LOGGBOK 1985

Vi har sålt Nirvana, det var ett stort beslut och vi hade egentligen inte bestämt oss riktigt, men ryktet gick att vi funderade på det och Bengt och Barbro Niklasson var intresserade köpare och la upp en stor hög pengar på vårt soffbord. Så 1984 blev ett år utan båt och med bilsemester i Europa i stället, vilket fick oss att inse att vi måste köpa ny båt. Efter mycket funderande kom vi fram till att vi ville ha en OE 36 Crown.

Några bilder från bygget av vår båt

18 juli
Eva ringer till Crown Marine i Oxelösund för höra att dom har någon båt som vi kan titta på. I stället får hon tips om en OE 36 som är till salu.

19 juli
Håkan träffar ägaren/säljaren Yvonne Olefsson och åker till Gålö för att titta på båten. Perfekt, precis vad vill ha, välbyggd med snygg inredning och Yvonne får ett bud på direkten. Men, säger hon, ska du inte tala med din fru först? Behövs inte säger jag, hon tycker som jag.

24 juli
Vi är överens om köpet och skriver kontrakt. Hela familjen åker till Gålö för att titta på båten. Eva, Gunilla och Maria godkänner alla skepparens val av båt. Skönt!

25 juli
Precis en vecka har gått sen vi kontaktade Yvonne första gången och nu kan vi packa båten och göra klart för hemsegling. Kvällen tillbringar vi ombord tillsammans med Yvonne som har nattvakt i båtklubben just denna kväll.

26 juli
Hissar segel för vår premiärseglats, 7-8 m/s nordlig vind. Vi hissar lilla focken och kryssar över Jungfrufjärden och Nämdöfjärden. På Kanholmsfjärden tar vinden slut och vi går för motor till Möja Ström där vi ska möta Gunilla som ska komma med Vaxholmsbåten. Men båten stannar inte i Möja Ström och vi får gå till Bergs brygga för att plocka upp Gunilla. Vi ligger sedan kvar på Möja i Kyrkviken över natten.

27 juli
Vi seglar upp norr om Möja, lunchankrar och putsar på båten innan vi går till Ingmarsö. Kristina och K-A väntar på osss med invigningschampagne. K-A lyckas träffa en kvinna i en båt längre bort rätt i huvudet med korken. På kvällen grillar vi på berget tillsammans med Lasse och Vivi Linde.

28 juli
Det fina vädret står sig när vi seglar hem till Österskär tillsammans med Celika.

31 juli
Dags för semestersegling! Vi bunkrar och packar båten. Våra gastar (Göran och Maggan) installerar sig i förruffen. Mormor Ruth kommer med invigningspresenter och vinkar av oss när vi lägger ut.

Vi seglar till Karklöfaret, sen motorgång till Träskö Storö. Göran förtöjer med tampen i ena handen och fiskespöt i andra handen.

1 aug
Vi lättar ankar och seglar ut, ingen motor här inte! I svaga vindar går vi till Kålö där vi förtöjer på utsidan och promenerar över ön till andra sidan och inspekterar bastun. Lätt regn. På kvällen tröttnar vi på att ligga stilla . Vi hissar segel och och seglar till Lökaö i den sista kvällsbrisen.

2 aug
Vi seglar ut mot Lilla Nassa i fint väder. Lunchankring vid Melkobb.

Kvällens Meny
Löjromstoast med gräddfil och lök
Entrecote med bearnaissås
Sallad
Ett fint Cotes-du-Rhone vin

Blåsig natt!

3 aug
Frisk vind, 9 m/s, när vi länsar för enbart stor upp mot Kallskär och Rödlöga. Inne i farleden sätter vi försegel och gör 7-8 knop. Lunchankring, proviantering och telefonsamtal på Rödlöga. Seglar sen vidare och tar hamn vid Botveskär. Göran blir lycklig när han fångar en gädda!

4 aug
Misslyckat torskfiske utanför Himmelsskär, för hård vind 7-9 m/s. Vi går till Österhamn på Lidö.

5 aug
Frisk vind närvi seglar till Gräddö Handel. På eftermiddagen går vi vidare för att hälsa på hos familjen Linder. Göran, Thomas och Stefan möter oss på Norrtäljeviken för att lotsa oss in till sin brygga. Stefan på vattenskidor bordar Minoe elegant vid andra försöket. Göran kommer också ombord och vi kan gå in till bryggan. På kvällen seglar vi till Gränö, Eva och Maggan kryssar på egen hand söderut i Furusundsleden, 8 knop.

 

6 aug
Regn på natten, men på morgonen klarnar det upp, fortsatt sydlig vind, byig 9 - 10 m/s. På eftermiddagen hård kryss i Husaröleden, med många korta slag in mot klipporna. Inga andra båtar går på kryss utan väljer motor i stället. På Gälnan blåser livbojen och livlinan överbord, samtidigt som focken skörar. Någon har dessutom trampat av startnyckeln till motorn. Dags att ta ner seglen och bärga livbojen och livlinan och vi kan sen gå för motor in till Lilla Kastet.

7 aug
Görans födelsedag. Vi har en solig förmiddag i sittbrunnen och går sen till Lånna. Vi provar fiskelyckan, men utan resultat.