitliga besättning om vilken stor dag detta är. Naturligtvis tar sen det fina vädret slut lagom till frukost och det är bara att knäppa igen kapellet. Vi får kontakt med Belika på Jannes radio och kommer överens om att ses vid Lådna. Janne skulle gå hem för att sen köra till Malmö, men det visar sig att topplockspackningen gått och han fått oljan utspädd med vatten. Nya planer och mötet med Belika ställs in. Vi tar upp ankaret och kopplar en bogserlina i regn och åska. Under hemfärden klarnar vädret och när vi äter sjöisar till lunch skiner solen igen. Eva och Gunilla åker iland för att handla, men skepparen vägrar lämna fartyget på sin födelsedag. Belika dyker upp och förtöjer långsides. Dagen firas med entrecote och fint vin. En del båtar passerar med mycket mer än tillåtna 7 knop och gör att stekpannor mm på Belika rasar i durken.

19 aug
Blåser kraftigt och ingen vill gå ut. I stället storstädning ombord som avslutning på sommarlovet.

2 sep
Gårdsfest på Riddarvägen, sen avfärd med Nirvana och med Gösta och Ruth som gäster ombord. Gunilla ligger i akterruffen med ett paket serietidningar som hon ropat in på auktionen. Janni kommer ikapp på väg ut men pappa glömmer säga till Gunilla som hade velat åka med Janni. Gunilla blir sur och somnar besviken i sin koj. Vi har radiokontakt med Janne som hittat en ankarplats i sundet väster om Lånna ön. På kvällen samling ombord på Nirvana där samtalet blev allt livligare i takt med att vinflaskorna gick åt.

3 sep
Vinden är nordvästlig när vi hissar segel, vi stöttar med motorn när vi inte kan ta höjd genom sundet söder om Hjälmö. Sen blir det frisk gång norrut, Nirvana kränger i byarna. Gösta står till rors och Ruth vilar i förruffen. Vi klarar Stora Hästnackens norra udde med ett par meter tillgodo och går sen ner i faret väster om Karklö. Janni passerar oss med Gunilla ombord på väg till Hästholmen vid Grinda där vi ska luncha. Gunilla kunde inte välja mellan sjöisar på Janni eller revbensspjäll på Nirvana så hon åt bådadera. Kaffe ombord på Nirvana innan avfärd hemåt.

7 sep
Hyttnäs och vi stuvar och packar hela dagen, men var ändå inte klara när barnen slutar skolan. När vi var klara för avfärd fattas båtnycklarna som låg kvar i bilen. Bilen hade K-A lånat, så Gunilla och Christer fick ro iland och gå hem till K-A. Så småningom när allt var klart hissade skepparen som hade bråttom segel direkt. Nirvana kränger och den nya kaffethermosen gick i durken. Tredje kannan denna sommar! Skepparn svor, hustrun var sur och Gunilla grät. Vi länsar ut ur Tunaviken med fina 5 knop, men vid Trälhavsgrunden dog vinden plötsligt totalt, trots kulingvarning på radion eller kanske beroende på frontpassage. Vi går för motor norrut i Furusundsleden och in mellan Brännholmen och Seglarö. Vi får radiokontakt med Belika som liggert några distansminuter akter om oss. När vi passerar Siarösundet och kommer ut på Skatfjärden siktar vi Janni som närmar sig i full fart akterifrån. Vi väntar och väntar men Janni kommer aldrig ikapp. Hon hade gått babord om grundbojen och slagit i drevet. Som tur var gick inget sönder och så småningom kommer Janni ikapp oss. När vi kommer till Själbottna står Janne på berget med en bricka iskylda drinkar. Snart kommer också Belika och hela gänget är på plats. Gunilla och Christer sover i akterruffen.

8 sep.
Svampplockning och skattjakt innan vi ger oss iväg utåt Husaröleden. K-A hade lite motorproblem, men det ordnade upp sig. Janne kollar vår tilltänkta ankarplats vid Hallonstenarna men tycker att det är för mycket bebyggelse och går ner till Tippen där han inväntar oss. Här såg det fint ut men var lite för öppet tyckte vi, så vi går till Djupfladen vid Ingmarsö i stället. Janne Tjärnsved kommer med sin lilla racer och berättar att han ligger i Lilla Kastet, så vi går alla dit. Gunilla var glad att få träffa Birgitta Tjärnsverd. K-A och Håkan prövar fiskelyckan, inspirerade av Gunillas fina aborre tidigare på dagen vid Själbottna, men utan resultat.

9 sep.
Flickorna går för att plocka svamp och kommer tillbaks med en kasse äpplen. Vi ligger och väntar på en kallfront som ska passera och när vinden plötsligt ökar så dunkar både Nirvana och Belika i berget och vi får bråttom att ta upp ankarna och söka lä inne i Djupfladen. Kaffe och whisky ombord på Janni innan vi går hemåt. Gunilla åker med Janni och när vi så småningom kommer hem och förtöjer vid bojen i mörkret har hon både badat och tvättat håret och lagt sig hemma hos Anni och Janne. Kylig kväll med fint månsken.

14 sep
Träff med Björn och Mona var avtalad per telefon. Vi går ut på fredag kväll och på väg över Trälhavet ser vi tre finlandsfärjor på väg ut. En av färjorna stannade vid infarten till Lindalssundet i närheten av Brödstycket. Efter en stund slocknar alla ljus ombord på färjan och man börjar sända SOS med en stark strålkastare. De andra färjorna rundar en bogserbåt med timmersläp och vänder på Trälhavet, men efter en stund ger de sig iväg igen och den första färjan kommer också ut och går iväg över Saxaren. Vi tar natthamn vid Lilla Skratten. Varm skön kväll och Mia sover hela natten.

15 sep
Fint väder på väg ut mot Lådna där vi letar lämplig hamn i fladen mot Norrgårdsön. Strax efter oss dyker en bekant Nimbus med bruna gardiner upp, Björn och Mona. Vi dukar upp kaffe på berget och njuter av en skön septemberdag. Håkan och Björn vandrar runt på ön och återvänder varma och svettiga. Skönt med ett snabbt dopp i 13-gradigt vatten efter att barnen hämtat oss i jolle och vi sluppit vandra hela vägen runt viken. På kvällen hålligång som vanligt men vi somnar ändå i hyfsad tid.

16 sep
Söndag och dags att återvända hem. Vi går genom sundet norr om Karklö och styr som vanligt ungefär på enslinjen i sundets västra del., men denna gång ligger vi ett par meter fel och dunkar i en sten som ligger precis norr om enslinjen.

3 okt
Ledig onsdag eftermiddag och fint väder, så Håkan, Gunilla och Mia passar på att gå till Vaxholm och tanka. Vi möter också K-A som är på väg till KA1 med några elever för att dyka i djupbassängen som finns där. På väg hem blir det läsk och bullar i solskenet.

4 okt
Gunilla är i skolan, vi övriga tar en tur till Trälhavsgrunden där Eva dukar upp rostbiff och potatissallad. Mia sover i sin koj på berget. Vi går hem i lagom tid för att möta Gunilla när hon slutar skolan.

6 okt
Efter navigationskursen som skepparen har för båtklubben och Båtägarskolan hämtar vi Gunilla vid ridskolan. Anni bjuder på lunch innan vi stuvar ombord hela gänget och sticker ut. Fint väder när vi går till fladen mellan Norrgårdsö och Lånnaö. Ungarna leker iland, men Peter river hindren som Gunilla och Christer byggt, Gunilla blir arg och rycker Peter i håret, han grinar och springer ner samtliga hinder. Gunilla blir ledsen och vill gå för sig själv. Christer försöker medla. Barnen somnar tidigt, redan vid 7-tiden. Framåt nio börjar också Janne och Håkan att gäspa, men Anni är pigg och håller oss uppe ett bra tag.

7 okt
Håkan badar (med dykardräkten ska erkännas) för att undersöka loggen som inte vill gå som den ska. Efter att petat bort lite snäckor fungerar det hela igen. Vi går hemåt med barnen i jollen på släp en liten bit. Christer är med och navigerar mot Örsöfjärden där vi stannar och äter lunch. Vi ligger för ankar och Nirvana vänder sig rätt så vi får solsken i sittbrunnen.

18 okt
Styrelsemöte med TBK på Träskö hos Björn Lindblom. Vi samlas vid Österskärsd brygga kl 18.00. Det är kallt, men sikten är bra och det är uppehållsväder. Vid passagen vid Limpan utanför Grinda slår vi på strålkastaren och styr mellan reflexmärkena. Det är inga svårigheter med navigationen annars, alla konturer syns bra. Det hela förlöper bra, men när vi ska gå ombord för hemfärd har Janne T inte observerat att vi ligger med stäven vid en liten brygga och med aktern vid en annan liten brygga. När han ska gå emellan ramlar han i. Vi samlar ihop de varma kläder vi kan avvara och Janne får åka hem i skepparens långkalsonger. Ankomst till hemmahamnen kl 03.00. Jag kopplar på elvärme och sover över i båten.

20 okt
K-A och Janne följer med för att kontroller en bana för mörkernavigering.

22 okt
Nirvana går ut med 8 elever från navigationskursen och går runt banan. Bra sikt till en början men när vi vänder hemåt får vi ett ymnigt snöfall över oss och sikten försvinner nästan helt.