LOGGBOK 1986

Påmastning

9 juni
Varmt och soligt, för varmt att vara på land så Göran och jag bestämmer oss för att sticka ut på sjön. Vi provianterar och gör i ordning båten och kommer iväg på eftermiddagen. Jonas och Kristian Norelius är med och hänger i en tamp efter båten, när vi går ut mot Brännholmen i Möja Västerfjärd.

10 juni
Det fina vädret forttsätter, vi går till Storskär, Jonas och Kristian ligger timvis i vattnet. Vi går till Lilla Kastet för natthamn.

11 juni
Hemsegling, fortfarande fint sommarväder.

12 juni
Torsdag kväll. Högtrycket är stabilt och på kvällen går Eva och jag till Lilla Skratten och svajankrar. Mia är på ridläger, så vi är ensamma. På kvällen ringer Kalle Hennix (Jannikas kille) och undrar om han kan köra Vättern Runt i mitt ställe. Vi ordnar med startkort och det hela, bra att Göran slipper köra ensam.

13 juni
Över Saxarfjärden i svag vind och skönt väder till Norrviken där vi stannar över natten.

14 juni
Fortsatt fint väder, men idag är det avslutning på Mias ridläger så vi seglar hem och bilar till Valla och tittar på flickornas riduppvisning. Stor sorg när Mia ska skiljas från Brian som är hennes stallbästis.

15 juni
Sol, sol. Håkan, Eva och Mia gör en dagstur till Lilla Skratten. På väg hem gör vi god fart över Trälhavet i sjöbrisen.

19 juni
Midsommarhelg. Vi seglar över Saxarfjärden och genom den smala passagen vid Kårnäsborgen och lyckas till och med segla genom Örsö ström,. Vi förtöjer vid berget i Lilla Kastet och inväntar Vivita och Bakela. På kvällen samlas TBK festsektion på Olofssons Scanmar 33 och äter Janssons.

20 juni
Midsommarafton och nu börjar det fina vädret som varat i 14 dagar att ta slut. Vi reser midsommarstången och hinner precis klara av alla danser och lekar innan det börjar småregna. SMHI hotar med NV kuling, vilket är rakt in i Lilla Kastet så vi går runt hörnet till Paradiset där Kerstin och Björn redan ligger och väntar på oss.

21 juni
Fint väder igen. Vi går till Byviken och kan se på fotbolls VM i en miniTV 20 x 30 mm som Björns kollega Per har med sig

22 juni
Hemsegling, hämtar Nisse vid centralen.

23 juni
Vi provianterar och konstaterar att det är dyrare att dricka än att äta. Pappa och jag ska segla tillsammans. Vi kommer iväg på eftermiddagen och kryssar ut till Byviken. Ett mäktigt högtryck ger fint väder.

24 juni
Vi handlar och äter lunch på Möja och seglar sen ut till Stora Nassa.

25 juni
Soligt med svaga vindar och vi går ut förbi Gillöga till Svenska Högarna. Nisse vill till Sandhamn så vi går vidare på kvällen och jag står till rors medan pappa sover. Vid 21-tiden är vi framme vid Lökholmen.

26 juni
Soligt och fint, vi tar färjan över till Sandhamn för att proviantera. På eftermiddagen seglar vi till Norrviken, där vi ligger på svaj. Pappa steker fläskkotletter.

27 juni
Lunch med strömming och potatismos på Vaxholms hotell avslutar vår seglats.

 

Semester 1986

Vi planerar för en segling upp till höga kusten, tillsammans med Magnussons, Bergströms och deras kompisar Mats, Kerstin, Peter, Stefan från Viggbyholms båtklubb.

5 juli
Avfärd kl 13, Kerstin och Björn väntar vid sin boj sen kl 11. Vi seglar till Gränö, dit också Baccara anländer. Regnskurar på kvällen inleder semestern, men vad gör det? Vi har flera veckor framför oss.

6 juli
För motor förbi Furusund, kryssar sen upp till Marö där det blir motorgång igen i regnskurar. Genom Väddö kanal till Grisslehamn, där vi förtöjer mot berget.

7 juli
Soligt och skönt närvi seglar upp till Öregrund, men vi får en häftig regnskur just när vi kommer fram. Parant med Mats och Kerstin med barn väntar i hamnen. På kvällen kommer Roland och Birgitta ner från Karlholm och hälsar på ombord.

8 juli
Tidig start, kl 06.15. Frisk vind SV-V 8 m/s gör att vi går 64 M till Storjungfrun på 9 timmar.

9 juli
Kort förflyttning, 4 M, till Tuppen där vi kan förtöja vid kyrkans nyinköpta ponton och hälsas välkomna av prästen som driver konfirmationsläger på ön. Vi badar och solar vid pontonen. På eftermiddagen värmer vi upp bastun, det börjar ryka och småbrinna runt skorstenen och vi släcker med hinkar med vatten som vi langar upp till Björn på taket. Kvällen tillbringar vi med Björns kompis Bosse och hans fru Lena. Bosse hade fiskat strömming och bjöd på sotare. Eftersits först på Bakela, sen på Minoe.

Vi släcker branden på bastutaket!

10 juli
Seglar i svag vind mot Agö, men bestämmer oss sen för att gå till Mellanfjärden, dit vi anländer sent på kvällen.

11 juli
Ett djupt lågtryck vid Ladoga ger stormvindar i Stockholms skärgår och kuling längs norrlandskusten. Vi promenerar iland och på kvällen äter vi middag på restaurangen.

12 juli
Inblåsta! Vi tittar på repslageri och konstmuseum. Hamnfogden bestämmer att vi ska ligga gratis eftersom det blåser för mycket att gå ut.

13 juli
Till Galtström, jag blir igenkänd som "Nisses pöjk" och vi kan låna nycklar och besöka Skogsmuseet som pappa varit med och byggt upp.

14 juli
Rundar Brämön i avtagande vind och går sen upp genom Härnösand till Lustholmen.

15 juli
Seglar upp för Ångermanälven och rundar Hemsö. Natthamnen blir i Häggvik där vi promenerar till Mannamine och klättrar upp för berget till Stortorget. Regn på kvällen efter en solig dag.

16 juli
Fint väder igen, vi seglar i frisk vin upp till Högbonden där vi skiftar från Genua till toppfock. Vi går till Mjältön och förtöjer i lagunen och bestiger sen toppen på Sveriges högsta ö, 236 m öh.

Lady Bakela

Högbonden

Mjältön, 236 möh

17 juli Mias logg
Det var fint väder, seglade från Mjältön till Ulvön och handlade (glass, mat)! Sen gick vi till en hamn och kollade men - för grunt! Sen gick vi till Grisslan, men - bytte (till pappas förargelse) hamn igen, till en annan sid av Grisslan, och nu är det grill på berget!

18 juli
Till Skagshamn, först fin förtöjning mot berget, sen nattförtöjning vid surströmmingsfabriken!

19 juli
Bakela och Parant går in till Övik. Baccara och Minoe racar till Trysunda och inlånade gasten Jörgen kan segla om sin far! Vi tvättar, tankar vatten, duschar, badar bastu och har det skönt. På kvällen kommer Bakela och har Lars med sig ombord.

20 juli
Eva lurar ut skepparen på morgonpromenad och bad i kallt vatten. Seglar söderut, rundar Mjältön i fint väder, men sen brallar det i med 10-12 m/s. Vi revar storen för första gången. Baccara och Bakela väntar på oss i Trollarviken.

21 juli
Möter dimma norr om Högbonden, vinden avtar och vi startar motorn. Mats seglar fint lite längre ut och vi söker oss också utåt. Baccara och Bakela går inomskärs och får en fin segling men vi ligger och gungar i havssjön och väntar på vind som aldrig kommer. Det blir till sist motorgång in till Härnösand. Nisse och Marie kommer ombord och vi går med två broöppningar till gästhamnen där vi äter middag. Alla ungar drar iväg för att se på TV.

22 juli
Dimma igen när vi seglar till Sanna på Brämön. AP-navigering underlättar. Kvällspromenad med Eva och Synne. Fina älgmarker! På kvällen kölsvinsrengöring, dieselolja! Kvällsbad och nattmacka 01.30.

23 juli
Dimma igen. AP:n tar oss till Höllick.

24 juli
Dimma igen, vi går i konvoj mot Storjungfrun, men ändrar oss och går in till Tuppen. Kompassen krånglar, Eva styr åt alla möjliga håll, skepparn skäller ...

25 juli
Vilodag. Vi torkar blöta båtar putsar och fejar. På kvällen grillar vi med prästen (Bertil) och hans barn. Han har varit konfirmationspräst åt Eva Lindegren och har också sjungit med Sång och Betong. Han berättar också att dom installerat fjärrkontroll av lysena vid bryggan och när han kommer med konfirmander med båt i mörkret kan han säga "Varde ljus" och bryggan lyser upp!

 

26 juli
Bakela startar tidigt, 06.15. Vi andra kommer iväg vid 8-tiden. Vi går för motor i inomskärsleden till Kusö, där vi sätter kurs på Björn. Vi har 10 timmar motorgång och 2 timmar segling till Öregrund.

27 juli
Göran, Maggan och Jonas kommer med bil. Vi har en skön dag innan Eva åker med Mia som ska iväg på ridläger. Eva ska också möta Gunilla, som efter mycket trassel och många telefonsamtal meddelat att hon kommer till Arlanda den 28 juli efter tre månader i USA.
På kvällen går vi till Tolvöregrund, grillar på berget och flyttar sen till en skyddad natthamn där vi förtöjer på svaj.

28 juli
Vi drar ihop båtarna till en snygg stjärna med sittbrunnarna mot varandra. Efter ett litet skepparmöte bestämmer vi oss för att gå till Käringsund på Åland. Efter en dålig start seglar vi upp oss och kan passera både Baccara och Bakela. Vid Signilskär skiftar vi till toppfock. Vi möter dimma som lagom skingras när vi ska angöra Käringsund.

29 juli
Vi (Göran, Maggan, Jonas och Håkan) går till Ålandsfärjan för att åka och möta Eva i Grisslehamn. Solar på akterdäck och har det gott. På återvägen blir det smörgåsbord och tax-free. Taxi till båthamnen med alla kassar. Vi kryssar sen till Torparö där vi återförenas med Bakela och Baccara. Björn Olov och Lars Olov har namnsdag, men Eva hade glömt grädde till namnsdagstårtan så det blir cognacstårta i stället.

Kvastövning på Botveskär

Gugge hemma efter 3 mån i USA

 

Vintertur till Rödlöga