LOGGBOK 1980

Vinterhamn vid motorlyften på Kungsängsvarvet. Uffe Nilsson hjälper mig renovera backslaget.

19 april
Premiär. Lilla Skratten i sol tillsammans med Belika. K-A och Håkan badar bland isflaken.

Under våren turer till Ingmarsö, Brännholmen, Träskö med TBK-bladets redaktion, Kastellet med TBK styrelse.

Brännholmen med Belika och Ulla och Lars.

Träskö med TBK-bladets redaktion

Maj
Toto och Bozena köper en Express!

Styrbjörn och Kerstin rustar sin båt, Ida hjälper till.

22 juni
Midsommar på Ingmarsö. På midsommardagen går vi till Stenören tillsammans med Belika. Uffe Nilsson kommer vandrande över klipporna och flyttar sen båten över till oss. Soligt och varmt. Tillsammans med Ulla och Lars i sin Maxi och Belika letar vi hamn vid Själbottna och träffar en arg finska, så vi tar hamn vid Smedsholmen.

15 juli
Äntligen dags för semesterseglingen. Det fina vädret tar naturligtvis slut och vi går till Ingmarsö i ösregn. Vi träffar Toto och Bozena med sin Sawa.

16 juli
Vi går till Brännholmen tillsammans med Sawa, Triple och Brogrens.

17 juli
Vi seglar till Storskär efter att ha bunkrat i Möja ström. Vi grillar på berget med Toto och Bozena och lägger oss sen på svaj. På natten seglar Håkan och Toto Kålö runt med Sawa och går nästan på en grynna.

18 juli
Toto och Bozena seglar hem. Vi ligger kvar och har det bara skönt.

19 juli
Till Ramsmorasundet för att träffa Kerstin och Björn med Lady Bakela. Triple dyker också upp. Seglar bräda för första gången.

20 juli
Vi ska gå till Stora Nassa, men Björn saknar sjökort så vi går till Möja först. Där finns inga sjökort att få tag på, så vi går till Nassa ändå.

21 juli
Triple och Bakela seglar mot Rödlöga, vi går för motor och passerar dem efter en stund. På Rödlöga får vi en fin kväll i vår vik på sydsidan.

22 juli
Högtryck och sommarvärme. Triple går mot Väddö kanal, Nirvana och Bakela styr mot Himmelsskär. Mia badar mest hela tiden. På kvällspromenad upptäcker vi några konstiga skiftningar på bergshällen. Vi skrapar bort lite mossa och hittar inskriptionen:

År 1824 har
O.W.L flyttat til
Himmelens Skaer

23 juli
På Himmelsskär hela dagen. Maria badar oavbrutet. Vi går ut med Bakela för att rycka torsk. Vi provar Lasse Lindes råd att fiska på 35-40 m djup och får genast napp. Fyra torskar landas på 15 min. Vi får en mindre grundkänning på väg tillbaks. Torsken grillas i folie och smakar utmärkt gott.

24 juli
Vinden vrider mot NV och vid 5-tiden på morgonen vill Björn och Kerstin att vi ska flytta. Vi går in till Gisslingö där vi sover några timmar innan vi går till Gräddö för att handla. På väg till Väddö kanal möter vi Triple och Janne bjuder på drink med smuggelsprit. När vi passerat broarna stannar vi och badar med Mia, mens Gunilla lagar maten och bjuder på korvgryta. Mia simmar 12,5 m och lovas en kamera när hon kan simma 25 m. Vi tar natthamn strax utanför Grisslehamn och tar en kvällspromenad in till byn. Bilar, flipperspel och bråkigt i största allmänhet.

25 juli
Vi går in till Turistföreningens brygga där det är relativt lugnt. Soligt och varmt när vi promenerar till Albert Engströms atelje. Vi köper sen biljetter t.o.r Åland. Vi missar Roslagen och smörgåsbordet och åker i stället med Rospiggen. Pepparbiffen tar slut och vi får nöja oss med kyckling i sällskap med ett fotbollslag som högljutt spelar poker och tittar på en TV på maxvolym. Björn får en knuff i trängseln och spiller ut 2 öl och en 6:a Aalborg. Vi kan i alla fall gå genom tullen med fulla ransoner när vi återvänder. På kvällen går Håkan och Gunilla till dansbanan för att se på "Roslagens Badflicka". Många är mer eller mindre onyktra, några sover redan i gräset. Vi återvänder till Nirvana där en grannbåt med ölberusade ungdomar bråkar långt in på natten. En jobbig dag!

27 juli
Fortfarande varmt och soligt. Ett högtryck täcker hela nordeuropa, inte sen 1969 har ett så mäktigt högtryck dominerat vädret. Det är 25 - 30 grader varmt, vattentemperaturen är 22 grader långt ut i skärgården. Vi går norrut från Grisslehamn och lägger oss vid Tolvöregrund. Passar på att måla rufftaket.

28 juli
Varmt. Maria simmar 15 m till en liten kobbe och får 10 kronor i belöning av Björn. Vi mäter ut 25 m och lägger ut en liten boj. Gunilla instruerar och hejar på Mia och hon klarar sina 25 m och tjänar ytterligare 25 kronor av Björn och en kamera med "bilder som kommer fram med en gång" av pappa. På kvällen grillar vi på berget, klipporna är solvarma, och sen blir OS-tv som vanligt.

29 juli
Vi lämnar Tolvöregrund och två grillar, en badtermometer och en gummipropp till surfbrädan. Kan det vara värmen? Målet blir Korssten längst ut i havsbandet. Vi går ut med Bakela och rycker torsk och bygger sen en fantastisk grill av stenar. rena apberget när vi brer ut oss iland.

30 juli
I svag vind går vi söderut på utsidan av Väddö. Vid skjutfältet blir Björn tillsagd att gå längre ut då skjutningar pågår. Mia seglar med Bakela hela dagen och trivs fint med Kerstin och Björn. Vi letar oss så småningom in vid Björkskär vid Arholma.

31 julu
Vi ligger kvar hela dagen, badar och seglar bräda. Gunilla ror till Arholma, ringer och handlar i affären.

1 aug
Provianterar vid Gräddö, det är fortfarande varmt och kvalmigt iland. Vi går genom Söderarm och ut mot Röder där vi förtöjer i lä av en liten klippa.

2 aug
Över Skrakfjärden, genom Rödlöga Storskär och ner till Kålö där Vivita ligger i haket på utsidan. Gunilla och Mia går över ön för att köpa jordgubbar och kommer tillbaks med hallon.

3 aug
Till Ljusterö, mormor Ruth kommer ombord.

------------------

13 aug
Gunilla är på Korfu tillsammans med mormor. Vi har haft dåligt väder i en veckas tid, men nu verkar det bättra sig. Håkan och Maria sticker ut tillsammans med Anna B. Eva ska fjällvandra och kan inte följa med. Vi går till Ramsmorasundet där vi inväntar Belika. Maria och Anna tar en roddtur i jollen och får en spätta av en snäll fiskare. De kommer hembogserande med spättan i ett snöre efter jollen. Johan får sen en jättegädda som fiskaren inte vill ha kvar.

14 aug
Vi går över Rödkobbsfjärden i lätt dis och svag vind. Förbi Sandön och ner till Bullerö och sen Hallskär. Johan försöker sälja jättegäddan till ett par sportfiskare som inte tycks få något napp, dom är måttligt roade, har väl aldrig sett en så stor gädda.På kvällen tät dimma.

15 aug
Högtryck och soligt när morgondimman lösts upp. Belika går före genom Långviksskär till Söderö. Vi grillar korv till lunch, badar och solar i värmen.

16 aug
Belika går till Nämdö för att proviantera, på eftermiddagen blir det kräftfest på berget när dom kommer tillbaka. Mot kvällen vrider vinden och vi tar hamn vid Långviksskärs västra sida.

17 aug
Ny vindvridning på morgonen och vi går upp till Bullerö. Till frukost blir det pannkakor som vi steker iland. Fortfarande soligt och fint väder.

 

18 aug Helena namnsdag, Håkan fyller 41.
Vi går upp mot Sandhamn och möter Italienska skolfartyget Americo Vespucci på väg in till Stockholm.