Loggbok 1974

Midsommar på Ingmarsö
Segling till Åland
Stockholms norra skärgård
Stockholms södra skärgård
Oxelösund, Kolmården


Listan över planerade vinterjobb är lång, motorarbeten, rigg, bogspröt, inredningsjobb med lådor och stuvutrymmen så vi slipper leva i kappsäck. Vi jobbar hela vintern och våren med båten.

19 jan
Rekordvärme med islossning i Tunaviken och Trälhavet, varmaste vintern sen 1929/30. Premiärtur till Villinge och Biskopsö lockar, men jag måste ju jobba med båten. Vi hälsar på hos Kerstin och Bosse och medan flickorna är på gymnastikfest diskuterar Bosse och jag utformningen av Nirvanas bogspröt.

9 mars
Hemma efter fjällsemester i Handöl. Extremt lågt vattenstånd -50cm, rekordet är -67 cm och Nirvana står på botten med rodret stickande upp ett par decimeter över vattenytan. Luftrycket är också rekordlåga 780 mm Hg.

21 juni Midsommarafton
De senaste kvällarna har vi jobbat till 1-2tiden på natten för att hinna få alla arbeten klara och all packning och proviant ombord. I natt har Gunilla och Maria sovit ombord meda vi körde ner lass efter lass med utrustning. Vi somnade vid 02.30 vid motorlyften, då vi var för trötta att gå till Ingmarsö som planerat. Bredvid oss låg Belika också med hela besättningen ombord. Kristina och K-A hade liksom vi kämpat för att bli klara till midsommar.
Vi 10-tiden var vi i alla fall iväg för halv maskin, då vi väntade på Belika. Vi hade radiokontakt och ute på Trälhavet kommer dom ikapp oss. På Edöfjärden ser vi också Seute Deerna (Gauerts) och Lady Bakela (Magnussons) alla med samma mål, midsommarfirande på Lilla Kastet på Ingmarsö.
När vi kommer fram vinkar alltid hjälpsamma Kjell Karlsson in oss och snart ligger vi förtöjda i andra led bakom Bera och Belika. Så småningom får vi Janni på sb sida och Veronica (Ubbes) på bb sida. Gunilla hade varit på seglarskola veckan före midsommar och Janne Ubbe hade som juniorsektionens ordförande delat ut diplom och priser. Gunilla hade bl a varit med och vunnit 1:a pris i trissjollesegling.
På eftermiddagen var skepparen allt för trött för att delta i dansen kring midsommarstången. Enligt hörsägen hade dock minsta dottern, för dagen klädd i klänning och hatt gjort stor succe och varit sötast av alla. Middag ombord på Belika med matbidrag från Bera.

22 juni
På förmiddagen seglar Elvira in i Lilla Kastet. Efter ett glatt återseende med Kerstin och Bosse bestämmer vi oss för att söka natthamn en bit söderut. Vi kollar Djupfladen, Bockholmen, och Träskö Storö innan vi hittar en plats vid Lindholmen. På kvällen grillfest på berget. Bosse gladast av alla.

23 juni
Varmt, vi pysslar med båten och har det skönt i solen medan Belika går till Lådna för att proviantera. När dom återvänt hjälper K-A till och hissar upp mig i masttoppen för att sätta i ett block till rullgenuan. Johan och Gunilla seglar vår optimistjolle Marilla.

24 juni
På eftermiddagen går vi norrut i Husaröleden. En kallfront väntas till natten och vi bestämmer via radion att ta natthamn vid Yxlan.

25 juni
Promenerar med Johan, Gunilla och Maria till handelsboden för att köpa glass. Maria njuter av fast mark under fötterna. Det kan vara jobbigt på en gungande båt när man är 1 år. När vi kommer tillbaks till båtarna börjar det blåsa och när vi går vidare mot Furusund börjar det regna. Trälbåt 45 (Belika) får fel på sin mottagare i PR-radion och kan endast sända.
Vi provianterar och tankar vatten i Furusund. K-A ringer hem till Kopparberg och får veta att hans svåger Tore avlidit efter en misslyckad njuroperation och många års lidande. Vi äter middag vid SXK boj och bestämmer att gå en bit söderut, då Belika ska återvända hem. Vi hittar en fin udde vid norra viken på Högmarsö, nåja udden blir fin när vi städat efter det gäng som firat midsommar där.

26 juni
Belika lämnar oss på förmiddagen. K-A lämnar fortlöpande positionsrapporter på hemvägen, vi hör honom ända till Trälhavet. Eva, Gunilla och Mia tar en roddtur. Håkan gör en del småjobb ombord. Kallt på natten och vi har fotogenvärmaren på.

27 juni
Vi går till Ängsö nationalpark och förtöjer i Svartviken och promenerar sen till sydsidan. Maria vill för det mesta rida på pappas axlar. Vi köper ett fiskekort, men får ingen utdelning på vårt fiske. På eftermiddagen seglar pappa och Gunilla optimistjolle och på kvällen grillar vi korv på berget.

28 juni
Vi har det skönt ombord, men när skepparen vill starta motorn och gå ut och testa seglen, går det inte för Maria ska sova middag. Vi kommer iväg på eftermiddagen och går upp mot Furusund igen.Tankar vatten, diesel och glass och går sen ut på Gräsköfjärden. Gräskö erbjuder ingen bra hamn och vi går vidare norrut. Eva har fullt upp med Mia som är gnällig till följd av snuva och ny tand(?). Vi passerar Marö och Granhamn och hittar lä för svall och vind vid Hillö.

29 juni
Lågtryck överallt! På Atlanten, över Norrland och över Ryssland. Vi går upp i Söderviken och ankrar utanför handelsboden. Pappa och Mia stannar ombord, Eva och Gunilla ror i land för att proviantera. Lunch ombord innan vi drar upp ankaret och går förbi Fejan upp mot Korsö, där vi går alltför långt in i sundet mellan Korsö och Gisslingö och fastnar i leran. Vi kommer loss för egen maskin och ankrar lite längre ut. På eftermiddagen är Mia ledsen, när hon somnat äter vi andra en god middag. Sen är det dags för överaskningar! Kalle Anka tidning till Gunilla, Båtnytt till pappa och chokladkakor till mamma.

30 juni
Vi leker med Mia på en berghäll i skogen, spelar boll och har saftkalas. På eftermiddagen diskar och tvättar Gunilla och tjänar extra pengar. Mia ramlar från bänken i styrhytten och blöder i näsan och på läpparna. Gunilla är nog den som blir mest ledsen. Det regnar hela natten.

1 juli Söderarm 13 m/s kl 12, 8m/s kl 16.
Regn mest hela dagen. Vi sysslar med knopslagning, spel och andra inomhus aktiviteter. Vi tränar valknop och pålstek tills Gunilla kan slå pålsteken med förbundna ögon. Gunilla bakar också sockerkaka och bjuder på bakelser. Eva och Gunilla vill byta hamn och kl 17 lättar vi ankar och styr ut genom Havssvalget, K 58 grader mot Kobba Klintar och Korsö utanför Mariehamn. Dyningen är fortfarande grov på Ålands Hav. Vi hade egentligen inte bestämt oss för överfart, men ordningen ombord är ändå så bra att det går bekymmersfritt. Gunilla somnar på durken i sittbrunnen. Eva bär Mia mest hela tiden men lyckas ändå tända fotogenköket och värma välling. Överfarten 30 nm totalt tar 4 timmar. Lite söderut siktar vi Nyhamn och lite längre upp fyrarna vid Korsö och Marhällan. Marhällan ger 3 Bl i stället för 5 Bl som står i vårt sjökort. Fyren är orange och fasadbelyst och syns bra. På Kobba Klintar syns de tre gamla, vita lotshusen på långt håll och visar vägen in.

Vi följer beskrivningen från Sjöbjörnarnas bok och går in mellan Inre Korsö och Jungfruskär, där vi förttöjer kl 22. Vi är ensamma på denna kala, vackra plats.

2 juli
Under natten har en båt, Diana, förtöjt bredvid oss utan att vi märkt någonting. Diana är på väg till Mariehamn, där man tänkt ta färjan t.o.r till Kapellskär, äta gott och handla på tax-free. Kanske något för oss också tänker vi, men vi har ingen brådska utan ligger kvar, badar och har det skönt i det vackra vädret. Mot eftermiddagen ger vi oss iväg, men finner att en ny vägbro hindrar oss att gå den närmaste vägen till östra hamnen i Mariehamn. Det blir en omväg på 7-8 nm innan vi kommer fram. Men vi hinner ta en kvällspromenad på stan innan vi går till kojs.

3 juli.
Vi har tänkt besöka badhuset, men vi sover länge och klockan är över 12 när vi kommer iväg. Vi duschar, badar bastu och simmar i bassängen innan vi tar en taxi tillbaks till båten, hämtar våra grejor och åker till färjeterminalen och går ombord på Viking 2. Mia somnar på pappas axel, men sover bara en timme och sen har vi fullt upp med att passa henne när hon springer runt på båten. Vi äter dagens rätt på vägen ut och smörgåsbord på vägen hem. Gunilla handlar choklad, Eva handlar whisky och gin. Ombord på Nirvana igen är alla duktigt trötta.

4 juli
Eva och Gunilla shoppar, Håkan och Mia promenerar runt på bryggorna när vi ser en TBK-vimpel på en av båtarna och vi hälsar på ombord hos Bror Forsström med familj. Sockerdricka åt Mia och annan dricka åt pappa. På eftermiddagen bjuder vi tillbaks ombord på Nirvana och klockan är över sju när Forss-Ann tuffar iväg mot nya vatten. Kvällen blir mulen och kall och det lockar inte att lämna kajen.

5 juli
Fint väder, strålande sol och frisk vind när vi lämnar Mariehamn och går mot Rödhamn. På väg möter vi en ketch-riggad Tunakryssare med bogspröt för fulla segel. Det är ganska gropigt men inte speciellt besvärande. I Rödhamn ligger en hel flotta av segelbåtar och motorbåtar vid bryggorna. På kvällen träffar Gunilla en ny kompis, Annika, ombord på "Biannica". Flickorna besöker varandras båtar, ror och badar tillsammans. Dessutom gör dom upp egna planer som delges föräldrarna under stora förhoppningar. Det hela går ut på att Gunilla ska segla med Biannica över Ålands hav och sen träffa oss igen på andra sidan. Efter en del diskussioner går vi med på det hela och tjejerna blir lyckliga.

Annika, Björn och Inrid Neumuller
Sandvägen 19B, 13500 Tyresö
08/7129950

Gunilla bär över sina grejer och vi går iväg vid 22-tiden för att gå över Ålands hav medan Maria sover. Besättningen på La Mer, en Albin 25, kvicknar till och undrar om vi kan göra sällskap och så blir det. Vi går ut vid Nyhamn och får styrmärke på akterlanternan på en annan båt någon distansminut föröver. Dom håller exakt vår kurs och det underlättar styrningen. Vi siktar först Söderarm 1+3 B, sen Tjärven Int(2), vi har också Nyhamns blänk akterut. Som vanligt tar det sen en evighet innan vi når fram till kusten. Vi förtöjer vid kobbarna vid Hillö vid 3-tiden på natten.

6 juli "Regn mest hela dagen"
Vinden har vridit mot ost så vi går upp mot handelsboden på Tjockö och ankrar i viken. På eftermiddagen kommer Biannica och lägger till vid bryggan. Vi träffar också Sven Eriksson, tidigare elev till Håkan på Åsö gymnasium. Sven kör nu passbåt. På kvällen tar vi natthamn vid "Finskan".

7 juli "Regn hela dagen"
Eva går tillsammans med Björn och Ingrid till kiosken, Gunilla och Annika ror. Jag får besök av Sven Eriksson ombord och sitter och pratar om Söderarm bl a, där hans morfar har en stuga. På eftermiddan ser vi VM-final Tyskland-Holland på TV ombord på Biannica. På kvällen är Ingrid och Björn ombord på Nirvana, flickorna har nu flyttat in i akterruffen på Nirvana.

8 juli "Solen börjar visa sig"
Sol och nordlig vind, precis vad vi vill ha. När vi passerar farleden hissar vi segel för första gången denna säsong! Linan till rullfocken kärvar och jag blir tvungen att ta ned alltihop och hissa lilla focken i stället. Vi får plattläns och seglar hela vägen till Österviken på Lökaö. Biannica ligger redan där och hjälper oss in.
Vi promenerar med Maria på ön och när hon så småningom somnar grillar vi på stranden. Gunilla och Annika är ivriga att bada och tar till och med ett kvällsdopp framåt kvällen.

9 juli "Regn igen"
Regn, regn och alla trycker i sina båtar, viken är nästan fylld med båtar nu. På eftermiddan lättar det hela och så småningom dyker Kerstin och Bosse upp som avtalat. Vinden ska vrida mot ost enligt Bosse som lyssnat på väderleksrapporterna och vi går över till andra sidan av viken där vi till och med får kvällssol som torkar upp det mesta av blötan. På kvällen trängs vi alla på Nirvana och dricker upp Bosses whisky.

10 juli "Fint väder igen"
Morgonbad, frukost, städning. Vi beslutar att gå till Rödlöga Storskär eller Norrpada. Bosse och Kerstin seglar före och Eva ror och badar med alla ungarna. Segelbåten som legat närmast oss lättar och seglar rätt in i berget på andra sidan. Lite pinsamt och jag går ner i kajutan så man får klara upp det hela i lugn och ro. Mia och jag kastar loss och går över viken och hämtar upp badgänget. Kurs norrut, öster om Norrharan och Svartgrund mot Morsken, där vi siktar Elvira. Det ska bli hård nordlig vind till natten och vi går till Rödlöga för att söka hamn. Vi går före och letar oss in söder om Västerö och till en vik på Rödlögas sydsida och en stig som snirklar sig fram till handelsboden och ångbåtsbryggan. När vi är tillbaks vid våra båtar fikar vi ombord på Elvira efter att ha bäddat ner Gunilla i Evas brits. På natten regn (igen).

11 juli
Sol och badväder, Kerstin börjar dagen med att tvätta håret, Eva tvättar. Håkan ror och badar med alla ungar, Mia också. Efter lunch går Håkan och Bosse upp till handelsboden och inhandlar det viktigaste. Vi går sedan ut till Rödlöga Storskär och upp till favoritviken vid Idskär i Norrpada.

12 juli
Till Gräddö för att handla och tanka vatten så att vi klarar oss ett tag. När vi är klara bjuder Gunilla på tårta som hon gjort helt själv. Elvira seglar före med Gunilla ombord till Österhamn på Lidö. På kvällen grillad kyckling sallad och vin.

13 juli
Fin vind från SV, 7m/s på Söderarm. Bosse sätter kurs på Åland, men vi måste gå till posten på Gräddö för att sätta in pengar på postgirot. Vi går sen till Inre Hamnskär i Söderarm och förtöjer på norra sidan i fint lä. Gunilla träffar en flicka, Anneli, som är född på samma dag som hon själv.

14 juli
Vi går genom Söderarms skärgård till Yttre hamnskär där vi förtöjer på sundets södra sida. Fint väder på dagen, men sen mulnar det och börjar regna. Vinden vrider och ökar till 15 m/s och vi går över till en militärbrygga på andra sidan sundet för att få bättre skydd. En tillsynsman kommer ner och undrar varför båten och jollen har olika namn. På stora fartyg står fartygets namn på skeppsbåtarna. Han är trevlig och har inget emot att vi ligger vid bryggan. Senare läser vi om honom i tidningarna, han har bott på militärförläggningen under kriget och sen blivit kvar som tillsynsman, nu är han den ende som bor på ön.

15 juli
På morgonen klarnar vädret upp och vi har soligt och en frisk vind när vi går till Norrpada och finner hamn väst om Storskär. Vi hittar en fin badklippa där Mia leker och stortrivs i det soliga vädret. Vi filmar barnen och har det skönt.

16 juli
Mia vaknar klockan sex och en timme senare är vi på väg. Gunilla sover fortfarande när vi går till Kålö för att ligga skyddat när ett väntat regnväder och sydostlig kuling kommer. Sune Karlsson, också TBKare, kommer och förtöjer långsides, vi köper jordgubbar och sallad av vår ambulerande försäljare "tomater tomater". Kulingen uteblir men det är blåsigt och grått. Kvällen ombord på Sunes Vega.

17 juli
Vi går till Ingmarsö för att komma åt en telefon. På vägen kollar vi Storskäret för att se om vi kan ta hamn där vid något senare tillfälle. Jollen tar in vatten genom centerbordstrumman och Eva får gå i för att ösa. Samtidigt får vi regn över oss, som inte slutar förrän till kvällen. Telefonen i ladan är trasig, men samtidigt har K-A gått ut på Trälhavet med Belika och vi får kontakt via radio. Vi fiskar lite och dricker sen hembränt med närmaste båtgrannen.

18 juli
Vi går ut på Gälnan som ligger helt spegelblank, vi stänger av motorn, njuter av stillheten och dricker öl resp läsk. I Klintsundet öppnas svängbron för oss och sen är det nära upp till Gärdsvik där Evas kompis Kerstin och "Bagarn" bor över sommaren. Vi får kontakt med dem och blir skjutsade till badstranden. På kvällen bjuder Kerstin på middag och vid 10-tiden vandrar vi med trötta barn hem till båten.

19 juli
"Bagarn" kommer med nybakade scones och kaffe, vilken service! Sen är det dags att gå tillbaks ned genom Klintsundet och ner till fladen mellan Norrgårdsö och Lånnaön. Två segelbåtar, bl a Styrbjörns gamla Gianetta lägger ut från några fina hällar som vi tycker ska passa Mia så vi går in där. Strax kommer två motorbåtar och lägger till på fenderavstånd. Vi flyttar i regnet till en annan klippa där vi inväntar Belika och i kvällsmörkret kan vi lotsa in Belika till oss och vi får ett trevligt återseende.

20 juli
Det regnar hela förmiddagen och vi kommer iväg först efter lunch. Färdmålet är Hallskär, men när vi kommer till Nämdö är det alltför disigt och vi letar oss in i en vik med skydd för väntade västliga och nordvästliga vindar.

21 juli
På morgonen blåser det i stället sydliga vindar. Vi flyttar till lä och får en solig och varm dag. Eva och Håkan låser in sig i pentryt och ordnar en överaskning med mjuk pepparkaka, vispgrädde och ananas. Vi får radiokontakt med Janne och sen dröjer det inte länge förrän Janni kommer in i 20 knop. På kvällen sticker vi ut till Bullerö och förtöjer längs berget vid Rävängen. Grillning på berget på kvällen.

22 juli
Varning för S-SV kuling och vi bestämmer oss för att ligga kvar. Sven-Johan (Evas morbror och tillsynsman) kommer och hälsar på. Vi ser på museet och vandrar runt på ön. På kvällen samlas vi i övernattningsstugan och tänder en brasa i öppna spisen. Barnen grillar korv och vi dricker kaffe.

23 juli
Janni sticker upp till Sandhamn, Nirvana och Belika går söderut över Bulleröfjärden, in mot Ormskär och Brunskär. Där dyker Sven-Johan upp i sin båt och morsar på oss. Vi går mot Dalarö men stannar vid Kymmendö och äter lunch till ankars. Vid Dalarö kommer Gösta och farmor Emma. När vi bunkrat och handlat åker Eva och farmor Emma till stan. Vi tar natthamn vid Kymmendö, där de stora barnen tältar iland, det är mer spännande än att bo ombord.

24 juli
En strålande fin dag. Vi ligger kvar hela dagen, Mia och Helena plaskar vid en badhäll, de större barnen leker med jollarna. K-A och Janne gör en provianteringstur till Dalarö och återvänder med entrecote till kvällens grillparty på berget.

25 juli
Nirvana och Belika går mot Vedholmsviken på Fjärdlång, medan Janni tar vägen om Dalarö. Vi hinner lagom förtöja när det börjar regna. På kvällen samlas alla i Belika för saft och kaffe. På kvällen kommer väderlekstjänsten med helt nya vindar och vi måste söka ny hamn i Mörtviken där vi förtöjer i regnet. Alla kryper ner i sina båtar.

26 juli
Janni och Belika styr hemåt. Håkan, Gunilla och Mia promenerar över ön för att ringa hem. Mia är trött och somnar på pappas axlar. På eftermiddagen går vi tillbaks till Dalarö för att möta mamma som kommer med bussen med stora kassar. Sen tillbaks till Mörtviken där Eva dukar upp en festmåltid för att fira att alla är tillsammans igen.

27 juli
Tidigt uppe med Mia och redan vid 7-tiden är vi på väg mot Villinge. Lyckas hitta 1,6 m grundet vid Rumpudden. Vi förtöjer vid Blåbärsberget på Villinge med fint lä för sydvästliga vindar. Iland träffar vi hela familjen Sundberg, både Kerstin och Johan är hemma och hälsar på. På kvällen kommer Kerstin och Hans ombord på Nirvana.

28 juli
Promenerar med Mia i skogen, Eva och Gunilla plockar blåbär. På eftermiddagen går vi över till Västerhamnen och hälsar på ombord på Kerstin och Hans båt. På kvällen är det dags att gå till Dalarö, där vi får plats längst ut på bryggnocken.

29 juli
Eva tar bussen till stan och jobbet, vi andra går upp på Dalarö för att handla lite innan vi går tillbaks till Villinge. Gunilla får träna på att manövrera Nirvana, fram, back, gira styrbord, gira babord och stopp.

30 juli
Gunilla och Ragnhild hinner med en ridtur innan vi säger adjö till Villinge och styr söderut. Vi går öster om Fjärdlång och ner mot Långbäling, plats för många roliga minnen från repövningar med sjöfrontsbatteri och luftvärnskanoner. Mellan Långbäling och Marbäling går dyningen grov och jollen får stå på fördäck. På Mysingen blåser det friskt och inne över land går åskan. Mia sover lyckligtvis ända tills vi går in i Östermarsfladen på Nåttarö.

1 aug
Tidigt iväg mot Nynäshamn, där vi klämmer in oss mellan Y-bommar vid bryggan i nya gästhamnen. På förmiddagen går vi uppför backen till centrum och provianterar. Gunilla och Mia får festa på varsin glass. Vi äter sjöisar (amerikanska plättar) till lunch. Efter Mias middagssömn packar vi badväskan och går till badhuset. Det är varmt och det är en lång promenad, men när vi kommer fram är det stängt. En lika lång och varm promenad tillbaks blir nödvändig. Gunilla upptäcker att hon tappat koftan och det blir att gå hela vägen en gång till! Vi väntar på Eva vid tåget, men hon är inte med utan kommer först med nästa tåg. Mia blir glad när mamma väl kommer, men Eva har svårt att konkurrera med en vovve som kommer samtidigt. Mia och Gunilla handlar medan pappa tar hand om Mia och lägger henne.
Vi lämnar Nynäshamn och går genom Dragets kanal innan vi förtöjer för natten. Festmåltid på kyckling avslutar dagen.

2 aug
Fint väder och vi går ner mot Krokskär och ut genom Galthålet när vi finner att sikten är alltför dålig. Landsorts mistlur bölar på avstånd och vi vänder tillbaks till Krokskär och förtöjer vid SXK boj. Efter ett par timmar lättar dimman och vi kan gå vidare förbi Röko, Asenskallen och Sävsundet och sen ner till fjärden vid Marsholmen där vi tar hamn. Gunilla träffar ett par mörkhyade lekkamrter. Vi gör ett konstgjort bo åt en fågelunge som vi hittade i vassen.

3 aug
Vi bekantar oss med en Tunakryssare och tittar på varandras båtar. Efter lunch går vi genom Västra Stendörren och följer den nya båtsportleden mot Oxelösund. Det blåser kraftigt, 12 m/s, rakt emot. Ute på Örsbaken tar vi ordentliga stänksjöar över oss, men solen skiner och vi kan njuta av färden. Vi planerar att träffa, Björn, Ingrid och Annika, våra bekanta sen hemfärden över Ålands hav, men räknar med att det är svårt att ligga vid deras brygga i den rådande vinden. Vi ringer och kommer överens om att gå i lä bakom Joggersö och träffas där i stället, men när vi möts där har det redan mojnat och alla kan gå ombord och gå till bryggan trots allt. Vi går upp till deras hus och har en fantastiskt fin utsikt mot havet från vardagsrummet. Gunilla säger försiktigt att hon inte vill gå ner till båten och hon får sova över med Annika och hennes kompis Anne-Marie som också är där. Vinden ligger på igen så vi går runt udden och ankrar i lä med två ankare, ett för att båten ska ligga bra och ett för att vi ska sova bra.

4 aug Söndag
Strålande morgon, vi går till stranden för att bada och leka med Maria. Björn dyker upp på andra sidan viken, vi ropar och bestämmer att ses i hamnen vid hans båt. Vi möter Biannica med ensam skeppare, besättningen är morgontrött och dröjer. Vi lägger till vid bryggan och flickorna möter upp. Biannica är först iväg, Eva har bakat och vi tar några mackor och öl innan vi också kommer iväg. Vi hittar Biannica vid Hesselö utanför Oxelösund. Fint lä och fin sol, flickorna badar, Björn är upp i maasttoppen och lagar windexen och nere i vattnet och kontrollerar kölen. Vi dricker kaffe och applåderar flickornas spex-show. På kvällen går vi till gästhamnen i Oxelösund, Eva måste lämna oss igen för en vecka i stan.

5 aug
En rysk båt i närheten har sotat ner hela hamnområdet. Vi diskar och städar och ringer sen för att kolla om simhallen är öppen. Naturligtvis inte. Vi går upp till centrum och handlar och tar en taxi tillbaks till båten. Mia tycker det är roligt att åka bil och vill inte gå ur taxin. När Mia sover, passar Gunilla och pappa på att turas om att duscha i gästhamnen. Vi ringe mamma och går sen till Kungshamn där vi har en festmiddag med revbensspjäll. Gunilla dukar med små glas, läsk resp whisky. Kvällsvädret lovar högtryck.

6 aug
Högtrycket kommer och ger sol och frisk västlig vind, rakt emot när vi går in i Bråviken. Vi lagar sjöisar till lunch och när Mia sover middag, ligger pappa och Gunilla och solbadar och dricker läsk. Det är nästan för varmt!
På eftermiddan går vi vidare mot Kolmården, men där finns ingen brygga så vi går vidare till gästhamnen vid Lindö utanför Norrköping.

7 aug
Vi tar bussen in till Norrköping. Vid turisbyrån får vi höra att det är 2 timmar till nästa buss till Kolmården. Vi festar på läsk och bakelse på en uteservering och flanerar på stan och äter glass. Mia mår prima. När bussen kommer blir den fylld till sista ståplats. Jag står i värmen med Mia som somnar i min famn. En vänlig kvinna erbjuder sig att hålla henne och Mia sover gott vidare i hennes knä. Först efter en timme är vi framme vid djurparken. Vi tar Mia i en vagn och går och tittar på alla djur. Gunilla tycker bäst om delfinerna och Mia tycker bäst om getterna i Barnens Djurpark. Vi tar bussen tillbaks, handlar på Domus och när vi är tillbaks på Nirvana är alla lika trötta. Vi festar på grillad kyckling och chips och tar sen en kvällspromenad för att ringa hem. Inget svar.

8 aug
Det vanliga morgonprogrammet, blöjbyte, frukost, diskning, städning. Vi tankar diesel, köper glass. Klockan är halv tolv när vi kommer iväg och Mia somnar genast. Strålande sol och akterlig vind när vi går ut ur Bråviken. Gunilla serverar öl till kapten, solen värmer på ryggen, himlen är blå och Mia sover två och en halv timme och sen är det bara 1 timme kvar till Skallö när hon vaknar. Mia äter russin och river sönder en blöja medan vi lägger till. Det är soligt och varmt på klipporna, vi äter sjöisar alla tre. Mia får en balja att plaska i. På kvällen grillar vi korv och äter färsk potatis med aromsmör. Gin och tonic avslutar kvällen för kaptens del.

9 aug
Strålande väder igen, vi går till Gränsö där Lalle numera arrenderar en gård. Huset står tomt och har gjort så hela sommaren får vi höra av en granne. Gunilla är fantastiskt duktig, fixar morgondisken själv, lagar plättar till lunch, fejar och putsar i pentryt för att göra fint tills mamma ska komma ikväll. När vi går till Oxelösund för att möta Eva rullar det ganska kraftigt. Vi går via Risskären mot Kungshamn. Mia sitter i sin koj och gungar i takt med båtens rullningar. Vi förtöjer i gästhamnen och väntar på mamma.

10 aug
Familjen Neumuller kommer ner till hamnen och det blir kaffe ombord på Nirvana. Vi går på stan och innan vi skiljs får Gunilla och Annika köpa varsitt par byxor, likadana förstås. Vi handlar mat och tar en taxi ned till båten. På eftermiddagen går vi norrut och följer den slingrande båtsportleden upp mot Västra Stendörren, sen över Tvären och genom Sävösund innan vi kan förtöja vid Marsholmen.

11 aug
Regn på morgonen men när det håller upp lite så ger vi oss iväg. Vi tar "genvägen" mot Asenskallen och går in genom Galthålet och upp till Nynäshamn via Dragets kanal. Eva och Gunilla går upp på stan, Mia och jag hittar en lekplats. Eva ska ta tåget till stan och står på kajen och vinkar av oss när vi går mot Skomakaren och ut på Mysingen. Gunilla fixar välling åt Mia och kryper ner i akterruffen för att lägga henne, men vid Långbäling får vi stanna en stund ute på fjärden för byta blöjor och tvätta. Mia somnar sen och Gunilla hjälper mig att förtöja vid Nedergårdsö.

12 aug
Vi går vidare hemåt, förbi Fjärdlång och Mörtö Bunsö och mellan Uvö och Nämdö. Vi stannar för lunch och när vi ska gå vidare upptäcker jag att bränslefiltret sitter löst och att diesel läcker ut vid ett tryckrör. Jag sätter fast bränslefiltret men dieselläckan kan jag inte göra något åt utan vi får gå vidare ändå. Vi går över Kanholmsfjärden till Säck som blir vår sista natthamn för den här semestern.

13 aug
Hemfärd och vi förtöjer vid bojen efter 53 dygn till sjöss.

22 aug
Jobbar hela dagen med motorn, byter packning vid bränslepumpen men när jag ska lufta bränslesystemet tar batteriet slut. Jag får ro iland och låna bilbatteriet. Startrelät krånglar, men till sist är allt ok och jag kan länsa kölsvinet på 10 l dieselolja.

23 aug Fredag
Vi packar på eftermiddagen och kommer iväg vid 4-tiden och går via Kårnäsborgen och Karklöfaret mot Lånnaön. Vid Stora Hästholmen får vi radiokontakt med Janni som ligger vid Örsöhandel och vi kan beställa blöjor och smör. På kvällen kaffe och aggremanger på Nirvana. Annika Runström är med och alla flickorna sover i akterruffen.

24 aug
Soligt och varmt och vi badar vid klipporna. Vi får kontakt med Calypso och Janne T kommer med sin racer och jag får göra en provtur i 30 knop upp mot Träsköfjärden. På kvällen är det surströmming på berget och kaffe mm på Calypso. Mia vill också skriva loggbok.