LOGGBOK 1975

13-14 juni
Till Ingmarsö med byggnadssten åt TBK för planerad klubbstuga på berget. Problem med byggnadslov gjorde dock att det aldrig blev något bygge av.
Toto är med och hjälper mig också med smörjning av hjärtstock och propelleraxel.

20-22 juni
Midsommar på Ingmarsö med Ingmar och Agneta Westlund ombord. Traditionsenligt midsommarfirande med dans runt midsommarstången och trevlig samvaro på berget.
Bosse visar sin fina Vindö för Ingmar och vill visa på alla fina trädetaljer. Ingmar "tror" inte att det är en plastbåt och det slutar med att Bosse i stället ligger på knä och visar att det är plast i kölsvinet tills han inser att Ingmar driver med honom.
På midsommardagen går vi till Lånna där vi får sällskap av Kerstin och Bosse samt familjerna Ubbe och Hugossons. På natten vindkantring och förflyttning till ny vik med bättre lä.

29 juni
Semesterstart tillsammans med Hyttnäs sent på natten. Vi kom till Byviken på Gällnö vid 02-tiden, Bakela låg redan på plats men familjen Magnusson sov sen länge.

30 juni
Mia vaknar och tittar sig omkring och frågar "Var är semester". Vi hade pratat om semester så länge så hon undrade var semestern var nånstans.
För segel och motor till Bullerö, vi tittar på museet och går naturstigen.

1 juli
Tidig morgonförflyttning till Hallskär och sedan till Tärnskär, där vi träffade på Leif och Ann-Marie Karlsson.

När vi återvänder till båtarna har vi knottinvasion, vi försöker bli av med så mycket knott som möjligt och stänga in oss i båtarna. K-A är smart och suger upp massvis med knott i dammsugaren och tar sen skydd under kapellet. När han stänger av dammsugaren flyger alla knott ut, nu inombords under kapellet ... Bakela och Belika går sen direkt mot Huvudskär, medan Nirvana gör en avstickare till Biskopsö där vi träffar Dan och Erik.

2 juli
Vi går mot Huvudskär och sen rakt söderut tills vi kan hissa segel och sträcka in mot Öjalandet och följa farleden mot Läskär där vi tar hamn och dirigerar Bakela och Belika via radion. Efter lite missförstånd om vad "vid Läskär" betyder hittar dom oss till sist. Björn lätt irriterad.

3 juli
Vi tar genvägen via Galthålet och går förbi Asenskallen mot Östra Stendörren där Bakela väntar. På eftermiddagen går vi vidare mot Lökholmarna norr om Oxelösund.

4 juli
Vi provianterar I Oxelösund. Kaptenen på Nirvana är dålig och vilar till kojs medan Eva och Kerstin M navigerar till Törnsholmarna där övriga gänget väntar.

5 juli
K-A insjuknar också och blir riktigt dålig, övriga intar en överdådig lunch med tillbehör iland.

6 juli
Dags att proviantera igen, nu vid Arkösund. Lunch vid Sötmaren och sedan till Harstena där vi träffar familjen Trägårdh. Natthamn vid Skällö.

7 juli
Vi går utomskärs för segel, men sjön är gropig och vi vänder inåt mot Gubbö Kupa. Lunch och bad vid sundet mellan Vässlingö och Långholmen.Vi går sen för motor till Jungfruskär. På kvällen blir det förflyttning inför väntad hård NO-vind.

8 juli
Fint väder och segling ända in till hamnen i Västervik där Hasse och Synne väntar på oss efter snabbseglats från Österskär. Belika kommer men K-A är fortfarande dålig och tycker att det är för trångt där vi ligger, jag är 2,9m tycker han och luckan emellan våra båtar är kanske 1,5m, men sånt brukar ju lösa sig.

9-10 juli
Vi ligger kvar i Västervik, Anna Magnusson mönstrar på ombord på Nirvana med full skridskoutrustning inför väntande skridskoläger i Danmark tillsammans med Gunilla. Bakela vänder hemåt och på Belika avvaktar man K-A:s tillfrisknande. Vi går till Bottleholmen utanför Kråkelund, där vi hittar fin natthamn.

11 juli
Lunch vid Blå Jungfrun, men snabb avfärd när vinden kantrade. Vi går genom Kalmarsund till Borgholm där vi avslutar med minigolf på kvällen.

12 juli
Belika anländer till Borgholm.

13 juli
Kurs söderut i gropigt Kalmarsund. Vi går in till Mörbylånga då jollen har tagit in för mycket vatten.

14 juli
Mot Karlskrona, fortfarande lite jobbigt med motsjö, men jollen var nu stuvad på fördäck. Vi hittar förtöjning vid Tjurkö.

15 juli -16 juli
Vi provianterar i Karlskrona och bunkrar diesel i fiskehamnen innan vi går in till Kungsbron och förtöjer vid Länsresidenset. En militärvakt vill mota bort oss, men vi hävdar att det finns en gammal överenskommelse mellan SXK och Militärstaben om att SXK äger rätt förtöja vid residenset. Det finns ingen som kommer ihåg en sån överenskommelse, men vi får så småningom ett tillstånd från Militärstaben och kan ligga kvar i vår excellenta gratis förtöjning.

17 juli
Över Hanöbukten i sydvästlig vind, 10-12 m/s, gropigt och jobbigt. På Belika var man sjösjuka med undantag för K-A. Gunilla upptäcker att Belika tappat jollen och vi kan larma K-A, som sen har ett styvt jobb i den grova sjön att bärga jollen. Vi kommer till Bornholm och Allinge fram på natten.

18 juli -19 juli
Vi badar i Sandvig och går till Rönne på kvällskvisten.
Eva, Kristina, Gunilla Anna och Johan tar Kongedybet till Köpenhamn där Anna och Gunilla ska gå på skridskoläger.

21 juli
Eva, Kristina och Johan återvänder från Köpenhamn. Vi hyr cyklar och trampar till badstranden.


22 juli
Vi går upp och rundar Hammerodde och sen ner till Gudhjem. Vi tittar efter Hasse och Synne i Sandvig och Allinge.

23 juli
Vi ligger kvar i Gudhjem på dagen, lyckas göra oss av med våra sista danska kronor efter stängningsdags tack vare vänlig dansk handelsman. På kvällen går vi mot Simrishamn efter en god middag. Förtöjer i regn vid halvtre tiden på natten.

24 juli
Vilar ut i Simrishamn.

25 juli
Vi förflyttar oss till Brantevik, 3M. På kvällen trevlig samvaro med våra kanadensiska båtgrannar och Gunnar Friström från Evas jobb, som har en stuga i Brantevik.

26 juli
Toto och Bozena anländer per bil.

27 juli söndag
Eva mönstrar av och kör till Stockholm med Totos bil, varmt i bilen och värmen går inte att stänga av. Kaptenen på Nirvana tycker att det är lite för gropigt att gå till Hanö, men Bozena tycker att det är ingenting, så vi ger oss av på kvällen. Toto och Bozena blir sjösjuka

28 juli
Vi lämnar Hanö i dålig vind, startar motorn och går till Kristianopel.

29 juli
Vi går till Bergkvara och sen vidare norrut. Tankar diesel i Mörbylånga och går vidare till Borgholm på kvällen.

30 juli
Går in i skärgården vid Kråkelund och tar natthamn vid Skärvarp.

31 juli
Fin vind och vi seglar skärgårdsleden upp till Måsö med lä för väntade hårda SV-NV vindar.

1 aug fredag
Inga hårda vindar utan fint vädermed solsken. Vi går till Västervik där Eva möter upp efter en vecka på jobbet. Vi går genom Gränsö Kanal till Husholmen där vi finner en fin lagun.

2 aug lördag
Vi ligger kvar vid Husholmen, har det skönt, badar och pysslar med båten.

3 aug söndag
Vi får en värmebölja som visar sig långvarig. På kvällen går vi tillbaks till Västervik för att möta Kerstin och Lars Magnusson som varit och Köpenhamn och hämtat Anna och Gunilla från skridskolägret och som nu kommer med tåg till Västervik. Eva, Toto och Bozena mönstrar av och tar bilen till Stockholm.

4 aug
Fortsatt värme 30-33 grader på land. Vi handlar i Västervik och går sen tillbaks till vår fina lagun på Husholmen där vi badar och mår gott.

En kvällsetapp när alla sover för oss till Lotsskackelhamn där vi ankrar i mörker.

5 aug
Lotsskackelhamn- Lauterhorn på Fårö, 73 M.

6 aug Fortsatt värmebölja 30 grader 35,4 grader i Stockholm.
Byter olja, öser jollen och är klar för avgång kl 05.15. Kerstin vaknar när vi lägger loss men barnen sover till halv åtta. Vid 9-tiden kan vi ankra upp på SO-sidan på Gotska Sandön.

Vi badar och solar hela dagen, vid 7-tiden på kvällen styr vi mot Huvudskär. Vi ser fyrarna på Gotska Sandön, Huvudskär och Almagrundet längst i norr samtidigt. Vi letar oss in vid Östra och Västra Bommen men kommer lite för långt norrut. Det reder ut sig och efter några försök att hitta ankarplats kan vi förtöja och njuta av kaffe och whisky innan vi lägger oss kl 04.30.

7 aug
Vi badar vid Huvudskär innan vi går mot Utö. Det är otroligt varmt iland, svetten rinner om mig i telefonkiosken när jag ska ringa till Eva. Vi handlar, Kerstin är nära värmeslag och kan inte fatta beslut om vi ska ha en eller två limpor. Björn tycker att vi gnäller om värmen när Kerstin ringer honom på jobbet, men han har säkert luftkonditionering. Vi går till sjöss igen för att få lite svalka, men det går ju inte att komma undan solen ute på vattnet och det är lika varmt där. Vi lägger till i fint läge i Rånöhamn.

8 aug Fredag, fortsatt värmebölja, 25 grader i vattnet.
Vi badar och slöar medan vi väntar på Eva som ska komma ut med Janne Tjärnsved på Calypso framåt kvällen. Gunilla och Mia blir glada när mamma kommer med god mat och lite överraskningar.

9 aug
Vi vinkar åt Len och Iris Blomgren när vi passerar Långbäling. Len och Iris är på Handelsbankens semesterställe på norra Långbäling. Vi går förbi Norsten och Långviksskär upp genom Hallskär. Just som vi ska gå ut "smitvägen" genom ett smalt sund i Hallskär går rattstyrningen sönder och vi får ta till reservstyrningen med rorkult när vi går vidare upp till Bullerö där Bakela (Björn M) och Vivita (Lasse och Vivi Linde) väntar på oss.

10 aug
Lagar rattstyrningen medan Eva, Gunilla och Mia badar vid sandstranden på Bullerö. Vi går till skären syd om Runmarö där vi går på en okänd grynna när vi letar natthamn. Till sist kan vi förtöja vid Låga Fladkläppen. Gunilla hittar en kamera.

11 aug Måndag
Tidig start med morgondopp och sen fika på väg till Stavsnäs, där Eva tar bussen till stan och jobbet. Vi går till Sandhamn och handlar och badar innan vi går vidare till Österviken på Lökaö. Just när vi ska lägga till går Mia ut på bogsprötet och jag måste gå fram och ta hand om henne och sen backa ut. Jolletampen fastnar i propellerna och går av och jollen driver iväg. Jag binder fast ankarlinan på båten och simmar efter jollen. Förlorar 90 kronor som jag hade i fickan, men kan så småningom få Nirvana till land. Ankaret draggar och först vid tredje försöket får vi ankarfäste. På natten lägger vi oss på svaj.

12 aug
Vi lägger oss först i lä vid Bockösundet och går sen till Kålö och förtöjer vid båtklubbens bryggor.

I Mias ordförråd ingår nu: Segelbåt, motorbåt, jolle, förstag, pulpit, mantåg, däck, flytväst, lägga till, ankare, tamp, kapell, akterruff, koj, segelsäck, gå iland, gå ombord, mast, flagga, akterbänk, lucka, hoppa i sjön, dyka, simma, magplask,sjunka.

Hon är snart fullt utbildad gast.

13 aug
Gunilla, som är fullt utbildad gast, navigerar till Djupfladen vid Finnhamn-Imgmarsö. Vi går över ön till ladan i Lilla Kastet för att ringa till Eva. På eftermiddagen kommer Elvira II med Bosse, Camilla och Mattis.

14 aug
Vi tar jollarna över till Idholmen och går genom skogen till handelsboden på Finnhamn. Mia somnar på pappas axlar på återvägen. Efter saftkalas med färska bullar går vi till Hjälmö Västerholme. Vinden vrider kompassen runt. På natten åska och regn när vi ligger på svaj.

15 aug Fredag, mamma kommer!
Vi går till Sollenkroka för att hämta upp Eva och sen till Säck där vi inväntar Bosse.

16 aug
Bosse måste bege sig hemåt. Vi går ut på Möja Västerfjärd och sen till Kunnörarna där vi badar och solar. På eftermiddagen tillbaka till Säck där vi träffar Kerstin och Björn, Glas-Lars och Hedengrens. Fest på kvällen.

17 aug
Hemfärd

Höstturer

Ur loggboken: