LOGGBOK 1998

1 juli
Elsa, Johan och morfar seglar till Siaröfortet.

2 juli
Till Ängsö, där vi tittar på höns, gäss och hundar. Vi har picnic med Elsa i fint väder.

3 juli
Vi går till Furusund, handlar glass, motorolja och lite mat. Sen till Fejan där vi hittar en fin liten sandstrand åt Elsa.

4 juli
Vi går till Breskär i Södermas skärgård. Göran och Maggan kommer med Benita. Elsa kastar sten i vattnet och bygger en liten båt med Maggan.

5 juli
Till Gräddö där vi möter Gugge och Joel. Elsa får en rosa skattkista som hon blir förtjust i. Johan och Joel tar båten hem till stan. Vi handlar i Gräddö Handel, bl a lego och fiskespö åt Elsa. Bastu på kvällen.

6 juli
Arholma. Elsa och morfar ska promenera till affären på andra sidan ön. Vi passerar en anslagstavla och Elsa säger "Läs på skylten morfar" och när morfar läser på skylten smiter Elsa in i skogen och gömmer sig och blir förtjust när morfar hittar henne. "Läs på skylten igen morfar" och så håller vi på ett tag. När vi kommer till affären står en GB-gubbe vid vägkanten. Elsa vill inte gå förbi, men så småningom kommer vi alla fall förbi gubben och kan handla i affären.

7 - 8 juli
Vi går till Simpnäs där Gugge och Elsa ska ta båten hem. Det blir tomt och ensamt när dom ger sig iväg. Min gamla studentkompis Lasse Oreland kommer till Simpnäs och bjuder på middag i gamla Lotsutkiken där han har sin sommarstuga på höjden i fem våningar. På kvällen kommer också busss 636 med Göran ombord.

9 juli
Vi seglar över Ålands Hav och går upp förbi Degerby till Bänö-ö i fint väder. 52 M som vi gör på 11 timmar.

10 juli
Vi gör fin fart, 6 knop i sydlig vind, när vi går över Skiftet i fint väder, ner till Gullkrona.Vi lyxar till med rökt regnbågslax och vitt vin till middag.

11 juli
Nordlig vind och lätt regn när vi går förbi Högsåra och letar hamn vid Långholm. Kopplar GPS-signal till PC:n.

12 juli
Vi går först för motor, men efter lunchankring kryssar vi i 10-15 m/s, ganska hårt ett tag. Vi angör Hangö och njuter av grillbiff, pommes fritte och kall öl på kvällen.

13 juli
Ganska regnigt, vi tar en bastu på morgonen. Handlar sen mat och löite båtprylar, sikaflex och ny tamp till Furlexen på rullfocken. Jättepizza till lunch, fina ölglas av plast som passar bra till båten.

14 juli
Bättre väder, passar på att täta ventilationsluckan i taket på toan och att byta tamp till rullfocken. Vi kollar tågtider till Helsiungfors och dricker mera öl och fixar flera plastglas till båten.

15 juli
Blåsig natt, vi är tidigt uppe och tar tåget 6.40 till Helsingfors där vi möter Eva och Maggan vid Siljaterminalen. Viåk er buss och taxi till Drumsö för att köpa en ny fotpump till båten. Lunch på Forum och sen tar Eva och jag tåg till Karis och buss till Hangö. Hård vind, 16 m/s, i hamnen. Alla kämpar med båtarna , bojen draggar. Vi handlar färskmat.

16 juli
Fortfarande hård vind. Vi växlar pengar, tvättar och handlar det sista. Vid 2-tiden kommer vi äntligen loss från bojen, när de närmaste båtarna i lä gått först. Vi planerar 8M till till Björkskär (Sjöbjörkskär) men får fin undanvind 10-12 m/s. Vi gör 6-7 knop och avverkar 27M till Flakholmen nära Barösund, på drygt 4 timmar. Lövbiff och färsk potatis till middag!

17 juli
Sol och svag sydväst, 3-6 m/s. Vi går till Porkalla och tullen för att hämta blanketter inför vår överfart till Estland.

18 juli
Kurs 150 och 33M till Tallin. Svag vind när vi startar, men efter en timme kan vi hissa segel. Siktar TV-tornet i Tallin, men får ingen kontakt med den nyinköpta VHF:en. Vi förtöjer i Olympiakeskus i Pirita och tar bussen in till stan. Vi flanerar i gamla stan, tar en öl och så småningom bussen tillbaks till hamnen, där vi äter middag på restaurangen.

19 juli
Frisk västlig vind, uppemot 15 m/s. Vi har revad stor och fock och gör 6,7 knop i snitt i grov sjö när vi går tillbaks över Finska Viken. Vi klarerar in i Porkalla och går genom Barösund innan vi tar natthamn efter 54M.

20 juli
På morgonen har vi stor tork efter den blöta överfärden, det verkar som om det läckt vid röstjärnen och droppat rakt ner i våra kojer och ner i garderoben. Vi går sen för motor till Hangö (21M), där Hasse, Synne, Axel och Gittan väntar.
Mycket fin middag på restaurangen i hamnen.

21 juli
Till Gullkrona. Fixar ström till autopiloten.

22 juli
Till Björkö norr om Finska Utö. Hasse och Synne är oroliga för Kattis som är inlagd på sjukhus i Tyskland för diabetes.

23 juli.
Vi går till Finska Utö i sol och kryss i 10 m/s. Guidad tur på kvällen och sen middag ombord på Minoe.

24 juli
Pajazzo går först. Eva ordnar med en offert och försöker sen ordna flyg åt Synne som vill ner till Kattis. Vi går efter lunch när både solen och vinden förswvunnit. För motor och nylagad autopilot till Helsö på Kökar.

25 juli
Fin dag, tankar fullt och kan sen segla upp till Sottunga och in till Långnäs och sen upp till Lumparn och Bomarsund.

26 juli
Länsar norröver, vinden försvinner men kommer sen igen. Vi går förbi Saggö, rundar Dånö Gamlan och får sen solig och fin eftermiddag vid Mattskär. Vi torkar ur båten, filmar lite, promenerar och grillar sen på berget.

27 juli
Till Kärringsund, blandad segling och motorgång. Bastu för Eva och dusch för kapten känns fint. Middag på restaurangen i Kärringsundsbyn.

28 juli
Ingen vind, Ålands Hav ligger oljeblankt när vi går hemåt för motor. 26M och 4,5h. Vi går in till Simpnäs och lägger oss vid allmäna bryggan och väntar NO-lig kuling. Fin middag ombord och sen hälsar vi på Lasse Oreland i lotsutkiken.

29 juli
Länsar i 10-12 m/s till Gräddö och köpen en ny gasoltub. Vi går sen till hamnen på norra Väddö ovanför Fiskebyn där Kerstin Dahlqvist väntar. Bastu och middag hos Kerstin.

30 juli
Vindvridning under natten så vi flyttar och lägger oss längs bryggans utsida. Kerstin seglar med oss när vi 10m/s till Bötveskär. Soligt och fint på klippan när vi njuter av räkor och vitt vin. Regnet kommer strax innan Göran och Maggan anländer med Benita.

31 juli
Lite oroli natt, slår i en extra bergskil för säkerhets skull. Vi skjtsar Kerstin till Räfsnäs där hon kan ta bussen till Norrtälje och går sen till Lidö Österhamn där Benita väntar.

1 aug
Vi seglar till Vätö och Göran Linders 60-års fest. Vi fastnar i dyn i den nymuddrade rännan. Benita kan ta sig in, men vi får gå till den allmäna bryggan där Stefan Linder fixar plats åt oss.

2 aug.
Hemsegling. Slör till Gräddö och sen kan vi sträcka till Kappelskär. Ner mot Furusund blir det kryss i 8m/s och fint väder och sen motorgång ner till Nykvarn där Gunilla, Johan, Elsa och Joel möter. Gugge har fixat middag åt oss alla, inklusive Göran och Maggan. Skönt med ett sådant mottagande!

 

 

Kräftskiva på Ingmarsö

 

 

Utflykt med Olga Vilhelmina