LOGGBOK 1979

Semestersegling till Holland

Vi har ägnat våren åt planering och förberedelser för vår långsegling. Skaffat sjökort och tidvattentabeller, guideböcker för det holländska kanalsystemet, studerat brohöjder mm. Skaffat säkerhetsutrustning och reservdelar för eventuella motorproblem osv

11 juni
Avfärd är bestämd sen länge men ändå är det mycket att göra i sista stund. Gunilla hjälper Eva med att handla och stuva båten full med proviant och utrustning. Tyko och Kerstin bjuder oss och familjen Hyttnäs på avskedsdrink. Vi äter kyckling till middag ombord tillsammans med Eva som ska stanna hemma och jobba några dagar till. Avfärd kl 23.50, genom Vaxholmssunden och Baggenstäket till Napoleonviken dit vi kommer kl 03. Det är en strålande sommarmorgon, synd att man måste sova några timmar.

12 juni
Vi tankar diesel i Dalarö och går sen över Mysingen och genom Dragets kanal. Vi går över Konabbsfjärden och följer Herrhamraleden. Belika följer tätt efter då dera båtsportkort inte täcker sista biten upp till Fifong. Ragnar och Mona möter upp med sin Scampi. Kjell Anvret och Monas förra svägerska är med ombord. Vi har en trevlig kväll och märker inte ens att Kjell serverar alkoholfritt vin av misstag.

13 juni
Tidig start (kl 08) och lunch vid Bergholmen utanför Oxelösund. Snabbt vidare ner förbi Arkösund till Kvädö där vi tar natthamn. Grundkänning innanför pricken efter Sävsundet och tampen i propellern när vi ska förtöja.

14 juni 61M
Tidig avgång igen (kl 08). Vi följer skärgårdsleden till Kråkelund och sätter kurs mot Blå Jungfrun. Gropigt i Kalmarsund. Vi tappar en fender som K-A tar upp, K-A tappar en åra som ingen tar upp. Mia ramlar ur kojen och ligger sedan på durken i styrhytten och håller i pappas fot. Vi går in till Sandvik efter en jobbig färd.

15 juni - 16 juni, 134 M!
Till Borgholm. Belika får bränslestopp precis utanför piren. K-A mkar med motorn och vi går för att handla, Johan bär en väska och lyckas otroligt nog att få väskan att fastna högst upp på en lyktstolpe.

Efter lunch går vi vidare, målet är Grönhögen eller Kristianopel, men kvällen är fin och vi står på. Gunilla och Johan styr Nirvana i Belikas kölvatten medan kapten vilar. Klockan 22 är det vaktombyte. Gunilla har gjort i ordning kaffe, smörgåsar, frukt och sportdryck så det ska räcka hela natten. Vi rundar Utlängan och går över Hanöbukten till Simrishamn dit vi kommer kl 10 på morgonen. Vi handlar, lagar backstaget, duschar och gör sen en kort förflyttning till Brantevik.

17 juni 45 M
För segel ner till Sandhammaren och sen motorgång till Gislövsläge, där vi går på grund i hamnen. Vi kommer loss med visst besvär med hjälp av Belika.

18 juni 55M
Vi seglar ner till Mön i fint väder. Belika går mot Stevns Klint och Bögeströmmen. Från Mön går vi mot Stubbeköbing dit vi anländer vid 21.30-tiden. Det blir en sen kvällspromenad innan vi går till kojs..

19 juni 30 M
Vi går vidare till Storströmsbron vid Masnedö där Belika möter upp efter en natt vid oljehamnen. vi går tillsammans till Fejö, där vi blir kvar iden idylliska hamnen, spelar brännboll och fikar iland.

20 juni 64 M/518 M
Vi går mot Langeland i disigt vädert. Väl komna till sydspetsen på Langeland bestämmer vi oss för att gå vidare till Holtenau.

21 juni
Varmt och soligt, vilodag och relax med whisky och annat.

22 juni 37 M
Till Kiel där vi möter Eva och sen slussar in i Kiel-kanalen (Nord-Ostsee-Lanal, 10 DM) och går till Rendsburg, där vi kan handla mat och drycker tullfritt. Regn när vi tar natthamn vid en pråm.

23 juni
Vi får för sig att ta en genväg genom floden Eider upp till Nordsjön och slussar in i Gieselaukanalen. Vi har inte tänkt på att vi då lämnar internationellt farvatten i Kielkanalen och går in på tyskt territorium och när vi möter en tullbåt tar det stopp. Tullen bordar oss och vill att vi går tillbaks till Rendsburg för att klarera in. Vi undrar om det inte går att lösa på något annat sätt och efter ett telefonsamtal bestäms det att tulltjänstemännen på båten ska klarera in oss. Vi blir lättade och frågar om vi får bjuda på en öl, men det går inte. Vi fyller i en massa papper och får lägga all vår sprit som vi inhandlat i Rendsburg i väskor som sen symboliskt förseglas. Sen ska vi bötfällas och betalar 20 DM i böter. Nu går det bra med en öl och tullarna tar sig sina uniformsjackor och mössor och vi har en trevlig pratstund.

Vi kan sen gå vidare upp genom Eider och tar natthamn vid Lundens båtklubb, där vi blir vänligt mottagna.

24 juni
Slussen öppen, men inga broöppningar så vi tar en vilodag.

25 juni
Genom Nordfeldslussen, vi möter tidvattnet, 6 knop, vi kör 8 knop genom vattnet men kommer endast framåt med 2 knop. Prickarna står nästan stilla när vi kämpar oss förbi. När vi ska gå in mellan pirarmarna i Tönning går vi nästan på tvären för att inte drivas in i pirväggen av tidvattnet. Vi förtöjer utanpå en liten segelbåt, Belika går längre in i hamnen. Vi promenerar på stan, växlar pengar och köper sjökort. På kvällen är det ebb och Belika står på botten med lite slagsida. Helena vill inte sova på Belika utan kommer till oss på Nirvana.

26 juni
Tankar tullfri dieselolja (0,52 DM) och förtöjer om båtarna när Belika är flott.Vi promenerar till en swimmingpool.

27 juni
Vi går ut kl 03.30 med högvattnet. Eiderdammen mot Nordsjön är en enorm betongbunker, men vi kan slussa ut och följa den bojade leden tills vi kan sätta kurs på Helgoland dit vi kommer vid 11-tiden efter en fin överfärd. Vi går på stan, köper små spritflaskor, glass, sjökort, film och en docka till Mia.

28 juni
Fint väder när vi lämnar Helgoland, men ganska mycket dyning och Johan blir sjösjuk. Vi prickar av dom stora gröna bojarna längs farleden alltefter som vi passerar dom. Drivremmen till vattenpumpen på Nirvana går sönder och Belika blir tvungen bogsera oss in till hamn i Norderney. En knap på Belika går sönder under bogseringen.


29 juni
Genom en led utmärkt med björkruskor till Delfzijl. Ganska besvärlig sjö. Belika går före då vi bara har fått tag på ett sjökort. Holländska tullen möter vid Delfzij men är inte besvärliga. Vi förtöjer vid en kaj i kanalen, på natten kommer en fisketrålare och vill ha plats och vi flyttar våra båtar i regn och gör plats. Vi får färsk fisk till tröst av vänliga fiskare.

 

30 juni - 1 juli
Groningen

2 juli
Vi köper sjökort hos ANWB. Genom Groningen och ut på Reitdiep och sen via Lamersmeer till slussarna där vi förtöjer

3 juli
Till Dokkum, där vi får vänta när broarna har lunchstängt. Sedan genom Leeuwarden till Harlingen, där vi blir tvungna förtöja på tidvattensidan.

4 juli
Vi klarar precis lägsta vattennivån på väg till Afsluitsdijk, vi borde ha gått lite tidigare med högvattnet. Vi slussar in i Ijseelmeer och går hela vägen ned till Amsterdam. Vi trycker in ett glas i styrhytten när vi bär av mot en pråm i en av slussarna. Det tar 4 timmar att passera sista bron och slussen. Håkan ber Johan trycka på en knapp och prata med slussvakten. Slussvakten blir irriterad och ropar i högtalarna att alla måste gå ombord på båtarna. K-A bråkar på stackars Johan och säger att han inte alltid ska göra som Håkan säger. Vi tar hamn alldeles väst om centralstationen i Amsterdam.

5 juli
Med hjälp av en vänlig polisman får vi tag på en glasmästare och kan få ett nytt glas till styrhytten. Vi besöker Madame Tussaud, åker sightseeingbåt och äter pannkakor.

6 juli
Vi åker till miniatyrstaden Madurodam.

7 juli
Vi lämnar Amsterdam och går till Alkmaar.

8 juli
Vi tar bussen och åker till havet och Egmond am Zee med en härlig badstrand där vi tillbringar dagen.

9 juli
Vi ligger kvar i Alkmaar. Vi hittar en marinbutik med billiga VHF-apparater, K-A ordnar pengar med banken och vi köper varsin VHF-radio. Testar med en sensuell röst på Radio Scheveningen.

10 juli
Besättningarna badar i Egmond, K-A och Håkan tar båtarna till Den Helder. Så småningom kommer övriga med tåg.

11 juli
Terschelling, vi stöter på grund i hamnen och loggen går sönder.

12 juli
Tankar från en tankbil och går sedan norrut i granska gropig sjö. Natthamn vid fiskehamnen i Lannersoog.

13 juli
Slussar in i Lannersmeeroch går till Groningen i fint väder och tar sen natthamn i närheten av Delfzijl. Grillar iland för första gången på hela semestern!

14 juli
Slussar ut vid Delfzijl och får motorstopp i slussen. Belika bogserar mens jag luftar bränslesystemet. Vi går till Norderney via Bants Balje.

15 juli
Vi seglar hela vägen längs den yttre leden till Wangerooge, Belika går före. Förtöjer vid ksajen precis intill tåget som förbinder hamnen med staden. Kvällspromenad längs stranden.

16 juli
Vi går vid ebb för att passa när tidvattnet vid Elbe går in. Rännan svänger här och där. en boj saknas och vi slår i botten och måste vända tillbaks. Flickorna promenerar till staden, K-A och jag har inre tjänst.

17 juli
Ut på Nordsjön och kurs hemåt. Seglar upp förbi Weser fyrskepp när vinden mojnar och vi får en fantastiskt fin dag på Nordsjön, sol och vindstilla. Vi går förbi Cuxhafen in på Elbe. Vi genar lite i en babordsgir och kommer in på området för mötande båtar. Ett högtalaranrop får oss att gå tillbaks till vår farledssida. Natthamn vid Brunnsbuttel, korv och läsk på stan.

18 juli
Vi köper 10 l sprit i skeppsahandeln i Rendsburg, med tanke på skepparens stundande 40-årsdag. Tullen vill att vi hissar svart/vit tullflagga innan vi kan gå vidare genom kanalen till Holtenau.

19 juli
Vi är varnade för den danska tullen, stuvar undan spriten och tar ner den svart/vita tullflaggan. K-A stoppar in flaskorna i slangarna till värmesystemet, Kristina kan inte förstå varför dom inte kan sätta på värmen när det blir kallt. Vi går upp mot Danmark i SV 8m/s som vrider och ökar till NV 15 m/s och vi går in till Faaborg i gropig sjö.

20 juli
Vi släpar upp massor med kassar till stans tvättinrättning och har stortvätt. Till sist har vi nästan lagt beslag på alla tvättmaskinerna.

21 juli
Tankar diesel och går genom Lilla Bält till Frederica. Soligt men ingen riktig sommarvärme.

22 juli
Kaptenen på Nirvana är magsjuk, Eva styr till Vejle varifrån vi kan ta buss till Legoland. Maria har jätteroligt.

23 juli
Vi länsar ut ur Vejle Fjord i frisk västlig vind 10 m/s. Vinden är byig och sjön ganska grov. Vi startar motorn halvvägs och går upp till Ebeltoft där Berit och Musse Lundkvist bjuder på uppskattad middag i sitt sommarhus.

24 juli
Vi seglar till Anholt, växlande molnighet och några regnbyar.

25 juli
Belika går mot Bua, vi går för segel och siktar lite längre norrut. På eftermiddagen mojnar vinden och vi startar motorn. Natthamn vid Tistlarna.

26 juli
Till Göteborg och Lilla Bommen. Eva och Gunilla shoppar inför Gunillas Londonresa för att träffa familjen Anderö. Vi ligger alldeles intill tullen och tullarna tycker om att promenera och titta på båtarna. Vi har dåligt samvete för all vår sprit och släpar upp ett par väskor till Centralen och stuvar in i förrådsboxarna. Vi får ett meddelande från Belika via ett par göteborgare. Dom skriver att dom ligger på Kungsö och har det jättefint och ska komma till Göteborg i morgon.

27 juli
Eva och Maria vinkar av Gunilla vid Landvetter. På eftermiddagen flyttar vi båtarna från Lilla Bommen till Packhuskajen.

28 juli
Ruth anländer med tåget och mönstrar på Nirvana.

29 juli
Eva tar morgontåget till Stockholm, nedlastad med tunga spritväskor. Vi lämnar Göteborg och går uppför Göta Älv i regn till Vänersborg.

Hemresan

30 juli
Handlar mat och starköl på morgonen. Vi får dålig sikt och regn på Vänern och när vi lägger till vid Läckö regnar det fortfarande. Ruthan skämmer bort Mia och mig med god mat.

31 juli
Fortfarande regn! Vi slussar in vid Sjötorp och går upp till Lyrestad.

1 aug
Regn på morgonen men på eftermiddagen får vi äntligen sol och värme. Vi tar hamn i Viken, där vi badar och stannar över natten.

2 aug
Vi går över Vättern till Motala, åskregn på vägen. I Motala möter vi Hasse Bergström. Vi väntar Eva med tåget från Stockholm, men hon är inte med på tåget. I stället kommer hon på motorcykel med Axel Nordstrand.

 

3 aug
Kanalfärd till Bergs slussar, där vi förtöjer i "lagunen".

4 aug
Till Söderköping där Bergströms möter. Ruth tar in på stadshotellet och civilisationen med dusch, badrum och restaurang.

5 aug
Till Arkösund i fint väder. Det är söndag och Eva måste lämna oss för jobbet. Vi går till Lundarna och får en fin kväll.

6 aug
Vi går yttre vägen över havet till Landsort. Västra hamnen är numera reserverad för lotsbåtar och där kan vi inte gå in längre, så vi går upp till Krogen vid Herrhamraleden.

7 aug
Vi handlar i Nynäshamn och går sen till Stora Björn. Mia tappar sin första tand.

8 aug
Till Villinge däre vi träffa Lalle och Anna-Lisa. Vi hjälper till och kör hem en bortsprungen kalv på traktorn.

9 aug
Till Österskär

Österskär - Amsterdam - Österskär
11 juni - 9 aug, 60 dagar
1791 M på 47 etapper (38 M/etapp).

18 aug
40-årsfest på Stensnäs