LOGGBOK 1976

 

Vårrustning med blästring och målning. Sanden dammar ner båtar och bilar, ända upp till posten vid järnvägsstationen i Österskär. Jag blir tvungen dammsuga en båt på Österskärsvarvet som var mest drabbad.

25 juni
Premiärtur och semesterstart. Vi stuvar båten full, strax före start bestämmer sig Hans och Synnöve att göra oss sällskap trots att Kattis inte var helt kry. Vädret hade blivit soligt och varmt lagom till midsommar. På väg över Trälhavet visar det sig att motorn blir för varm, saltvattenkylningen fungerar inte som den ska.. För halv fart går vi genom Örsö ström och över Edöfjärden till Ingmarsö. Vi förtöjer utvändigt om Lady Bakela.

26 juni
Vi går genom Djupfladen och ut mot Möja. Motorn blir fortfarande för varm, så vi stannar på Möja där Hasse hjälper mig rensa kylsystemet. Vid inloppet till värmeväxlaren hittar vi massor av rost som vi tar bort. Sen blir det bättre och vi kan gå mot Vånskär där K-A och Kristina väntar tillsammans med Pelle och Birgitta Heimdal. Det är svårt med landförtöjning och trots roddtur med jollen hittar Hasse och jag ingen plats. Vi förtöjer på svaj och hela gänget inklusive Janne, Annie, Eva och Anders kommer ombord på Nirvana för drink, totalt 24 personer. Vi går sen mot Bockösundet tillsammans med Hasse och Synne. Vi hittar en fin natthamn , grillar vid strandkanten och lyssnar gitarr och sång från en båt lite längre bort.

27 juni
Vi promenerar lite i skogen efter frukost. Belika och Anders och Eva kommer förbi på väg hemåt. Kristina bjuder på öl innan man går vidare. På eftermiddagen går också Hasse och Synne hemåt och vi flyttar till Österviken på Lökaö. På kvällen kulingvarning och vi förtöjer mot västra stranden.

28 juni
Frisk västlig vind, vi går för motor till farleden vid Möja, där vi sätter segel, genua + storsegel . Fin gång förbgi Rödlöga till Sundskär där vi åter startar motorn och går upp till Österhamn på Lidö. Vi grillar försat korv på berget och lägger oss sen på svaj.

29 juni
Vi går mot Väddö kanal. Åter problem med kylningen och vid Älmsta plockar jag bort avgaskröken och hittar massor av rost och skit i kylmanteln.Sen blir det bättre och vi kan gå vidare.

30 juni
Vi går över Singöfjärden upp till Östhammar, där vi passar på att handla. Kall nordlig vind i samband med ett lågtryck som bildats över Uppland. Vi vågar oss in till Östmarin där vi bunkrar vid en provisorisk brygga. På väg tillbaks förtöjer vi vid Frebbenholm för att kolla vår gamla sommarstuga. Men Hans och Karin är inte där så vi hälsar på hos Gun och Halle i stället. Gun bjuder på kaffe med avec. På kvällen hälsar de på hos oss i båten. När de gått tvingas vi gå vidare då nordanvinden inte ger sig. Vi ankrar upp i en vik i skyddat läge, men vinden blåser hela natten.

1 juli
Soligt, mn fortfdarande blåsigt. Vi städar båten och ror sen iland. Eva och Gunilla badar medan Maria och pappa tvättar sig lite försiktigt. Amerikanska plättar (sjöisar) till lunch, sen sover vi middag och går vidare först på eftermiddagen. Kontrollerar kompass och logg på väg ut mot Svartklubben, där vi tittar på det gamla lotssamhället som nu fungerar som sommarställe. Nattförtöjning hittar vi i en liten vik, där vi ror iland och grillar korv. Maria underhåller oss hela tiden.

2 juli
Fin västlig vind och vi seglar ut med god fart förbi Svartklubben. Vår kurs på Signildskär ger oss platt läns, men vinde avtar och till sist ligger vi med seglen slående fram och tillbaks. Motorgång in mot Signildsskär. Ankarplatsen vid Enskär ser lite ogästvänlig ut med oljefat och annat så vi går vidare till Käringsund där vi ankra på svaj. Gunilla och Maria ror genast iland, köper glass och provar gungorna, åker rutschbana och bilbana. Efter middagen ror vi alla iland, spelar minigolf och äter mera glass och läsk. Ett häftigt regn gör att vi uppsöker cafeterian innan vi ror tillbaks till Nirvana. Sjöbevakningen kommer och vill se på certifikat. Maria pratar om "sjöpolisen" i flera timmar.

3 juli
Badar bastu i stugbyn, handlar och går sen ut till Mellanö för att väntra på Baccara och Bakela. Promenerar i skogen och grillar korv på berget. Den kyliga nordanvinde håller i sig.

4 juli
Vi städar och fejar på båten, solar i lä uppe på land. Gunilla väntar på Anna, men inga båtar syns till. Jo, en blå ballad till allas gläje, men kortvarigt för det var "fel" ballad. Förmodligen blåser det för mycket för att man ska vilja gå över Ålands hav.

5 juli
Fortfarande nordlig, kall vind. Vi går in till Käringsund för att handla. Gunilla och Maria badar och träffar kompisar. Väderlekstjänste säger "avtagande nordlig vind, 6-9 m/s". På natten anländer Baccara och Bakela och de frusna Ålandsfararna bjuds på värme, te och whisky ombord på Nirvana innan vi alla törnar in för ett par timmars sömn.

6 juli - 7 juli
Nordvinden friskar i igen och vi gör en rekognoseringstur med Baccara längst upp i viken på Mellanö. Det är långgrunt men hela eskadern går upp och förtöjer med visst besvär. Vi bygger en hoppilandbrygga vid Nirvanas bogspröt och kan sen njuta av en hyfsad hamn där också Jörgen och Maria kan ta sig iland på egen hand. Björn har ingen kikare så vi sågar isär vår kikare så att vi får en halv kikare var.

 
Gunilla och Anna är inspirerade av de bubblande vindamejeanner som stod hemma i badrummen i de flesta hus i Österskär vid denna tid och framför ett sång och dansnummer.

Tycker ni som vi
så larsar vi!
Av Larsen blir man glad och fri
.....

8 juli
Kort förflyttning till Käringsund, glass och minigolf. Hasse, Kerstin och Håkan går till Storby för att köpa fotogen, men kommer fram 20 min efter stängningsdags. På kvällen bastubad.

9 juli
Vi har tröttnat på nordanvinden och bestämmer oss för att gå söderut till Sommarö. Håkan och Björn släpar ner vatten till båtarna i en 25 l dunk. Hans är sen först att lämna Käringsund. Björn får inte igång motorn och vi avvaktar på svaj. Motorn går inte igång och vi återvänder till bryggan. Under tiden har Hans mött dimma ute på havet och återvänder han också och dyker ner i Bakela och fixar felet omedelbart. Men vi blir kvar i Käringsund över natten.

10 juli
Vi kommer äntligen iväg, nordanvinden har avtagit och vi återgår till vår ursprungliga planering och går norrut mot Isaksö. Just när Nirvana ska lägga till ropar Kerstin på radion "Nalle kallar på Plåtis". Bakela har haft grundkänning, glaset till ett bränslefilter har gått sönder och man behöver bogsering. Vi går tillbaks och tar Bakela på släp, Kerstin är upprörd och tycker att "det är jäkla fult här på Åland". Vi tar hamn vid Högholm och Björn kan reparera skadan med ett nytt glas till bränslefiltret som ingår i reservutrustingen på Nirvana. Kerstin städar upp.

11 juli
Vi rundar fasta Ålands nordvästliga hörn och förtöjer längst ner i Djupviken. Vi går uppför Getaberget, tittar på grottorna och går upp till högsta punkten. Där finns en servering och en bilbana för barnen. Varmt och skönt.

12 juli
Vi lämnar Djupviken. Kylningen fungerar nu fint efter rensning av kylsystemet. Vi går upp mot Saggös röda klipphällar. Kollar först viken på Hamnös västra sida men rundar sedan Hamnö på nordsidan och går ner i sundet mellan Hamnö och Saggö, men hittar ingen bra plats för våra tre båtar. Synne bakar sockerkaka, Hasse provsmakar, det smakar fotogen så Hasse slänger hela sockerkakan överbord, Synne bakar en ny, Hasse provsmakar, det smakar fotogen igen och nästa sockerkaka går över bord. Hasse får sen laga ett läckande fotogenkök som förorenar maten.
Vi letar oss mellan en rad grynnor och och kommer ner söder om Saggö och vidare till Bredskär där vi till sist hittar en utmärkt plats. Efter middagen går vi över till öns norra sida och njuter av en fantastisk utsikt över havet. På kvällen Larsen-vin ombord på Bakela som vanligt.

13 juli
Varmt, vindstilla och soligt, första riktiga sommardagen. Vi bara slöar, badar, promenerar. Hasse dyker och kollar båtbotten, Synne råkar tömma toatanken rakt över honom och han dyker upp en meter över vattenytan och skriker rakt ut.

 

14 juli
Vinden friskar i akterifrån, snabb förflyttning norrut till Hamnö, där vi hittar ett fint läge. Hans och Håkan lagar pannkakor på berget. Barnen jolleseglar, Kattis och Jörgens kusin, Peter, länsar norrut mot Bottenhavet, men kan inte kryssa och komma tillbaks. Hasse får rycka ut med en jolle och ro efter honom. Håkan spelar upp en inspelad väderrapport med nordlig kuling, vilket får en av båtgrannarna att hastigr ge sig av.

15 juli
Till Bomarsund, telefonerar, handlar.

16 juli
Till Mariehamn, telefonerar, handlar.
Avmönstrade: Eva, Gunilla, Anna tar färjan och ska mötas av Gösta och Ruth.
Påmönstrade: Toto och Bozena

17 juli
Söderut till Sommarö. Synnes bror är på ingående och Hasse identifierar båten på de knarrande vinscharna långt innan den kommer in i fladen. Ironside och ytterligare en bekant tyill Hasse och Synne anländer. Till sist är 6 båtar förtöjda sida vid sida.

18 juli
Blodpudding till lunch, sen kurs mot Degerby. Ganska dimmigt. Kerstin och Björn ligger kvar för att senare gå hem till Sverige. Lars seglar med Nirvana. Vi anländer till Degerby 15 min innan Bozenas buss till Mariehamn går. Vi går genom Embarsund med Baccara i kölvattnet och förtöjer vid Bänö-ö och jagar kor på kvällen eftersom Lars är lite allergisk.

19 juli
Vi lämnar Bänö-ö och Embarsund och går den nedlagda farleden söderut mot Kökar och Brunskär. Mia badar i en plastbalja på akterdäck.

20 juli
Vi bestämmer oss för att utnyttja den sydliga vinden och gå till Svenska Högarna. Vi går först rakt söderut för motor och kan sen segla mot Svenska Björn med Baccara före oss. Snart försvinner Baccara i diset och vi inser att vi borde kanske navigera med lite mer kontroll i diset, hittills har vi gått mest på känn. Vi får Svenska Björn i sikte trots att sikten nu är nere i 1 nm. Baccara anropar oss och talar om att man ligger i tjocka och inte har exakt position. Vi styr mot Svenska Högarna så noggrannt som möjligt och hittar fyren precis där vi förväntar oss. På radion hör vi att Baccara ligger i en dimbank någonstans i närheten. Vi blåser i mistluren och lyser med strålkastaren horisonten runt, men Baccara varken hör eller ser oss inte. Hans har kontakt med lotsarna Söderarm och meddelar att han skickar upp en nödraket för att vi ev ska kunna lokalisera Baccara. Vi vänder nordvart 1 nm och lyser med strålkastaren och Hans kan till sist sikta oss och vi kan tillsammans gå in mot fyren. Synne rapporterar till Hans att nu är det lugnt för dom går i vit fyrsektor, det är bara det att Svenska Högarna har vit fyrsektor horisonten runt. Vi går in till bryggan på Storön och Synne ordnar med välbehövlig förtäring.

21 juli
Vi ligger kvar på Svenska Högarna, torkar kläder, ringer hem, går upp till fyren och springer runt i labyrinten. Det är nu fullt med båtar i den lilla hamnen och Baccara ligger långsides med Nirvana.

22 juli
Vädertjänsten tror på frisk vind från NV så vi gör en snabb start och går söderut mot Sandhamn och förtöjer så småningom vid Lökholmen. På eftermiddagen kommer också Kerstin och Björn, Lars mönstrar av och bär över sina grejer till Bakela. Vi tar färjan som Maria döper till "kioskbåten" över till Sandhamn och handlar. På kvällen samling i "partybåten" igen.

23 juli
Toto mönstrar av för att åka till stan och ordna sina lägenhetsaffärer. När Lars kommer underfund om detta tar han sina grejer och mönstrar på Nirvana igen. Baccara och Bakela går i förväg mot Bullerö och har alla barn med sig. Jag kommer först till Bullerö och förtöjer vid Rävängen. Bakela kommer efter men får bottenkänning, så jag går över till Hemviken och tar emot Bakela och Baccara där i stället. Det är fint väder och Lars och Peter tar Maria och Jörgen i jollarna in till badstranden. På kvällen går Nirvana för att hämta Eva i Sandhamn, vi möter Nenne och Monika Svensson med Lady Monique och dom går också till Bullerö och tillbringar kvällen med oss.

24 juli
Monika och Nenne hissar spinnaker för första gången på Lady Monique och styr söderut mot Sävsundet. Vi tycker att det är för fint väder att lämna Bullerö utan stannar kvar, badare, slöar och har det skönt.

25 juli
Björn och Kerstin måste styra hemåt. Nirvana och Baccara går till Nämdö och förtöjer vid bryggan nedanför farbror Elis stuga, där nu Björn och Mona bor. Vi ser OS på TV, spelar badminton med Peter och Lars. På kvällen liftar Eva med Harry Bengtsson (Rally-Harry) in till stan.

26 juli
Till Biskopsö, där vi förtöjer vid Svärtskär. Fortfarande fint väder, vi går ut på klipporna och fotograferar. Synne bakar en kaka som inte smakar fotogen.

27 juli
Vi går till Dalarö där Peters föräldrar möter.Provianterar och bunkrar och går sen till Rudbottnarna. Vi ligger fint i lä vid en hög klippa trots att det blåser hela natten och meterologen hotar med kuling.

28 juli
Blåsigt, men ingen kuling. Till lunch äter vi rökt aborre som vi köpt av Emy på Biskopsö. Hans och jag ägnar dagen åt att dra ut en bult ur kickskenan.

29 juli

3nm till Villinge tar en halvtimme. Vi förtöjer vid Södra Bergen. Synne schamponerar berget med en hel flaska schampoo och bjuder sen på kaffe och saft innan vi går upp till husen för att hälsa på Ragnar o Anna-Lisa. Maria och Jörgen får åka hölass efter traktorn. Ragnhild kör och Björn står på lasset. Vi tittar på kalvar och pärlhöns i lagården och hästar och gäss utanför. Lars får hålla sig på behörigt avstånd. Efter 16.45-rapporten flyttar vi till Blåbärsberget. En Shipman som ser vår förflyttning följer efter och lägger sig strax intill. På kvällen går vi en långpromenad till västra hamnen och genom skogen tillbaks.

30 juli
Vi går till Mörtö där vi ska möta Eva som kommer från stan. Eva sitter och dåsar ombord på Havsörnen och hinner inte av innan båten backat ut från bryggan. Maria och Gunilla blir besvikna. Skepparen uppmärksammar det hela och ropar i högtalaranläggning, "Då angör vi Mörtö brygga en gång till!" och två barn blir lyckliga när mamma kommer iland på bryggan.
Synne bjuder på lunch och sen går vi norrut. Baccara går för spinnaker i farleden innanför Runmarö, vi går öster om Runmarö och upp mot Sandhamn där vi förtöjer vid Storö-Brändö.

 

31 juli
Ingmarsö och räkfest i ösregn.

1 aug
Soligt igen, vi badar ute på klipporna innan vi styr hemåt. Lars navigerar. Lunch intas på svaj vid Grinda. På Trälhavet kommer vi ikapp Bakela och Lars kliver över.

9 aug
Håkan, Maria, Gunilla och Barbro Olofsson går till Örsö och provianterar. Sedan till Vikholmen öster om Örsö där vi stannar för lunch och blir kvar över natten.

10 aug
Frukost och disk innan vi går till Hästholmen och ankrar på svaj. Barnen ror i jollen till badstranden.

15-16 aug Roslagsloppet
Vi träffar Kristina och K-A vid Fejan.

17 aug
Länsar söderut förbi Vidinge och tar hamn vid klipporna längst söderut på Rödlöga. På eftermiddagen promenerar vi genom buskvegetationen upp till norra sidan och genom sommarstugetomterna till handelsboden.

18 aug
Dagen börjar som den bör med champagne på klipporna och sen får vi en fin segling i frisk vind (6-7 knop) till Hallonstenarna.

19 aug
Maria och Helena badar och simmar på ryggen på sina pappor och är väldigt nöjda. Vi går förbi Husarö och in på Träsköfjärden där vi möter en fiskebåt med en häst ombord! Det är Ragnar från Villinge som är på väg med en leverans till Esaias på Svartsö. Vi följer med och beser "Svartsökungens" ägor.

Kräftskiva på Kunnörarna:

Surströmmingsskiva på Stensnäs

27 nov
Hans, Håkan, Jörgen och Maria går till Lilla Skratten. Utläggning av en vattenledning till Runölandet fördröjer avfärden något. Väl framme provar vi gungorna och klättrar in i tomteträdet. Provar samtidigt den nyinsatta wallasvärmaren och håller + 20 grader i kajutan med + 6 ute och +4 i vattnet!

10 - 11 dec
Med Havsträlarna, Styrbjörn, Olle Wiik, Bosse Marklund, Bertil Eneroth m fl till Träskö.

13 dec
Luciautflykt med Hasse, Synne, K-A, Kristina, Kerstin, Björn och Janne T.

17 dec
Isen börjar lägga i Tunaviken, flyttar Nirvana från Tuna Norra till Kanalen.