2 jan
Vintertäckning

4 jan
Temperaturkontroll
Utomhus: -5 grader, tunn is
Kajutan (600W): + 8 grader
Kölsvin: 0,5 grader
Motorrum (300W): + 7grader

1-2 april
Isen går upp på Trälhavet. Tar av täckningen.

8 april
Strålande sol och 10 grader varmt när Eva, Håkan och Maria lämnar Tunaviken för årets premiärtur. Gunilla är på dansskola i Solna. Vid Saxarfjärden har man brutit en isränna genom den is som ligger kvar. På andra sidan Kårnäsborgen ligger is i sörja och flak, så vi går syd om Grinda i stället och går vidare mot Byviken. På väg dit ramlar Maria och slår upp ena ögonbrynet. Byviken är isbelagd så vi går mot Lånna men isen ligger där också och vi tar till sist hamn vid Badviken syd på Gälnö. 20 grader varmt i solen när vi äter kyckling och potatissallad på berget. Vi tar en lång promenad i skogen där snön ligger kvar fläckvis. Trots det är de första blåsipporna på väg upp. På natten har vi 22 grader varmt och ingen kondens trots att både luft och vatten håller endast 4 grader.

April - Maj
Ett flertal turer till Ingmarsö för att bygga dass och reparera ladan mm. Håkan och Janne Tjärnsved är intendenter på på Lilla Kastet.

Vårfest på Stensnäs med drygt 10-tal båtar.

SXK 24-timmars med Janne Eriksson på Triple.

10 juni
Semersterstart i regn, men uppklarnande på kvällen då vi låg ensamma på Gränö. Det visade sig vara en godisö. Vi mötte en grävling på kvällspromenaden.

11 juni
Till Furusund för att fylla vatten och köpa glass. Vi går sen till Österhamn på Lidö där vi svajankrar för lunch. Vi äter middag i Väddö kanal innan Eva tar bussen hem och vi övriga går till Tolvöregrund där vi förtöjer vid 21-tiden.

12 juni
Vidare till Öregrund där vi handlar och sen går till Långsidesbukten på Gräsö. Gunilla bakar en kaka. Örskär rapporterar NNO 16 m/s kl 19.

13 juni - 14 juni
Till Söderboda, fortfarande för blåsigt att gå över Gävlebukten, så vi avvaktar.

15 juni
Avtagande vind, 8 m/s på morgonen, så vi går upp mot Gävlebukten. På eftermiddagen är sjön nästan helt blank. Vid Eggegrund hittar vi ingen förtöjningsplats så vi går vidare till Bönan. Vi ringer till Eva och äter middag. Kulingvarning för morgondagen så vi går vidare mens det är lugnt.

Står till rors hela natten. Gunilla fixar mackor och nyponsoppa. Klockan 05.30 blåser det upp, Lörudden rapporterar 18 m/s nordlig byig vind. Vi ligger ute i öppna havet utanför Gran och går mot land för att söka skydd. Brämön har nu medelvind 22 m/s och det är ganska gropigt, fastlandet syns som en smal strimma långt föröver. Sjörna bryter nu över båten och fyller Wallasvärmaren med vatten genom skorstenen, det måste vara något konstruktionsfel. Tjejerna är jätteduktiga. Vi siktar söder om Galtström och följer sen kusten norrut tills vi hittar inloppet till Galtström och kan förtöja vid kaj och sova ut ett par timmar efter en dygnsetapp på 126 nm.
Vi torkar dynor och annat blött och går sen en promenad runt Galtströms bruk.

17 juni
Till Sundsvall och Ortviken där farfar och farmor möter.
Totalt 235 nm från Österskär.

18 juni - 25 juni
På Torpet där vi jobbar med ladan. Toto kommer direkt från Paris och har Katarina Ubbe med sig. Till midsommar kommer Eva och Bozena. Midsommarstången faller ner bredvid flickornas tält.

26 juni
Lämnar Sundsvall och går till Vindhem, där vindarna bor i skorstenen.

27 juni
Till Åkeröviken på Åstön före frukost, sen upp förbi mitt gamla skjutfält, Stenslätten, utanför Härnösand. Granater plaskar i vattnet, målbogserarna blinkar med morselampor, men grabbarna på skjutfältet får en paus hoppas jag med "rast - vila". Handlar i Härnösand och går sen till båtklubbens hamn Lustholmen. Får hjälp med tamparna och jag kan ropa "Tjenare Börje". Börje Dalqvist gammal skolkamrat som jag inte sett på 27 år, nu är han elektriker i Njurunda.

28 juni
Vi går mot Höga Kusten, lunch på svaj i Berghamn och natthamn i Bönhamn. Maria leder kvällspromenaden längs färgade prickar upp på utsiktsberget.

29 juni
Vi går vidare till Mjältön, Sveriges högsta ö, 236 m öh. Mjältön har en fantastisk fin lagun med smalt inlopp, där vi ligger skyddade för alla vindar.

 

30 juni
Bergsbestigning till högsta toppen, ett måste när man är här, för att beskåda den fantastiska utsikten. Vi går till Docksta för att handla och ringa farfar och farmor. På återvägen till Mjältön tvingas vi att navigera med död räkning i dimma med 30 m sikt. På kvällen kaffe och whisky med trevliga båtgrannar.

1 juli
Vi besöker Ulvöhamn, surströmmingens hemort och går sen till Trysunda som är vårt slutmål på norrlandskusten, 335 nm från Österskär.

2 juli
Vi lämnar Sverige och går över Bottenviken mot Vasa i Finland, en distans på 82 nm. Vi har det lite disigt vid svenska kusten, vinden är svag och växlande.

3 juli
Vi går söderut från Vasa, finska kusten är ganska långgrund och farleden går ganska långt ut från kusten. Eva navigerar till Berghamn där vi lägger oss på svaj innanför färjeläget.

4 juli
Vidare söderut, lunch vid gammalt lotsställe på Gåshällan och natthamn strax norr om Kaskö.

5 juli - 6 juli
Vi får stopp på kylvattnet och går till Kristinestad för att reparera. Passar på att tvätta och bada bastu på hotellet.


På kvällen sticker vi till havs när dimman lättat något.
Skepparen står till rors hela natten,bestämmer sig för att ta en kopp kaffe kl 23, en macka kl 01 och tända en pipa kl 03, allt för att ha något att se fram emot. När klockan äntligen blivit 3 och jag ska knacka ur pipan lossnar piphuvudet och försvinner i sjön, vilken antiklimax. Så småningom angör vi Räfsö utanför Björneborg och sover ut några timmar vid Pirskeri. Vi går sen till Ristikavi där vi får en riktig störtskur över oss när vi ska leta oss in till stranden, så vi lägger oss på svaj i stället.

7 juli
Vi går in till stranden när en finsk motorbåtseskader lämnar platsen. Det blir sol och badpremiär på finska sidan.

På eftermiddagen går vi till Nystad för att träffa Baccara, men hittar ingen Baccara i hamnen. Vi ringer och får veta att dom vänt hemåt för att laga motorn. Nystad är en liten, mycket trevlig stad. Vi promenerar runt och besöker bl a kyrkogården där många soldater ligger begravda sen kriget, många bara 18-25 år.

8 juli - 9 juli
Vi handlar i Nystad och går sen mot Åland och till Norra Härö, som vi blir tvungna lämna på natten när vinden vrider. Vi hittar en lävik vid Labbholm där vi ankrar på svaj. På dagen går vi vidare till Enklinge.

10 juli
Seglar längs leden som går innanför Seglinge till Mosshaga där vi äter middag på svaj. På kvällen går vi till Degerby för att ringa till Hans och Synne.

11 juli
Vi går till vårt favoritställe på Sommarö. Där träffar vi Björn och Toni från Eskön. Vi grillar på berget och jag lyckas tända eld på min täckjacka vid grillen. Den brinner bra och jag måste hoppa i vattnet för att släcka elden.

12 juli
Hans och Synne anländer till Sommarö.

13 juli
Ligger kvar på Sommarö, men flyttar till andra stranden, soligt och fint väder.

14 juli
Bunkrar i Degerby, SXK-eskadern ligger i vägen. Genom Embarsund till Bänö-ö, SXK-eskadern ligger där också. Vi träffar Sjögren, Svensson och Nou.

15 juli
Ulrika Svensson mönstrar på Nirvana. Vi leta oss in bland grynnor och stenar vid Gloskär. Jörgen seglar optimistjolle på egen hand, vi reparerar ett gammalt kummel.

16 juli
Till Kökar, 7 TBK-båtar i viken, Gauerts bjuder på välkomstdrink. Klasskompisarna Gunilla, Ulrika och Ulla-Britt går 6 km till affären.

17 juli
Vi seglar över Skiftet, 10 m/s, till Korpo, Hasse hittar en grynna.

18 juli
Lunchhamn på Berghamn, sen till Bänö. Baccara går före och ligger och väntar på oss när vi kommer fram.

19 juli
Degerby för tredje gången, bunkrar och går vidare till Rödhamn. Gunilla och Ulrika släpar upp Kattis på ett 10 m högt ensmärke.

20 juli
Vi köper rökt flundra av fiskaren på Rödhamn innan vi styr hemåt mot Sverige. Hissar segel, men vinden är svag och vi får starta motorn efter ett tag. Vi förtöjer vid Hamnskär i Söderarm.

21 juli
Söderut i gamla vinterleden i Söderarm, sen in till Rödlöga där vi förtöjer på sydsidan. Fint väder och alla badar. Hasse dyker efter ankare men missar en blyplätt som Håkan hittar i stället.

22 juli
Frisk vind och läns ner mot Möja, 5-6 knop mestadels. Svårt att hitta lä och vi får leta ett tag innan vi hittar en ankarplats.

23 juli
Till Lånna i fint väder. Det är sista semesterdagen och vi dröjer längen innan vi tar farväl av Synne och Hasse och går hemåt.

28 juli
Hämtar Gösta o Ruth med massor av packning vid Ljusterö. Övernattning på Ingmarsö.

29 juli
Till Villinge via Möja Ström och strandhugg utanför Runmarö.

30 juli
Ragnar fyller 50 år, stor fest och många släktingar på plats. På dagen soligt och varmt, vi badar med ungarna. På kvällen middag och fest.

31 juli
Till Dalarö. Eva tar bussen hem. Bottenkänning när vi letar lunchställe vid Kymmendö. Till Bullerö på kvällen, seglar mestadels. Fint väder.

1 aug
Vi går till Sandhamn. Gösta och Ruth bjuder Håkan och Maria på lunch. Gunilla är med Toto och Bozena i Ungern. På kvällen är vi tillbaks på Ljusterö.

5-6 aug
Med Ulf, Annika och Mats till Byviken och därefter till Brännholmen vid Möja Västerfjärd.

13 aug
Roslagsloppet med Roland Lindegren


19-20 aug
Start och målfartyg vid TBK-WKSS scandicap tävling.

8 sep
Går till Storön vid Lilla Skratten på kvällen. I mörkret dyker Triple och Lady Bakela upp.

9 sep
Vi går till Ingmarsö via Gällnö Port och Möja Västerfjärd. Kräftor i ladan.

10 sep
Hem igen till Österskär.

16 sep
Vi går ut med K-A och Kristina efter att ha fixat startproblem med Belika. Vi går till Gällnö för att leta efter ett ankare som Nenne Svensson tappat.

17 sep
Promenad på ön och sen lunch på svaj då vinden vridit och ökat.
Hemfärd

23-24 sep
KM med Baccara

13 okt
Brittsommar! 15 grader varmt och soligt när morgondimman lättat. Vi går till Norrviken utan Gunilla som stannar hemma och bor hos Helena Nyman. Vi äter gott och ser på TV.